Dumitru Serban CARTEA LUNII NOIEMBRIE – Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin

CARTEA LUNII NOIEMBRIE – Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin

Începând de luna aceasta (nov. 2022) lansăm o nouă rubrică. Așadar, în pagina – Cultura rusă – debutăm cu prezentarea: Cartea lunii, zugrăvind una dintre cele mai interesante cărți care a văzut lumina tiparului în ultima perioadă. Surprindem prin text, fotografii și secvențe audio, mai tot ce se poate evidenția despre cartea respectivă, stârnindu-vă interesul citirii acesteia.

NOIEMBRIE 2022Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin

Concret, prima carte pe care o prezentăm se intitulează – Gânditorii ruși, scrisă de către Isaiah Berlin, iar cea care ne vorbește atât despre volum, cât și despre biografia autorului este doamna profesor Marina Vraciu de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Întâi, ascultăm o prezentare a cărții, dar și o biografie a autorului, cu accent pe istoria familiei sale, dar și despre cariera sa de scriitor, traducător, diplomat.

Facem precizarea că volumul de față reprezintă o ediție de Henry Hardy și Aileen Kelly, cu o introducere de Aileen Kelly; Ediția a doua, revizuită de Henry Hardy, cu un glosar de Jason Ferrell, iar în limba română a apărut datorită excepționalei traduceri pe care ne-a oferit-o doamna profesor Marina Vraciu.

AUDIO – Prof. Marina Vraciu, LITERE, UAIC

Vorbim, în rubrica dedicată cărții lunii noiembrie, despre cartea Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin, volum tradus de către doamna profesor Marina Vraciu, iar, mai jos, interlocutorul nostru ne zugrăvește un tablou al acestui interesant volum, cu accent pe „ideea dilemelor”; mai aflăm amănunte și despre un interesant eseu din carte, eseu intitulat – Ariciul și Vulpea.

Imediat după ce aflăm amănuntele tehnice ale cărții de față, doamna profesor Marina Varciu ne citește din eseul amintit, stârnindu-vă interesul de a căuta cartea, de a o citi și de a înțelege ideile gânditorilor ruși filtrate prin inteligența și priceperea lui Isaiah Berlin, filozof politic englez, istoric al ideilor, fiind considerat unul dintre cei mai importanți gânditori liberali contemporani.

AUDIO – Prof. Marina Vraciu, LITERE, UAIC
AUDIO – Prof. Marina Vraciu, LITERE, UAIC
AUDIO – Prof. Marina Vraciu, LITERE, UAIC

Lăsându-vă, pe fiecare dintre voi să trageți concluziile celor afirmate și în același timp să vă apucați de citit cartea Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin, volum tradus de către doamna profesor Marina Vraciu, traducere care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Humanitas din capitală.

Opinii despre carte:

Istoricul american Arthur Meier Schlesinger Jr., imediat după apariția cărții de față avea să susțină despre autor că are „Cea mai strălucită și mai fascinantă minte a vremurilor noastre“.

Mario Vargas  Llosa, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Peru, fiind unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii, despre autor și cartea sa, susține: „Dintre autorii pe care i-am citit în ultimii ani, Isaiah Berlin este cel care m-a impresionat cel mai puternic. Opiniile sale filozofice, istorice și politice îmi par revelatoare și instructive… Puțini oameni în vremurile noastre au văzut într-un chip la fel de pătrunzător ce este viața – viața individului în societate, viața societăților în timpurile lor, impactul ideilor asupra experienței cotidiene. În numeroasele sale eseuri despre teme, scriitori și gânditori ruși (între acestea cele dedicate lui Tolstoi, Turgheniev ori admiratului său model, liberalul Aleksandr Herzen), Berlin dă dovadă de dezinvoltură și de cunoaștere profundă“.

Politologul Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice la Universitatea Maryland, SUA, precizează despre Isaiah Berlin că: „a fost un umanist enciclopedic, o prezenţă intelectuală de o imensă vivacitate… Un spirit extraordinar, adversar ireconciliabil al oricărei forme de tiranie, fie ea politică ori mentală. Unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai timpurilor noastre“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *