În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții… stăm de vorbă cu interpreta de muzică populară Mariana Carnariu, originară din Ţinutul Vasluiului. Vorbim despre biografia domniei sale, o viață în sincronie cu tradițiile înaintașilor noștri. Invitata noastră ne povestește despre cele două Compact Discuri – Cânt din suflet pentru suflet și Așa-mi spune inimioară – produse audio înregistrate împreună cu Orchestra Doina Carpaților din Iași, grup aflat sub bagheta mestrului dirijor Marinică Botea. Cele două compact discuri sunt într-o frumoasă hora a tradițiilor neamului nostru.
Pentru invitata noastră cântecul popular e totul, încât acesta a făcut-o să treacă peste cele mai grele momente din viață, spunându-ne că a fost trimisă în lume pentru a bucura și alina sufletele oamenilor.
Invitata noastră, în prima intervenţie audio pe care o difuzăm ne povesteşte despre copilărie, amintindu-ne despre tradiţiile specifice zonei de origine, ataşată fiind de măricile identitare ale zonei la care facem referire. Mariana Carnariu ne vorbeşte şi despre şcolile pe care le-a absolvit, amintindu-ne că, din păcate, copilăria nu i-a fost deloc uşoară. Invitata noastră ne spune că vocea a moştenit-o de la Tatăl Domniei Sale, iar interpretul preferat, încă de când era mică, a fost şi este Angela Moldovan.
În cele ce urmează, de la interpreta de muzică populară Mariana Carnariu, invitată a ediţiei de astăzi a emisiunii noastre, aflăm amănunte despre primul Compact Disc – Cânt din suflet pentru suflet, CD înregistrat cu Orchestra Doina Carpaţilor, orchestră coordonată de către maestrul dirijor Marinică Botea. De asemenea, invitata noastră ne povesteşte despre Ansamblul Folcloric Hora, grup din care, peste zece ani, a făcut parte. În viaţă, pentru că s-a dedicat familiei, învăţământului, pasiunii pentru a-l educa pe celălalt, invitata noastră a renunţat o perioadă la a interpreta muzica populară, pentru ca, nu demult, să deschidă acel sertăraş al inimii şi sufletului, şi să se reconecteze la exuberantul ogor al muzicii populare.
Reamintim că, astăzi, invitată la microfonul Radio Iaşi avem pe interpreta de muzică populară Mariana Carnariu, originară din Ţinutul Vasluiului, mulţumindu-i pentru că şi-a deschis sufletul şi inima, pentru dumneavoastră, prietenii Radio Iaşi. Aflăm, în cele urmează, că familia este surprinsă în melodiile populare pe care le interpretează. Ne spune, invitata noastră, povestea de viaţă, o viață deloc uşoară, dar cu răbdare, perseverenţă, pricepere și încredere în Dumnezeu, a luptat şi constituie, pentru fiecare dintre noi, exemplu. Şi ce vremuri au fost pentru această distinsă doamnă, însă, după cum am mai precizat, a luptat şi, în acest context, se cuvine a vă aminti versurile lui George Coșbuc, poezia – Lupta Vieții: O luptă-i viaţa; deci te luptă/ Cu dragoste de ea, cu dor.
Vă reamintim că, în ediţia de astăzi a emisiunii noastre, inviată la microfonul Radio Iaşi este interpreta de muzică populară Mariana Carnariu, orginară din Ţinutul Vasluiului. Continuăm a-i asculta povestea de viaţă, vorbindu-ne despre compact discurile pe care le-a înregistrat – Cânt din suflet pentru suflet; Aşa-mi spune inimioara; Mare bucurie, mare, colinde; Veniţi creştini la rugăciune, pricesne.
Invitata noastră, interpreta de muzică populară Mariana Carnariu, în următoarele minute ne vorbește despre împletirea tradițiilor străbune, a cântecului popular cu dragostea pentru carte, educatoare fiind de profesie, pentru că… vorba cronicarului – „Că nu ieste alta şi mai frumoasă, şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă, decât cetitul cărţilor”. Invitata noastră ne vorbește și despre colaborarea cu maestrul dirijor Marinică Botea, amintind și de compact discul – Așa-mi spune inimioara, CD înregistrat cu Orchestra de Muzică Populară Doina Carpaților.
Stimați prieteni, după cum bine știți, astăzi, invitată la dialog este interpreta de muzică populară Mariana Carnariu, iar în următoarele minute ne vorbește despre comunicarea dintre Domnia Sa și reprezentanții actului cultural de la Vaslui, aflând, astfel, că pentru a face o treabă bună te sfătuiești, comunici cu cei care cunosc tărâmul culturii tradiționale, pentru ca, mai apoi, să pui în practică. Imediat după ce aflăm amănunte despre toate acestea, ascultăm melodia – Dor de țară, pentru ca, înspre finalul dialogului să aflăm povestea altei melodii populare din repertoriul invitatei noastre.
Împreună cu interpreta de muzică populară Mariana Carnariu, invitată a ediției de astăzi a emisiunii noastre, tragem concluziile aflând că, prin cântec totul în viață trece mult mai ușor.
Raportat la subiectele pe care le-am zugrăvit astăzi, închei, prin cuvintele: Muzica e suficientă pentru a trăi, dar o viaţă nu e destul de lungă pentru muzică; În unele zile am nevoie de muzică, în altele de versurile ei; Ascultă cu atenție cântecele care-mi plac pentru că ele spun cuvintele pe care eu nu pot să le rostesc.
În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am conturat, vă invit să fiți alături de Radio Iași, astăzi, joi, 20 aprilie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, ascultând emisiunea Tradiții.
Ne auzim, online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/