În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții relatăm de la decernarea titlului de Tezaur Uman Viu meșterului olar Gheorghe Andrei din satul Poiana, comuna Deleni, Iași, eveniment desfășurat, nu demult, în incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. De la manifestare difuzăm discursurile Ozanei Dram, director al Centrului, apoi… ale Ioanei Repciuc și Adinei Hulubaș, specialiști în filologie, de la Departamentul de etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași, discursuri prin intermediul cărora aflăm pașii întreprinși în ceea ce privește realizarea dosarului în vederea acordării titlului de Tezaur Uman Viu… meșterului olar Gheorghe Andrei.
Astăzi, mai ascultăm și discursul lui Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean Iași, amintindu-ne de mărcile identitare ale Comunei Deleni, arătându-se împlinit de realizarea echipei Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.
Înspre finalul emisiunii, difuzăm un interviu, mai vechi, realizat de către subsemnatul, cu meșterul olar Gheorghe Andrei, ascultându-i povestea de viață, destăinuindu-ne din tainele meșteșugului.
În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite, și sigur am făcut-o, teme pe care le prezentăm împreună cu invitații enumerați, vă propun să stați alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții, până la ora 22.

Dragi prieteni, drumul până la acordarea unui titlu de Tezaur Uman Viu este rezultatul unui efort întreprins de mai multe echipe. Așadar, la dosarul meșterului olar Gheorghe Andrei au lucrat: echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cea a administrației comunității din Deleni și colectivul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, format din Adina Hulubaș și Ioana Repciuc, specialiști în filologie. Așadar, meșterul olar Gheorghe Andrei a fost desemnat Tezaur Uman Viu de către reprezentanții Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Ministerul Culturii.
Gheorghe Andrei s-a născut – la 24 martie 1938 – în satul Poiana, comuna Deleni, fiind ultimul meșter olar al ceramicii negre specifică acestui frumos ținut, încărcat de spiritualitate, zonă în care locuiesc oameni gospodari, atașați de valorile identitare ale neamului nostru. Înainte de toate, o ascultăm pe doamna Ozana Dram, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Iași, cea care aduce mulțumiri administrației comunei Deleni în ceea ce privește implicarea în alcătuirea dosarului meșterului nostru, pentru ca, mai apoi, să amintească de implicarea celor doi specialiști, Ioana Repciuc și Adina Hulubaș, de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași.
Stimați prieteni, în cele ce urmează, Ioana Repciuc, specialist în filologie, membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, ne conturează importanța unui titlu de Tezaur Uman Viu la nivel național, precizându-ne că, anual, există foarte mare competiție, iar pretendentul trebuie să îndeplinească foarte multe condiții, accentuând ideea că, pentru o astfel de realizare… fiecare dintre cei implicați urmează ca, în următoarea perioadă, să aibă o răspundere, deloc ușoară, explicându-ne, înspre finalul discursului rolul cuvântului „viu” din sintagma… „tezaur uman viu”. Să ascultăm, așadar, cu atenție.

