telefon:

+40741405281

Dumitru Serban IAȘUL CULTURAL 11 MAI 2024, h 16, conferință cu prilejul împlinirii a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare

11 MAI 2024, h 16, conferință cu prilejul împlinirii a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare

Reprezentanții Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași organizează în ziua de 11 mai 2024, începând cu ora 16:00, conferința „«Pre ce vreme s-au arătat aceşti crijeci nepriiatini». Ştefan cel Mare şi Ordinul Teuton la sfârșitul secolului al XV-lea”.

Conferința este susținută de către cercetătorul dr. Liviu Cîmpeanu de la Academia Română, Institutul de Cercetare Socio-Umane Sibiu.

Prelegerea va comemora împlinirea a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domni ai Moldovei.

Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare.Codrii Cosminului 1497, de Istoric Liviu Cîmpeanu

Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare.
Codrii Cosminului 1497, de Istoric Liviu Cîmpeanu

Conferința va aprofunda relația dintre domnii Moldovei si Ordinul Teuton, mai cu seamă situația de la sfârșitul secolului al XV-lea și războiul dintre Moldova și Polonia încheiat cu lupta de la Codrii Cosminului, bătălie în care teutonii au fost angrenați.

Liviu Cîmpeanu a publicat peste 60 de studii și articole științifice cu trimitere la istoria românească și sud-est europeană între secolele XV-XVII.

Nu demult, Liviu Cîmpeanu a publicat la Editura Humanitas lucrările Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare și Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497. Cercetările aprofundează participarea teutonilor în cadrul disputei încheiate cu lupta de la Codrii Cosminului.

Pledoaria va ave aloc, la Iași, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024, începând cu ora 16:00, în incinta Palatului Braunstein (etajul 2, sala 2).

LIVIU CÂMPEANU (n. 1984) a absolvit Facultatea de Istorie şi Filozofie (licență, masterat, doctorat) a Universităţii „Babeş‑Bolyai“ din Cluj‑Napoca.

Din martie 2016 este cercetător ştiinţific III la Academia Română, Institutul de Cercetări Socio‑Umane din Sibiu. A publicat peste 60 de studii şi articole ştiinţifice de istorie românească şi sud‑est europeană (sec. XV–XVII) şi are colaborări ştiinţifice cu Universitatea din Bucureşti, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti şi Universitatea „Babeş‑Bolyai“ din Cluj‑Napoca.

Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

„Ouă încondeiate. Expoziţie. Atelier. Vânzare”, 20 și 21 aprilie 2024, pe Esplanada Palatului Culturii„Ouă încondeiate. Expoziţie. Atelier. Vânzare”, 20 și 21 aprilie 2024, pe Esplanada Palatului Culturii

Reprezentanții Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu cei ai Primăriei Municipiului Iaşi și ai Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului” invită publicul la

Sâmbătă, 10 decembrie 2022, începând cu ora 14.00, o conversație filosofică pornind de la povestea „Micul Prinț” a lui Antoine de Saint-Exupéry

10 Decembrie, Ora 14, Iași, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Dialog filozofic: Micul prinț. Ce este cu adevărat valoros?10 Decembrie, Ora 14, Iași, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Dialog filozofic: Micul prinț. Ce este cu adevărat valoros?

Reprezentanții Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu cei ai Asociației „Noua Acropolă”, Filiala Iași organizează… sâmbătă, 10 decembrie 2022, începând