telefon:

+40741405281

Dumitru Serban INEDIT Scriitorul Liviu Apetroaie: „Mitică, să ne trăiești!”

Scriitorul Liviu Apetroaie: „Mitică, să ne trăiești!”

Jurnalist, Realizator al emisiunilor – TRADIȚII; Comunități Etnice/Ruși Lipoveni; Viața Rromilor/RADIO IAȘI; Autor al volumelor (INTERVIURI): Memoria orașului (I, II, III); Dialog cu istoria (I, II, III)

De câte ori îl caut, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” a Iașului, îl găsesc cu greu, ascuns printre șuvoaie de cărți, pe care se chinuiește să le pună în ordine. Și, pentru că nu e de ajuns truda asta, mai scrie și el cărți. O face detectivistic, stând în coasta personalităților ieșene și îi ispitește cu tot felul de nefăcute ispitiri, nu se lasă și scoate câte un interviu-mărturisire din partea onorabililor oameni de cultură ai urbei.

Așa a scos, până acum, șase volume de interviuri, numite Memoria orașului, în care se desfășoară cu amintiri și proiecte zeci de personalități ale cetății noastre. Sunt profesioniștii artelor, învățământului academic, cercetării științifice și ai altor zone de impact public. Să fac lista lor ar fi, doar dacă spun cuprinsul acestor cărți, vreme de o îndelungă relatare. Tot așa l-a ispitit și pe istoricul Lucrețiu Bârliba, decanul Facultății de istorie de la Universitatea „Cuza”, realizând volumul de confesiuni Dialog cu istoria. Și are, prin vraful de cărți, încă altele la lucru.

Domniile voastre îl cunosc deja, de mai bine de un deceniu, de pe undele Radioului ieșean, ascultându-l, săptămânal la emisiunea Tradiții, pe care o slujește de ani și ani, alergând prin toate cotloanele Moldovei, unde află de o colecție etnografică, de o sărbătoare specifică unei zone, de un om care nu se dezlipește de cele ale trecutului întemeietor.

Dumitru Şerban, căci despre el este vorba, dincolo de microfonul la care îl auziți, face de toate. În primul rând a studiat economie, iar mai apoi litere, la Universitatea „Cuza”, cu masterate cu tot. Specializându-se în culturologie slavă și ajungând la Radio Iași, a pus pe masă cunoștințele adunate în emisiunea Comunităţi Etnice/ Ruşi Lipoveni, Viața Rromilor dar iscodește, cum ziceam, multe locuri cu sens socio-cultural. Și, tot cum spuneam, slujește la Biblioteca județeană, descâlcind cărți.

Îl amintesc aici pe Dumitru Șerban pentru că i-am promis cândva că voi spune ceva despre el. Și, din nefericire, uitând că e născut în săptămâna Sfântului Dumitru, că așa a și primit botezul, de Dumitru, ori Mitică pentru cunoscători, n-am apucat să-i spun ceva de anii cei mulți pe care i-i doresc. Dar nu doar pentru asta îl amintesc acum, ci și pentru că oamenii din Radio Iași au și o poveste care nu se aude. Din fericire, toți au ceva legat de cultură și spiritualitate, lucru de bun augur pentru calitatea relatărilor și pentru dumirirea ascultătorilor. Cred că, din când în când, un portret al câte unuia dintre colegii noștri ar lămuri mult mai pregnant percepția celor care deschid frecvențele pe Radio Iași despre profesioniștii de aici. Și poate chiar necesare amintiri despre marii oameni de cultură care au stat cândva la acest microfon.

Și, cu o vorbă a neuitatului Mihai Ursachi, ar fi trebuit să spun acum doar atât: Mitică, să ne trăiești!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post