Duminică, 11 iunie a.c, începând cu ora 10, în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, a avut loc o nou eveniment cultural al Asociaţiei Literare „Păstorel” Iaşi (ALPI). Manifestarea a fost moderată de către scriitorul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă. Evenimentul s-a desfășrat sub auspiciile împlinirii, la 15 iunie 2023, a 134 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. În acest context, membrii Asociației Literare „Păstorel” au recitat din creația lui Mihai Eminescu sau din operele altor scriitori (Grigore Vieru, Adrian Păunescu etc.) care au scris despre viața și opera geniului poeziei românești.
În cadrul manifestării culturale au fost amintite ultimele apariții editoriale ale membrilor asociației, iar, mai apoi a urmat un recital de epigrame, poezii și proză susținut de către cei prezenți în sală.
Așadar, în centrul atenției a fost cartea La răscruce de gânduri, de Elena Sârghe, respectiv textul intitulat: 25 mai 1856 – Sfatul de taină al unioniștilor ieșeni, semnat de către inginerul, scriitorul Mihai Caba, care a apărut în „Curierul de Iași”, săptămânal informativ al Municipiului Iași, în pagina intitulată Iașul istoric.
La manifestarea de dumincă s-a amintit și de Concursul Internațional „CARTEA ANULUI – 2022”, organizat de către reprezentanții Societății Culturale Apollon România. Academia Internațională de Literatură și Artă. În cadrul concursului, Secțiunea Poezie (România), de anul acesta (vineri, 2 iunie 2023, București), Premiul Special al juriului a fost acordat poetei ieșene Oana Frențescu, pentru volumul Aventura cuvintelor, carte care a avăzut lumina tiparului la Editura PIM din Iași.
Evenimentul a fost presărat de melodii dedicate memoriei poetului național, în interpretarea (voce și chitară) a cantautorului Valentin Alexiu. AUDIO:
Asociația Literară „Pastorel” – ALPI – este un grup format din oameni de artă și cultură, de oameni inimoși și cu simțul umorului. Președintele Asociației este domnul comandor Mihai Batog Bujeniță. Scopul asociației vizează promovarea valorilor culturale, ale umorului literar de cea mai bună calitate, exprimat în poezie, epigramă sau proză.