În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, invitat la microfonul Radio Iași avem pe doamna Elena Chiaburu, doctor în Istorie, expert în carte veche și documente, acreditat de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.
Concret, în ediția de astăzi a emisiunii noastre povestim despre Edițiile bibliofile ale lui Dimitrie Cantemir din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași.
Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași deține câteva exemplare din operele lui Dimitrie Cantemir, exemplare tipărite până la mijlocul veacului al XIX-lea.
Acestea sunt importante pentru că au o valoare istorico-documentară similară cu cea a unor artefacte arheologice, deoarece documentează asupra zorilor culturii române moderne, dar și pentru că întrunesc o serie de criterii ce le conferă valoare bibliofilă, după cum ne precizează invitatul ediției de astăzi a emisiunii Tradiții. AUDIO:
Așadar, Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași adăpostește în colecțiile sale câteva exemplare din operele principelui savant Dimitrie Cantemir tipărite până la mijlocul secolului al XIX-lea.
Acestea sunt: Divanul sau gâlceava înţeleptului cu lumea sau giudeţul sufletului cu trupul (Iaşi, 1698); Historie de l’Empire Othoman ou se voyent les causes de son aggrandissement et de sa decadence (Paris, 1743), vol. I-IV; Geschichte des Osmanischen Reichs nach Anwachse und Abnehmen (Hamburg, 1745); Scrisoarea Moldovei (Mănăstirea Neamţ, 1825); Hronicul romano-moldo-vlahilor (Iaşi, 1835 – 1836), vol. I- II; Descrierea Moldovei (Iaşi, 1851).
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am prezentat, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (frecvențele 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 23 MAI 2024, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Ne auzim online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN