În ziua de duminică, 9 februarie 2025, începând cu ora 10, la Iași, în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”, s-a desfășurat o nouă manifestare culturală a Asociației Literare „Păstorel” (ALPI). Evenimentul a fost moderat de către scriitorul și comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniță.
Acțiunea culturală a fost deschisă printr-o reprezentație de magie făcută de către Magicianul Nicolas (Nicolae Ocheană, scriitor, magician), moment inedit care a stârnit aplauze din partea celor prezenți.
În programul evenimentului au fost prezentate ultimele apariții editoriale ale membrilor asociației și nu numai. Imediat după toate acestea, am asistat la un recital de epigrame, poezii și proză. Recitalul a fost susținut de către reprezentanții Asociației Literare „Păstorel” Iași (ALPI).
Concret, s-a făcut vorbire despre cărțile: A.L.P.I.-niștii umorului ieșean… și prietenii lor, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura PIM din Iași. Cartea cuprinde o antologie realizată sub coordonarea scriitorilor Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas și Vasile Larco. Volumul se deschide cu prefața Cinci decenii de creație umoristică în dulcele târg al Ieșilor (p.5-10), semnată de către Mihai Batog-Bujeniță, președinte al ALPI.
Imediat după prezentarea antologiei, scriitorul Mihai Batog-Bujeniță a făcut referire și la volumele: Confesiuni, de Elena Hăisan (PIM, Iași, 2023); Utopia Cantemir, de Romeo Romila (PIM, Iași, 2025) cu o prefață semnată de către scriitorul Mihai Batog-Bujeniță; Universul inimii, de Iulian Buta (PIM, Iași, 2024); Elegii triste, de Anastasia Gîrneață (PIM, Iași, 2025); Jurnal trist, de Corina Matei Gherman (PIM, Iași, 2025) cu o prefață intitulată Patru povestiri cu mistere diferite, semnată de către pictorul, scriitorul Calistrat Robu; Din dor de Eminescu, antologie colectivă (Nr. 74 din Antologiile Editurii Cervantes), volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Cervantes din București.
În timpul evenimentului de duminică, 9 februarie a.c., s-a făcut vorbire și despre revista „Asachiana”, periodic semestrial de biblioteconomie şi de cercetări interdisciplinare.
Revista „Asachiana” este editată de către Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi și are caracter interdisciplinar. S-a făcut vorbire despre periodicul amintit, pentru că unii membri ai Asociației Literare „Păstorel” Iași (ALPI) au publicat, în ultimii ani, în paginile acestuia.
De exemplu, domnul inginer Mihai Caba în volumule 18 (anul XI, 2023), 20 (anul XII, 2024) și 21 (anul XII,2024) a publicat textele: Anul Cultural Dimitrie Cantemir; Șt.O. Iosif – poetul „sămănătorist”; Povestea neuitatului Anton Pann, compozitorul imnului.
În acest context, amintim și de interviul realizat de către Dumitru Șerban, redactor, cu domnul profesor de limba și literatura română Victor Iosif (membru al ALPI), dialog intitulat − Vicovu de Jos din povestirile sătenilor. Identitate prin tradiție. Interviul a apărut în volumul 20 al revistei „Asachiana”, anul XII, 2024.
Revista „Asachiana”, în format pdf, poate fi citită – AICI – https://bjiasi.ro/proiecte-si-programe/revista-asachiana/revista-asachiana/
Asociația Literară „Păstorel” – ALPI – este un grup format din oameni de artă și cultură, oameni inimoși și cu simțul umorului. Președintele Asociației este domnul comandor Mihai Batog-Bujeniță. Scopul asociației vizează promovarea valorilor culturale, ale umorului literar de cea mai bună calitate, exprimat în poezie, epigramă sau proză.
TEXT și FOTO: Dumitru ȘERBAN