Miercuri, 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, începând cu ora 17.00, va avea loc inaugurarea sculpturii Meditație, cunoscută și sub numele Gânditoarea de la Ciric. Proiectul de restaurare a fost organizat la inițiativa domnului Andrei Apreotesei și Ateneul Național din Iași, cu fonduri de la Primăria Municipiului Iași.
Lucrarea a fost realizată de artistul Vasile Condurache în perioada anilor ’60, ca urmare a unei comenzi din partea Ministerului Culturii, fiind amplasată în zona de agrement Ciric și relocată apoi în preajma lacului.
Proiectul de restaurare a fost realizat de Ateneul Național din Iași, prin sculptorul Vladlen Babcinețchi, la inițiativa domnului Andrei Apreotesei.
„Ateneul Național din Iași desfășoară o activitate susținută de recuperare și promovare a patrimoniului cultural ieșean. În acest context se înscrie și proiectul de recondiționare a sculpturii Meditație, de Vasile Condurache, intrată în conștientul colectiv drept Gânditoarea de la Ciric, proiect inițiat de către Andrei Apreotesei. Au fost necesare lucrări de reamplasare, recondiționare și reconstituire volumetrică, fiind astăzi pusa în valoare și adusa din nou în lumină, conform imaginilor de arhivă existente”, a afirmat artistul plastic Vladlen Babcinețchi.
„Interesul nostru de implicare în viața culturală a comunității a deschis calea acestui proiect de restaurare și totodată, punere în valoare a lucrării Meditație. Prezența Ateneului ieșean în spațiul public și prin astfel de evenimente sau proiecte, denotă faptul că dorim să contribuim la promovarea și punerea în valoare a artei românești ieșene”, a declarat Gheorghiță Rusu-Persic, managerul interimar al Ateneului Național din Iași.
Redacția