telefon:

+40741405281

Dumitru Serban BUCUREȘTIUL CULTURAL 23 mai – 16 iunie 2024, Sala Noua Galerie, VEȘMINTE ale TRECUTULUI – EXPOZIȚIE de COSTUME și PODOABE TRADIȚIONALE din BANAT

23 mai – 16 iunie 2024, Sala Noua Galerie, VEȘMINTE ale TRECUTULUI – EXPOZIȚIE de COSTUME și PODOABE TRADIȚIONALE din BANAT

Reprezentanții Muzeului Național al Țăranului Român din București aduc în fața publicului o expoziție dedicată măiestriei femeii din Banat, făuritoare de frumos.

Costumele tradiționale din zona Banatului de câmpie, care alcătuiesc Colecția etnografică Marius Matei, au fost expuse în toate muzeele din Romania, iar de data aceasta revin, după zece ani la Muzeul Național al Țăranului Român din București.
Colecția numără peste 3500 de piese de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.

Costumele din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este o trăsătură specifică.

Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean.

Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean.

Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României.
Expoziția poate fi vizitată la Sala Noua Galerie până la 16 iunie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Fotografii: Vladimir Bulza, MNȚR
Redacția

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

PROIECȚIA PRIVATĂ a filmului EXPERIMENTUL PITEȘTI, realizat de regizoarea Victoria Baltag

18 feb. 2023, h:16, Proiecție film: Experimentul Pitești, în Sala de Film a Muzeului Recordurilor Românești18 feb. 2023, h:16, Proiecție film: Experimentul Pitești, în Sala de Film a Muzeului Recordurilor Românești

Vă invităm sâmbată, 18 februarie, de la ora 16, la PROIECȚIA PRIVATĂ a filmului EXPERIMENTUL PITEȘTI, realizat de regizoarea Victoria Baltag. Evenimentul va începe la ora 16:00, în Sala de