Reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi au marcat una dintre zilele cu semnificaţie istorică pentru comunitatea rromă din România. Așadar, în acest sens, vineri, 17 februarie, începând cu ora 15:00, în Sala de Spectacole „Diotima” a instituţiei s-a desfășurat dezbaterea „Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor”.
Publicul ieşean a fost provocat la dialog de către doamna Doiniţa Cărăuşu, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” din târgul Iaşilor, dar şi de către doamna Elena Motaş, Consilier la Biroul Judeţean pentru rromi din cadrul Instituţiei Prefectului Județului Iaşi.
Totodată, participanţii la eveniment, în număr de peste 70 de persoane, au vizionat filmul documentar „Sclavia rromilor. Lungul drum către libertate”. Proiecţia cinematografică a fost lansată în luna februarie 2016 de către reprezentanții Centrului Național de Cultură a Rromilor din București, fiind prima docudramă referitoare la Robia etnicilor rromi în Țările Române. Subiectul filmului pune accentul pe momentul dezrobirii rromilor, februarie 1856, și pe starea de vulnerabilitate la care au fost expuși robii odată cu eliberarea lor.
Concret, „Ziua Dezrobirii Rromilor”, 20 februarie 1856 reprezintă data eliberării din sclavie a rromilor în baza actului normativ promulgat de către domnitorul Barbu Ştirbei – „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”. Pentru a marca acest moment istoric a fost elaborată Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii rromilor din România. Așadar, anul acesta, chiar astăzi, 20 februarie, se împlinesc 167 de ani de la data eliberării din sclavie a rromilor.
Despre subiectele pe care le-am amintit, întâi de toate, stăm de vorbă cu doamna Elena Motaş, Consilier în cadrul Biroului Judeţean pentru rromi din Instituţia Prefectului Județului Iaşi.
După cum bine știți, reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi au marcat una dintre zilele cu semnificaţie istorică pentru comunitatea rromă din România. Așadar, în acest sens, vineri, 17 februarie, începând cu ora 15:00, în Sala de Spectacole „Diotima” a Casei de Cultură s-a desfășurat dezbaterea: „Dezrobirea. 167 de ani de la dezrobirea rromilor”.
Publicul ieşean a fost provocat la dialog de către doamna Doiniţa Cărăuşu, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” din târgul Iaşilor, dar şi de către doamna Elena Motaş, Consilier la Biroul Judeţean pentru rromi din cadrul Instituţiei Prefectului Județului Iaşi.
Înainte de dezbatere, doamna profesor Doinița Cărăușu, pentru publicul prezent, a zugrăvit un istoric al prezenței etnicilor rromi în Europa, dar și în ținuturile locuite de români, vorbindu-ne despre imaginea rromilor în opinia călătorilor străini, spunându-ne și care a fost rolul bisericii în ceea ce privește subiectul pe care-l conturăm, astăzi, pentru dumneavoastră, în exclusivitate. Vă invit ca despre toate acestea, să ascultați, cu atenție.
În cele ce urmează, doamna Doiniţa Cărăuşu, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” din târgul Iaşilor, continuă a ne vorbi despre destinul etnicilor rromi în Europa, dar și în ținuturile locuite de români. Invitata noastră ne spune și ce a reprezentat dezrobirea pentru etnicii rromi, ajungând a ne vorbi și despre deportarea acestora, anul 1942…
În contextul subiectului pe care l-am tratat astăzi (text, foto, audio) se cuvine a vă recomanda două lucrări, foarte interesante, editate de către Centrul Național de Cultură a Rromilor. Este vorba despre – Rromii. Sclavie și libertate. Constituiurea și emaniciparea unei noi categorii entice și sociale la nord de Dunăre. 1370 – 1914, de Petre Petcuț, București, Editura Centrului, 2020 și Sclavia Romilor în Țara Românească. Fragmente de istorie socială. Vânzări de copii/donații. Căsătorii. Cereri de dezrobire, Editura Centrului Național de Cultură a Rromilor, București, 2020.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele amintite, vă invit ca, astăzi, luni, 27 februarie 2023, începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne.
Ne reauzim, miercuri, începând cu ora 20 și 30 de minute, atunci când vă invit acasă la rușii staroveri din România.
De asemenea, nu uitaţi de întâlnirea pe care o avem – pe calea undelor Radio Iași – joi, începând cu ora 21 și 3 minute, atunci când vă invit să ascultați emisiunea Tradiții.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/