telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Prof. univ. dr. Leonte Ivanov ne vorbește despre trecutul și prezentul Comunității Starovere Ieșene… miercuri, 28 septembrie a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

Prof. univ. dr. Leonte Ivanov ne vorbește despre trecutul și prezentul Comunității Starovere Ieșene… miercuri, 28 septembrie a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute

În emisiunea de miercuri, 28 septembrie a.c, dialogăm cu domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cel care ne  prezintă trecutul Comunității Starovere din Iași, dar ne zugrăvește și o imagine a istoricului bisericilor comunității, amintind de arhitectul care a realizat planul de construcție al impunătoarei biserici din târgul Iașilor, sfânt lăcaș al Comunității Rușilor Lipoveni, fiind vorba despre Ștefan Emilian, născut la 8 august 1819, în comuna Bonțida, Transilvania și plecat „în satul stelelor” în anul 1899, fiind profesor la Catedra de Geometrie descriptivă și perspectivă liniară a Universității din Iași, amintindu-ne și de prietenia pe care familia arhitectului a arătat-o față de poetul Mihai Eminescu.

Așadar, dragi prieteni, vă invit să ascultați (mai jos – AUDIO) cu atenție, pentru că, în exclusivitate, ne sunt oferite, de către domnul profesor universitar, doctor În filologie, Leonte Ivanov, informații de o însemnătate aparte.

AUDIO – Prof. univ. dr. LEONTE IVANOV

Imediat, domnul profesor ne creionează un istoric al Comunității Rușilor Staroveri din Iași, invitându-vă să audiați cu atenție, pentru că, în exclusivitate ne sunt oferite amănunte concrete despre trecutul acestui select grup etnic.

AUDIO – Prof. univ. dr. LEONTE IVANOV

Reamintim că dialogăm cu domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov – de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. În cele ce urmează, domnul profesor ne vorbește despre respectul pe care rușii staroveri îl au pentru straiele de sărbătoare, spunându-ne că sărbătoarea la care am asistat este deosebită, fiind una dintre cele mai mari din calendarul acestora; de asemenea, domnul profesor ne zugrăvește și o imagine a lăcașului de cult, lăcaș cu o arhitectură deosebită, dar și cu o pictură aparte, amintindu-ne de tradiția Școlii de Pictură de la Vetka.

AUDIO – Prof. univ. dr. LEONTE IVANOV

L-am intervievat pe domnul profesor, imediat după sfânta liturghie prilejuită de Hramul Sfintei Biserici „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, eveniment desfășurat, duminică, 28 august 2022. De asemenea, după Sfânta Liturghie, enoriașii staroveri prezenți – din partea reprezentanților Comunității Rușilor Lipoveni din Iași – au primit o broșură în care este reflectat istoricul Sfintei Biserici Ortodoxe de Rit Vechi „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, editată cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la sfințire, aflând, în cele ce urmează, amănunte concrete despre obiectele bisericești din zestrea lăcașului de cult; mai audiem detalii și despre construcția sfintei biserici, cu accent pe istoricul acesteia, aflând că s-a făurit și cu sprijiin financiar de la Moscova.

AUDIO – Prof. univ. dr. LEONTE IVANOV

Din ultima intervenție audio pe care o difuzăm, de la la domnul profesor Leonte Ivanov aflăm amănunte și despre momentele de cumpănă din viața Comunității Starovere Ieșene, dar și din viața sfintei biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

AUDIO – Prof. univ. dr. LEONTE IVANOV

Pentru că, în ediția de astăzi a emisiunii noastre… am relatat de la Hramul Sfintei Biserici „Adormirea Maicii Domnului”, Iași, eveniment petrecut duminică, 28 august, atunci când s-au serbat 140 de ani de la Sfințirea Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din târgul Iașilor, aproape de final din – Scurta cronologie a rușilor lipoveni și a bisericilor de rit vechi din Iași prezentată în broșura despre care am amintit – se cuvine a aminti că între 1872 și 1882după planurile arhitectului Ștefan Emilian (1819-1899) și sub supravegherea starostelui Vasili Fomin, se construiește actuala biserică. Banii necesari realizării amplului proiect au fost obținuți prin subscripție publică, precum și în urma unor importante donații din Rusia. Astfel, din Moscova, ofrande importante au adus arhiepiscopii Antonie și Ioann, călugărul Ilarie și maica Evlampia, precum și numeroși mireni. Din asemenea donații provin o parte din clopote, din icoanele catapetesmei, sfeșnicele și candelabrele, iar la 1882 are loc – Sfințirea Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Mahalaua lipovenească. Sub aspect canonic, parohia din Iași e subordonată Eparhiei Ortodoxe de Rit Vechi a Bucovinei și Moldovei, cu sediul în Tîrgu Frumos. În vecinătatea lăcașului de cult se afla și țintirimul lipovenesc. Ulița Lipovenilor se întindea pe o lungime de 358 de stînjeni (cca. 800 m). Trăiau în Iași 167 familii de staroveri cu 464 membri.

Raportat la subiectele pe care le-am prezentat – în final – se cuvine a vă recomanda volumul – În căutarea tărâmului izbăvitor. Schițe pentru o istorie a rușilor lipoveni din România, Partea I, Bucovina, Moldova și Țara Românească, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Doxologia și Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, în anul 2021, lucrare în paginile căreia găsim amănunte concrete despre istoricul fiecărei comunități de staroveri din  Bucovina, Moldova și Țara Românească, carte scrisă de către invitatul ediției de astăzi a emisiunii noastre, mulțumindu-i pentru că și-a deschis sufletul și ne-a vorbit, atât de frumos, despre trecutul și prezentul uneia dintre cele mai importante comunități de ruși staroveri din țară.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit – miercuri, 28 septembrie 2022, între ora 20 și 30 – până la ora 21, pe toate frecvențele Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post