În continuarea proiectului Obiectul Art Nouveau al lunii, micro-expoziția din februarie de la Vila Sonet pune în lumină o carafă pentru lichior/țuică ce i-a aparținut sonetistului Mihai Codreanu.

Vila Sonet pune în lumină o carafă pentru lichior/țuică ce i-a aparținut sonetistului Mihai Codreanu
Despre Mihai Codreanu se știe că era un amfitrion desăvârșit care își prețuia musafirii, folosind în ritualul de servire obiecte fine, rafinate. Întâlnirile erau animate fie de un pahar cu vin, fie de o tărie turnată din această carafă, creând momente speciale, cu farmec și voie bună.
Corpul carafei, de formă conică, este realizat din sticlă incoloră și are gravat, pe o singură parte, maci în diverse stadii de înflorire. Baza carafei, din sticlă groasă, are crestată o stea cu 16 raze, Steaua de la Vergina. Partea superioară este îmbrăcată într-o montură din metal argintat ce reproduce capul unei păsări cu creastă având picurător profilat sub formă de cioc și capac batant. Toarta, realizată în linii curbe, se termină cu doi ciorchini de struguri.Volutele, motivul floral și cel al viței-de-vie sunt elemente artistice specifice curentului Art Nouveau.
Ne-a fost destul de greu să descoperim producătorul carafei. Cercetările au condus spre renumita Fabrica de Produse Metalice din Württemberg (WMF – Württembergische Metallwarenfabrik), producător german de articole de bucătărie și servit masa, fondat în 1853 de Daniel Straub (1 iulie 1815 – 17 ianuarie 1889), fiu de morar, în Geislingen an der Steige.
Până la începutul secolului al XX-lea, WMF a fost cel mai mare producător și exportator de articole de uz casnic din lume, în principal în stilul Art Nouveau. Se pare că sculptorul și designerul Albert Mayer (1867-1944), care a condus Studioul de artă WMF din Geislingen până în anul 1914, este cel care a proiectat obiectul expus și multe alte produse ale companiei.
Mai multe informații despre carafă, proprietar, curentul artistic și fabrica producătoare puteți afla trecând pragul Muzeului „Mihai Codreanu” în perioada 1-28 februarie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare). Beatrice Panțiru, muzeograf Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet.

Vila „Sonet” din Iași în care a locuit poetul Mihai Codreanu se află pe Str. Rece nr. 5. Clădirea este inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015; Vila „Sonet” adăpostește Casa Memorială „Mihai Codreanu”, un muzeu municipal din Iași, secție a Muzeului Literaturii Române din Iași; Vila „Sonet” a fost construită în stil românesc, în anul 1934 pe un teren donat sonetistului de Primăria Iași ca o recunoaștere a admirabilei sale activități. Poetul Mihai Codreanu a locuit aici între anii 1934 – 1957.

Mihai Codreanu (n. 25 iulie 1876, Iași, România – d. 23 octombrie 1957, Iași, România) a fost un poet, dramaturg, avocat și traducător român, membru corespondent al Academiei Române (1942). A fost considerat drept cel mai prolific sonetist român și părintele sonetului românesc.