telefon:

+40741405281

Dumitru Serban SEMN de CARTE, de DUMITRU ȘERBAN „Poezia, un miracol” în volumul Anti©orbii iubirii, de Ionuț Alupoae (AUDIO)

„Poezia, un miracol” în volumul Anti©orbii iubirii, de Ionuț Alupoae (AUDIO)

Marius Chelaru, Carmelia Leonte, Liviu Apetroaie - Lansare Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

În ziua de joi, 23 februarie 2023, începând cu ora 13, în incinta Casei cu Absidă „Laurențiu Ulici” din târgul Iașilor, am participat la lansarea volumului de versuri – Anti©orbii iubiriial profesorului Ionuț Alupoae.

Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Anti©orbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Timpul din Iași.

Manifestarea a fost moderată de către scriitorul Marius Chelaru.

Întâi, atât despre autor, cât și despre poezia pe care ne-o prezintă în fața ochilor și inimilor, a vorbit poeta Carmelia Leonte, cea care precizează că poezia lui Ionuț Alupoae e în formă clasică, ceea ce presupune, astăzi, o inițiativă curajoasă și de inteligență artistică.

De asemenea, Carmelia Leonte ne mai spune că această formă clasică arată că autorul are un crez, un ideal, pendulând între romantism, simbolism, având, pe alocuri, nuanțe expresioniste.

Despre motivele pe care le regăsim în poezia lui Ionuț Alupoae, dar și despre activitatea sa culturală pe care o desfășoară cu pasiune, pricepere și multă răbdare, în Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” din Popești, Iași, vă invit să urmăriți, cu atenție, din deschiderea evenimentului, pe poeta Carmelia Leonte (AUDIO):

 

Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Timpul din Iași

Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Timpul din Iași

A doua voce care și-a exprimat opinia despre poetul Ionuț Alupoae aparține scriitorului Liviu Apetroaie, cel care a semnat prefața volumului de versuri Anti©orbii iubirii, prefață intitulată Diacronia clepsidrei de iubire.

Liviu Apetroaie ne vorbește despre modul cum și-a construit drumul ca scriitor Ionuț Alupoae, amintind de faptul că acesta nu s-a grăbit, precum o fac, astăzi, mai toți tinerii poeți, subliniind – despre volumul de față – că este o carte bine legată, bine închegată.

Apoi, scriitorul Liviu Apetroaie scoate în evidență răbdarea autorului de a sedimenta, de a gândi, de a reveni, toate acestea constituind lucrul cel mai important pentru un scriitor.

Despre toate acestea, dar și despre fructuoasa activitate a poetului, dascălului Ionuț Alupoae, vă invităm să-l ascultați, mai jos, preț de câteva minute, pe scriitorul Liviu Apetroaie (AUDIO):

Înspre finalul evenimentului, ne-a vorbit și autorul volumului de versuri Anti©orbii iubiriiDiscursul lui Ionuț Alupoae e ca o spovedanie în fața universului, a poeziei, în fața naturii, aceasta din urmă atât de frumos suprinsă în versurile sale. Autorul ne oferă și explicația titlului, pentru ca, mai apoi, să ne vorbească despre motivele pe care le surprinde în versurile sale.

Poetul Ionuț Alupoae aduce mulțumiri tuturor celor prezenți la manifestarea din data de 23 februarie din incinta Casei cu Absidă din Iași, pentru ca, în final, să ne citească poezia Căutare din volumul de versuri Anti©orbii iubirii, un frumos poem dedicat soției sale, Georgiana. Vă invit, cu sufletul și inima, să-l urmăriți și să fiți părtași, în prag de primăvară, la acest miracol care ne apropie și se numește – poezie (AUDIO):

Raportat la toate acestea, se cuvine a conchide prin câteva cuvinte din prefața volumului, cuvinte care aparțin scriitorului Liviu Apetroie: „Anti©orbii iubirii este poemul central, cu vizibilă tușă metafizică, un spațiu liric în care se descompun și se recompun stările omenești fundamentale. Cunoaștere și sens, alternanța lumină – întuneric, tentația verticalei în devenire, împlinire de destin, mereu în aspirație, mereu amânată. Corp-corb, anticorp-anticorb, binoame existențiale, vectori ai situării eului în lume, prin care se creează trama esenței de a fi; în jocul acesta, aparent paronimic, un cerc se închide deschizând”.

 

Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Pentru a completa imaginea celor descrise de poetul Liviu Apetroie, vă invit să citiți poemul care dă titlul volumului de față:

Anti©orbii iubirii

de vorbă stau cu orbul antic

prin purgatoriul dimineţii

în craniul lumii intră seara

prânzind lumini sub masca vieţii

 

e viu, ori poate eu orbit-am

ningând pe ochii mei poeme

e mort, ori poate eu văzut-am

ce leacuri vin să ne blesteme

 

uitaţi prin nicmicii terestre

când n-are moartea libidou

vin corbii rătăcind ferestre

ṣi-l recompun pe domnul Poe

 

iar vracii-văzători se ceartă

tot bâjbâind prin leṣul lumii

homerice genuni îi cată

când orbii sapă-n templul lunii

 

ṣi ne primim iubirea-n doze

aceleaṣi suflete seduse

vaccinul e-n clepsidre roze

din veacul clipei descompuse

 

din rai ṣi iad zorii se cască

prin gândul lumii ce s-a stins

o floare de rugină nască

în palma care l-a cuprins

 

peste deṣert se-aṣtern poeme

ce chip, ce trup , frumoasă tipa

ṣi tu murit-ai? căci de-o vreme

e neîntoarsă-n veacuri…  clipa

 

Marius Chelaru, Carmelia Leonte, Liviu Apetroaie - Lansare Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Marius Chelaru, Carmelia Leonte, Liviu Apetroaie – Lansare Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Scriitorul Nicolae Busuioc despre - Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Scriitorul Nicolae Busuioc despre – Anticorbii iubirii, de Ionuț Alupoae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Istoric Ștefan S. Gorovei prezinta cartea - Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa

„Istoria făcută în mod tranșant” în cartea – Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, de istoric Adrian Andrei Rusu, lansată, la Iași„Istoria făcută în mod tranșant” în cartea – Ștefan cel Mare și moldovenii din vremea sa, de istoric Adrian Andrei Rusu, lansată, la Iași

Reprezentanții Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi au organizat, nu demult, la Iași, în Sala „Dublei Alegeri” din incinta Muzeului Unirii, lansarea cărții: Ștefan