TRADIŢII. DE LA COTIDIAN LA ANCESTRAL (interviuri), VOL III (șapte intervievați), Editura Asachiana, IAȘI, 2023 – succintă prezentare
Oriunde îți lași purtați pașii în ținuturile și pe meleagurile noastre, întâlnești „frumosul” la el acasă. Țara aceasta, atât de încercată de-a lungul istoriei, a rezistat datorită locului sfânt, cuibărit de la zidirea omului în inima acestuia. Omul a știut să-și păstreze lăuntric, pe altarul sufletului, o lume mult mai mare și mai generoasă decât cea de afară. Tocmai în asta constă secretul unei lumi, de a te naște cu zestrea de valori și să păstrezi autenticitatea și frumosul în suflet și să ai obligația să transmiți această moștenire spirituală și urmașilor. Strămoșii s-au cuibărit în sufletele noastre și curg prin venele noastre, făcându-ne purtători ai valorilor, responsabilizându-ne să ducem Crezul mai departe. Acest crez îi unește și pe iubitorii de folclor, tradiții, meșteșuguri, arta cuvântului, adică, toți cei care și-au adus contribuția în acest volum, pentru a lăsa moștenire urmașilor un izvor nesecat de lacrimi, trudă, iubire, credință.

TRADIŢII. DE LA COTIDIAN LA ANCESTRAL (interviuri), VOL III (șapte intervievați), Editura Asachiana, IAȘI, 2023
Interviuri: Despre mărcile identitare din ţinutul Neamţului aflăm amănunte de la Florentina Buzenschi şi Elena Florescu, specialişti în etnologie; Dulcea povară de a fi strănepoată a lui Ion Creangă; Muzeul etnografic din Tătăruşi, legătura dintre înaintaşi şi generaţiile viitoare; Muzeul „Neculai Popa” din Târpeşti, Neamţ, emblemă a tradiţiilor din zona Moldovei; Raluca Radu, un început de viaţă prins în cântecul popular; Acasă la familia Torac, meşteri încondeietori de ouă din Brodina, Suceava.
Volumul în format PDF, AICI: https://bjiasi.ro/wp-content/uploads/2024/10/traditii-interviuri-3.pdf
TRADIŢII. DE LA COTIDIAN LA ANCESTRAL (interviuri), VOL IV (patru intervievați) Editura Asachiana, IAȘI, 2024 – succintă prezentare
Atât în dialogurile incluse în primele trei volume, cât și în cele patru interviuri din volumul de față surprindem zestrea materială și spirituală pe care o deţin oamenii din ținuturile în care am făcut popas. În cadrul fiecărui dialog este oglindită cultura tradițională cu tot ce are mai frumos și mai înduioşător de oferit.
În interviurile aduse împreună în cel de-al patrulea volum, poposim în comuna Ghimeș-Făget (Bacău), acolo unde, de la învățătorul Petrică Bilibok-Bârsan, dascăl din școala veche, aflăm amănunte despre tradițiile specifice zonei, obiceiuri, datini, cutume evidențiate în acțiuni culturale, lucrări publicate, dar și în trăirile de zi cu zi ale oamenilor din această localitate pitorească. Apoi, facem o incursiune în viața și opera etnologului ieșean Silvia Ciubotaru.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău (str. Mihail Kogălniceanu, 82) constituie al treilea popas conturat în paginile volumului, iar cel care ne povestește despre patrimoniul instituției, despre activități, apariții editoriale, trecut și prezent, este muzeograf Andrei Prohin. Ne tragem suflarea în capitala (str. Anton Pann, Nr. 20), pentru a sta la taifas despre viața și opera folcloristului Anton Pann, cu muzeograf Mădălina Șchiopu.

TRADIŢII. DE LA COTIDIAN LA ANCESTRAL (interviuri), VOL IV (patru intervievați) Editura Asachiana, IAȘI, 2024
Interviuri: Incursiune în lumea de altădată a satului nostru prin vocea învăţătorului Petrică Bilibok-Bârsan; Incursiune în miezul tradiţiilor cu etnolog Silvia Ciubotaru; Muzeul naţional de etnografie şi istorie naturală din Chişinău – Trecut. Prezent. Oglindiri în patrimoniu şi activităţi; Călătorie prin viaţa şi opera lui Anton Pann, împreună cu muzeograful Mădălina Şchiopu.
Volumul în format PDF, AICI: https://bjiasi.ro/wp-content/uploads/2024/12/traditii-4.pdf
Dumitru ȘERBAN