Relatăm de la decernarea titlului de Tezaur Uman Viu meșterului olar Gheorghe Andrei, originar din satul Poiana, comuna Deleni, Iași, manifestare desfășurată, nu demult, în incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Iași. În următoarele minute o ascultăm pe Adina Hulubaș, etnolog, cea care a întocmit referatul privind susținerea meșterului olar Gheorghe Andrei întru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu, spunându-ne că „satul Poiana din comuna Deleni… este unul dintre cele mai importante vechi centre de ceramică din zona Moldovei, fapt atestat în ultima perioadă de către cercetătorii de la Departamentul de Etnologie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași. Ceramica de la Poiana-Deleni face parte din categoria ceramicii sătești utilitare, remarcându-se prin vase nesmălțuite negre, realizate prin două arderi, fiind consacrată prin eforturile de-o viață ale remarcabilului olar Toader Nica, al cărui nume a rămas etern asociat olăritului popular din această parte a țării și târgului anual de ceramică „Cucuteni 5000” de la Iași”. În acest context, se cuvine a mai aminti un text, foarte interesant, dedicat olarului Toader Nica, scris de către etnologul ieșean Ion H. Ciubotaru, de prin iunie 1992, apărut în „Buletin informativ”, text din care cităm: „făcea oale mari, pentru sarmale (folosite la nunți, la hramuri sau în alte împrejurări, dar și lăptare, chiupuri, străchini, sahane, hârgaie, căni de băut apă), borcane pentru murături și altele. Păstrând tradiția satului, Toader Nica a lucrat, deopotrivă, ceramică roșie, nesmălțuită, și neagră, aceasta din urmă impunându-l ca pe un meșter de excepție. Oalele sale se disting prin frumusețea formelor, finețea pastei și discreția ornamentelor – valul, zig-zagul, brâul, linia frântă. Era un meșter neîntrecut în privința arderii vaselor, obținând o culoare compactă, rafinată chiar, acel inconfundabil gri-brumăriu, care a devenit definitoriu pentru ceramica neagră de la Poiana-Deleni”. Am amintit toate aceste amănunte, pentru că proaspătul Tezaur Uman Viu, meșterul olar Gheorghe Andrei a învățat din tainele meșteșugului de la Toader Nica, completând, astfel, imaginea subiectului pe care-l descriem în ediție de astăzi a emisiunii noastre, invitându-vă a o urmări, așadar, pe Adina Hulubaș, etnolog.


Reamintim că, în ediția de astăzi a emisiunii noastre… relatăm de la decernarea titlului de Tezaur Uman Viu meșterului olar Gheorghe Andrei din Poiana, Deleni, Iași, eveniment desfășurat, nu demult, în incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, instituție aflată în incinta Casei Muzeelor, Strada Vasile Alecsandri, Numărul 6. Meșterul Gheorghe Andrei, după cum ne-a mai precizat etnolog Adina Hulubaș: „a fost și este, astăzi, probabil, unul dintre ultimii și cei mai reprezentativi descendenți ai acestui filon, fapt atestat de numeroasele premii pe care le-a primit de la asociații și foruri de specialitate, de îndelungata trudă pe care a dus-o și o duce la roata olarului, împărtășindu-și harul și priceperea cu tineri care-i trec pragul atelierului în fiecare vară. Vasele sale de culoare gri închis, decorate sau înflorate (sau închistrite) cu var, au devenit aici, în spațiul moldovenesc, o veritabilă marcă înregistrată, fiind încă regăsite în inventarul gospodăresc al multor generații de gospodari, care le-au procurat direct din căruțele olarilor din Deleni care traversau, odinioară, mai toate cătunele acestui colț de țară. Oalele lui Gheorghe Andrei nu lipsesc nici din repertoriile colecționarilor sau ale muzeelor etnografice și ele dau mărturie de valoarea acestei vetre de olari. Timp de mulți ani, olarul din Deleni a ocupat un loc de cinste în cadrul târgului național de ceramică „Cucuteni 5000”, organizat în iunie la Iași, iar vasele sale au fost apreciate de specialiști și cumpărate de numeroși ieșeni”. Stimați prieteni, toate acestea le întărim, înspre final, cu vocea meșterului olar Gheorghe Andrei, pe care am avut prilejul să-l înregistrez, nu demult, la una dintre edițiile taberei – Tradiție și artă la Poiana – eveniment organizat în parcul turistic din satul Poiana.
În cele ce urmează, de la aceeași manifestare, îl audiem pe Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean Iași, cel care ne prezintă din mărcile identitare al comunei Deleni, amintindu-ne și de un interesant eveniment, desfășurat, nu demult, în Dubai, acolo unde țara noastră a impresionat, întreg mapamondul, prin tradiție. Președintele Consiliului Județean înmânează diploma de Tezaur Uman Viu meșterului olar Gheorghe Andrei, originar din Poiana, Deleni, Iași.


