În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la o manifestare culturală organizată, la Iași, în ziua de joi, 15 decembrie 2022, în incinta restaurantului „Arnia”, începând cu ora 11, eveniment organizat de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România.
În cadrul maniifestării, într-o primă secțiune, au fost comemorați slaviștii Ilie DANILOV (1946-2012) și Mihail MARINESCU (1927-1995), profesori de înaltă ținută academică, iar… mai apoi, a fost lansat volumul – În căutarea tărîmului izbăvitor. Schițe pentru o istorie a rușilor lipoveni din România, Partea I – Bucovina, Moldova și Țara Românească, carte editată cu sprijinul financiar al Comunității Rușilor Lipoveni din România, semnat de către prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov, șef al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Cartea a văzut lumina tiparului – în anul 2021 – la Editura Doxologia din Iași, respectiv Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, subiect despre care vorbim într-o ediție viitoare a emisiunii noastre.
Astăzi, înainte de toate, îl ascultăm pe domnul profesor, doctor în filologie, Leonte Ivanov, șef al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cel care ne descrie, pe scurt, evenimentul care constituie subiectul emisiunii de astăzi.
În cele ce urmează, domnul profesor Leonte Ivanov, specialist în filologie, ne vorbește despre personalitatea profesorului Ilie Danilov, cu accent pe cărțile Domniei Sale. Până a-l asculta, pe scurt, zugrăvim un portret al dascălului Ilie Danilov, un om de înaltă ținută academică, un om cald, un dascăl adevărat.
S-a născut la 2 august 1946 în familia unui marinar din Sulina. A urmat cursurile școlii primare din din orașul natal, după care a fost amdis la Liceul Nr. 2 din Tulcea, iar în 1981 a absolvit, ca șef de promoție pe țară, Facultatea de Filologie, secția rusă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind repartizat la Catedra de Limbi Străine a Universității de Medicină din Iași.
În anul 1996 și-a luat doctoratul în specialitatea „Gramatica Comparată a Limbilor Străine” sub conducerea celebrului lexicograf roman, profesor universitar, doctor în filologie, Gh. Bolocan. În același an, transferându-se, prin concurs, pe post de conferențiar la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde a lucrat până atunci când a plecat „din lumea cu dor în cea fără de dor”.
Îl ascultăm pe domnul profesor, specialist în filologie, Leonte Ivanov, cel care ne zugrăvește un portret al domnului profesor Ilie Danilov, amintind principalele lucrări traduse și scrise de către Domnia Sa, în centrul atenției fiind cercetarea – Nesupuși tiparelor vremii. Pușkin – Dostoievdki – Cehov – Esenin – Șvarț – Brodski, lucrare care a văzut lumina tiparului la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, respective Editura Sfântul Mina, București și Iași, în anul 2010.
Stimați prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la o manifestare culturală organizată, la Iași, în ziua de joi, 15 decembrie 2022, în incinta restaurantului „Arnia”, începând cu ora 11, eveniment organizat de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România, prin cei ai Comunității Rușilor Lipoveni din Iași.
În cele ce urmează, aflăm amănunte despre revista „Kitej-Grad”, revistă culturală care apare sub coordonarea Centrului de Studii și Cercetări privind Rușii Lipoveni din România, revistă a Comunității Rușilor Lipoveni din România editată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice. Aflăm, așadar, cum a luat ființă revista culturală amintită, iar domnul profesor Leonte Ivanov ne amintește de cei care au pus bazele acestui interesant proiect editorial, al cărui redactor-șef, astăzi, este doamna Palaghia Radion, specialist în istorie, iar în paginile acesteia semnează slaviști – și nu numai – de înaltă ținută acadmeică.
De la același eveniment, manifestare care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre… în cele ce urmează – o audiem pe doamna profesor Natașa MANOLE, specialist în filologie, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având ca domenii de cercetare: Limba rusă sub aspect practic; Literatură rusă veche, premodernă și literatura secolului al XIX-lea; Relații culturale româno-ruse, româno-ucrainene; Stilistica și frazeologia limbii ruse; Didactica limbii ruse. În cele ce urmează, doamna profesor ne vorbește despre portretul Domnului Profesor Ilie Danilov. Dumnezeu să-l ierte.
Ilie Danilov a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala București, din anul 2007; redactor al revistei „Kitej-grad”, fiind membru fondator al acesteia.
În cele ce urmează, doamna profesor Natașa Manole ne vorbește despre doamnul profesor Ilie Danilov, cu accent pe Dicționarul de mitologie slavă, carte care a văzut lumina tiparului la Editura POLIROM din Iași, în anul 2007.
După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la o manifestare culturală organizată, la Iași, în ziua de joi, 15 decembrie 2022, în incinta restaurantului „Arnia”, Șoseaua Arcu, Numărul 26, începând cu ora 11, eveniment organizat de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România, prin cei ai Comunității Rușilor Lipoveni din Iași.
Aproape de final, doamna profesor Natașa Manole de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, din Dicționarul de mitologie slavă a domnului profesor Ilie Danilov, fie iertat, carte care a văzut lumina tiparului la Editura POLIROM din Iași, în anul 2007, ne vorbește despre „domovoi”, spunându-vă că în mitologia rusă – domovoi este un spirit al casei, având înfățișarea unui omuleț, a unui pitic, dar bătrân. Se spune că există un domovoi în fiecare casă, și că aceștia ar fi fost cândva ființe malefice, finite rele… care, în timp, trăind printre oameni au devenit prietenoase. Despre acest subiect, ascultăm amănunte.
Despre toate acestea… veți afla mai multe amănunte, în ediția de astăzi a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni… pe care o difuzăm începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/