La 16 februarie 2023, începând cu ora 18, în incinta Librăriei Cărturești din Palas Mall va fi lansat romanul Blestemul podului, de Mădălina Tanasă, carte care a văzut lumina tiparului la Editura Presa Universitară Clujeană în anul 2022. Ilustrația coperții este realizată de către artistul plastic Emanuel Chiriac.
Imeidiat după apariția volumului, CS I, dr. în filologie, Elena Isabelle Tamba de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iași, avea să afirme: „Blestemul podului, romanul de debut al Mădălinei Tanasă, e o Poveste altfel, cu și despre Oameni, o lecție de viață, care te ține… acolo! O Poveste cu atâta iubire și emoție, cu speranță, dar și cu deznădejde, cu viață sfâșietor de realistă uneori, dar și delicată și fragilă ca florile unui copac primăvara. Poveștile care ajută, care salvează Oameni, care îi ajută să își păstreze Umanitatea dincolo de orice provocare… Povești care te ajută să crezi atunci când nu mai poți /vrei / știi cum să trăiești… Romanul Blestemul podului aduce darul unei Istorii în care se împletesc mai multe povești, ale vieților Străbunicilor și ale Bunicilor noștri, prinși în contextul realității dure a războiului, pe care îl trăiesc atât în sat, cât și pe front. Totul sub semnul Podului, care dăruiește, permițând legătura între lumi, dar care aduce și blestemul în timpul războiului… Au fost odată ca niciodată Oameni dintr-un Sat (univers cu reguli clare, simple, dar și complicate uneori), care au trăit și într-un război, au iubit, au suferit, și-au pierdut și regăsit dragul de viață și care trăiesc și astăzi prin povestea minunat spusă, cu un talent desăvârșit, de Mădălina Tanasă, căreia îi mulțumim pentru dar și provocare!”.
Pe de altă parte, CS I, specialist în filologie, Gabriela Haja, Director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, susține: „În romanul Blestemul podului, autoarea reușește să surprindă suferințele oamenilor simpli – țărani, soldați – aruncați în iureșul evenimentelor istorice din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial. Decis de oamenii politici ai vremii, în pofida dorinței fundamentale a celor implicați de a trăi în pace, fiecare după puterile și priceperea sa, conflictul mondial, de neînțeles pentru aceștia, duce, implacabil, la distrugere și la moarte. Eroismul este resemantizat în cartea de debut a Mădălinei Tanasă: cei care au puterea de a supraviețui, cu demnitate, în condiții-limită, ajutându-i pe cei din jur fără surle și tobe, sunt adevărații eroi. Descoperim un talent surpinzător în descrirerea nudă a scenelor de luptă, iar elementele vizuale pregnante și dialogurile firești fac din romanul de față un posibil scenariu de film”, stârnindu-ne, astfel, interesul citirii cărții de față.