Relatăm de la decernarea titlului de Tezaur Uman Viu meșterului olar Gheorghe Andrei din satul Poiana, comuna Deleni, Iași, eveniment desfășurat, nu demult, în incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Până la finalul emisiunii, îl ascultăm pe meșterul olar Gheorghe Andrei cu întreaga-i poveste. S-a născut la 24 martie 1938 în Poiana, Deleni, Iași. A învățat, după cum ne precizează, din tainele meșteșugului de la meșterul olar Toader Nica, dar și de la alți meșteri din sat. Din prima secvență audio pe care o difuzăm aflăm cum a învățat din tainele meșteșugului, dar, foarte interesant… și totodată dezinvolt – meșterul nostru ne spune și cum a câștigat primii bănuți, constituind, pentru fiecare dintre noi, un exemplu, pentru că, nu-i așa (?) – „Munca n-a dezonorat niciodată pe nimeni”. Gheorghe Andrei ne mai spune că a avut doi frați mai mari, care, de asemenea practicau meșteșugul și de la care a învățat, amintindu-i, dar, baza a fost meșterul Toader Nica. Înregistrarea a fost realizată, de către subsemnatul, nu demult, la una dintre edițiile Taberei – Tradiție și artă la Poiana – desfășurată în Parcul Poiana, Deleni, una dintre cele mai frumoase și pitorești zone din județul Iași.
Vă reamintim că stăm de vorbă cu meșterul olar Gheorghe Andrei din Poiana, Deleni, Iași, proaspăt Tezaur Uman Viu. L-am întâlnit, nu demult, în Parcul din satul Poiana, la tabăra meșteșugărească – Tradiție și artă la Poiana. Iată cât de important este și rolul nostru, al radioului public, difuzând, pentru dumneavoastră, din arhivă, cu prilejul decernării acestui important premiu, povestea meșterului din Poiana, un om gospodar, un om harnic, prins în hora meșteșugului încă din copilărie, iar, în următoarele minute… ne destăinuie din pașii de făurire a unei moșoaice, de exemplu, spunându-ne și la ce au fost și sunt utile obiectele utilitare care ies din mâinile sale dibace; de asemenea, ne mai spune că, altădată, în satul de origine… erau peste 15 olari, aducându-și aminte, cu nostalgie, de Târgul Național de Ceramică Tradițională – CUCUTENI – 5000, participând la edițiile din anii… 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, respectiv 1992 – de la care, de cele mai multe ori, a venit acasă cu premii; meșterul nostru ne spune că l-a cunoscut pe Toader Nica, vestit meșter olar al Moldovei, în memoria căruia, an de an, la CUCUTENI – 5000 – se acordă un important premiu. Gheorghe Andrei ne spune povestea lutului, deloc ușoară, în spatele căreia se află multă muncă, precizându-ne că ar vrea să arate din tainele meșteșugului tinerilor locului, fapt și realizat în ultimii ani.




Raportat la subiectele pe care vi le-am prezentat în emisiunea de astăzi… încheiem prin poemul – Înviere de toate zilele, de Lucian Blaga, din volumul – În marea trecere (1924):
O înviere e pretutindeni, pe drum
şi-n lumina deşteaptă.
Ochii mi se deschid umezi, şi sunt împăcat
ca fântânile din imperiul lutului.
Trecătorule, oricine-ai fi,
ridică şi tu peste mine mâna ta dreaptă.
Astăzi n-o să mai cert nici o fiinţă,
nici pietrele, nici oamenii, nici buruienele.
Sunt în mijlocul privighetorilor. Învie străbunii?
Rugăciunea de-atâtea ori începută
mi se sfârşeşte şi zic:
Tată, te iert că-n adânc
m-ai semănat între brazdele lumii.
Ziua vine ca o dreptate făcută pământului.
Flori peste fire de mari
îmi luminează din larg –
aureole pierdute pe câmp de sfinţii trecutului.
În speranța că doriți să aflați amănunte despre toate cele prezentate – vă invităm ca, joi, 10 noiembrie 2022, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții.
Ne putem auzi – online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/