În ediția de astăzi a emisiunii noastre poposim acasă la rușii staroveri din satul Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava. Stăm de vorbă cu doamnele Csenia Savin, vicepreședinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Climăuți și Elena Panfilov, profesor de limba și literatura română, respectiv limba și literatura rusă.
Înainte de toate, invităm la dialog pe doamna Csenia Savin, vicepreședinte al comunității, cea care ne prezintă comunitatea staroveră din Climăuți, localitate atestată documentar pentru prima dată pe la anul 1780, printr-un act de donație semnat de către egumenul Mănăstirii Putna, Ioasaf, prin care li se permitea staroverilor ruși așezarea pe moșia mănăstirii.
Până a oferi cuvântul invitatei noastre, trebuie să facem precizarea că din acest frumos sat este originar și scriitorul Nichita Danilov, născut la 7 aprilie 1952.
Doamna Csenia Savin ne vorbește și despre tinerii din localitate, tineri care au plecat peste fruntarii, având tot timpul, în inimă și suflet, credință străbună, pentru că atât în afara granițelor, cât și acasă toții rușii staroveri își duc traiul alături de sfânta biserică.
Invitata noastră ne vorbește și despre ocupațiile oamenilor din acest colț de țară, amintind și de copiii din Climăuți, cei care împreună cu ceilalți membri ai comunității, în sediul acesteia, desfășoară foarte multe activități culturale.
Grupul folcloric vocal al comunității și hramurile celor patru sfinte biserici din comunitate, constituie alte subiecte despre care aflăm amănunte. AUDIO:
Stimați prieteni, după cum bine știți, încă din incipitul ediției de astăzi a emisiunii noastre, astăzi, facem popas, în satul Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava. În următoarele minute, invităm la dialog pe doamna Elena Panfilov, profesor de limba și literatura română și profesor de limba și literatura rusă.
Limba și literatura rusă este predată de către doamna profesor celor 17 elevi ruși staroveri din comunitate.
Aflăm amănunte despre dragostea copiilor din Comuna Mușenița atât pentru limba și literatura română, cât și pentru cultura rusă.
Binecunocută este apartenența rușilor staroveri atât la o mare o cultură, în cazul de față la cultura rusă, cât și la religia staroveră. Gândindu-ne, în acest context, la etimologia cuvântului starover, ne dăm seama de identitatea acestui „select grup etnic” din România, cum frumos ne preciza, nu demult, domnul profesor Leonte Ivanov, specialist în filologie. Domnul profesor face trimitere la rușii staroveri, oameni de veche credință, vechi-credincioși, în rusă старове́ры, comunitate separată în anul 1666 de Biserica Ortodoxă Rusă ca protest împotriva reformelor introduse de către patriarhul Nikon al Moscovei între anii 1652 și 1666, subiect prezentat de-a lungul anilor în emisiunea noastră.
În urmă cu ceva ani, la o altă trecerea de-a noastră prin Comunitatea Rușilor Lipoveni din Climăuți, vă povesteam că, aici, se va pune bazele unui cabinet de limba rusă. Iată-ne că, ajunși, zilele trecute, în Climăuți, comuna Mușenița, Suceava, împreună cu doamna profesor Elena Panfilov, am abordat și acest subiect, temă pe care, în cele ce urmează… ne-o prezintă. AUDIO:
Dragi prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, după cum bine știți, facem popas acasă la rușii staroveri din satul Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava, comună situată în partea de nord-est a judeţului Suceava, la aproximativ 12 km de oraşul Siret, învecinându-se la nord şi nord-vest cu Ucraina, la est cu teritoriul oraşului Siret, la sud fiind comuna Dorneşti, vest şi sud-vest cu Frătăuţii Noi. Comuna are în componenţa sa șase sate: Baineţ, centrul administrative, Climăuţi, locul de unde astăzi relatăm, Muşeniţa, Vicşani, Văşcăuţi şi Bănceşti.
Aproape de final, ne continuăm dialogul cu doamnele Elena Panfilov, profesor de limba și literatura română și limba și literatura rusă, respectiv Csenia Savin, vicepreșdeinte la Comunității Rușilor Lipoveni din Climăuți.
În următoarele minute, de la cele două invitate aflăm amănunte concrete despre Grupul folcloric al comunității, cu accent pe subiectele pe care le găsim reflectate în repertoriul acestuia.
Un alt subiect, foarte interesant, se referă la punctul muzeal din incinta sediului comunității, punct muzeal în care este ilustrată viața de altădataă a oamenilor de pe aceste meleaguri și frumos ar fi ca în fiecare localitate din țara noastră să funcționeze un astfel de muzeu.
Imediat după ce aflăm amănunte concrete despre acest subiect, împreună cu cei doi invitați tragem concluziile. AUDIO:
Ne reîntâlnim, mâine seară, începând cu ora 21 și 3 minute, atunci când vă invit să ascultați emisiunea Tradiții.
Nu uitați de emisiunea Dialog intercultural, de vineri, emisiune pe care o difuzăm, pe toate frecvențele Radio Iași, începând cu ora 20 și 30 de minute.
Raportat la cele pe care le-am prezentat, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, împreună cu cei doi interlocutori, cărora le mulțumesc pentru că și-au deschis inima și sufletul, se cuvine a încheia prin cuvintele – „O credință mică te poate duce la Cer, dar o credință mare poate aduce Cerul la tine”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca miercuri, 2 AUGUST 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN