telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Acasă la rușii staroveri din Brătești și Suceava – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni – 29 martie 2023, de pe undele Radio Iași, la ora 20:30

Acasă la rușii staroveri din Brătești și Suceava – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni – 29 martie 2023, de pe undele Radio Iași, la ora 20:30

INTERVIURI_CRL Suceava

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, întâi poposim acasă la rușii staroveri din satul Brătești, comuna Stolnicen-Prăjescu, județul Iași, iar, mai apoi, la rușii staroveri din municipiul Suceava. La Brătești, intrăm în incinta Școlii Gimnaziale din vale, acolo unde stăm de vorbă cu doamna profesoară de limba și literatura rusă Iuliana Solomon, iar – la Suceava – invităm la dialog pe doamna Cristina Paramon Feur, președinte interimar al Comunității Rușilor Lipoveni.

Întâi, invităm la dialog pe doamna profesoară Iuliana Solomon, cea care predă atât la Brătești, la Târgu Frumos, cât și la Suceava. Aflăm amănunte concrete despre limba și literatura rusă, obiectul pe care-l predă doamna profesoară Iuliana Solomon elevilor ruși staroveri din cele trei comunități pe care le-am amintit, dar mai aflăm detalii concrete și despre modul de lucru cu elevii ruși staroveri în ceea ce privește atragerea acestora înspre studiu. De la invitata noastră, mai aflăm și care sunt scriitorii preferați ai Domniei Sale din marea și frumoasa literatură rusă. Înspre finalul dialogului, aflăm mai multe detalii despre originile invitatei noastre, despre studiile sale, dar ne prezintă, pe scurt, Comunitatea Rușilor Staroveri din Brătești, comuna Stolniceni-Prăjescu, Iași, spunându-ne că se simte ca acasă… în rândul acesteia.

 

Prof Iuliana Solomon alaturi de elevii rusi staroveri_Bratesti_Iasi

Prof Iuliana Solomon alaturi de elevii rusi staroveri_Bratesti_Iasi

În cele ce urmează, pășim în Comunitatea Rușilor Lipoveni din Municipiul Suceava și dialogăm cu doamna Cristina Paramon Feur, președinte interimar. Doamna Cristina Paramon Feur ne prezintă Comunitatea Rușilor Staroveri din Suceava, spunându-ne că unul dintre cele mai importante obiective este acela ca tânăra generație să fie apropiată de păstrarea, conservarea și promovarea valorilor identitare moștenite de la înaintași. Președintele interimar al Comunității Starovere din Municipiul Suceava ne conturează o imagine a grupei de elevi din sânul comunității, în număr de 12, care învață, în fiecare sâmbătă, împreună cu doamna profesoară Iuliana Solomon, din tainele limbii și literaturii ruse. Cu acești elevi Comunitatea Rușilor Staroveri din Suceava a participat la foarte multe concursuri, evenimente, activități culturale organizate de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și nu numai. Despre toate acestea, dar și despre următoarele activități la care vor participa reprezentanții rușilor staroveri din Suceava, în cele ce urmează aflăm amănunte concrete.

 

 

 

INTERVIURI_CRL Suceava

INTERVIURI_CRL Suceava

Vă reamintim că stăm de vorbă cu doamna Cristina Paramon Feur, președinte interimar al Comunității Rușilor Lipoveni din Municipiul Suceava. Invitata noastră a absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, în anul 2004, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, secția Contabilitate și Informatică de Gestiune, iar – în cele ce urmează – ne spune că, nu demult, reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România, în Suceava, au achiziționat un teren pe care – în următoarea perioadă – se va construi un Centru Cultural Regional. Înspre finalul dialogului, invitata noastră, pentru toți rușii staroveri din țară, are un frumos gând ca aceștia să fie apropiați de rădăcini, de păstrarea, conservarea și promovarea tradițiilor specifice comunității.

 

 

Sfanta Biserica_CRL SUCEAVA

Sfanta Biserica_CRL SUCEAVA

Activități culturale - CRL SUCEAVA

Activități culturale – CRL SUCEAVA

Activități culturale - CRL SUCEAVA

Activități culturale – CRL SUCEAVA

Stimați prieteni, trebuie să facem precizarea că, la Suceava, acasă la rușii staroveri, am stat de vorbă și cu doamna Tatiana Timofeiov, de profesie inginer chimist, astăzi scriitor, jurnalist… pe care am înregistrat-o și dialogul cu domnia sa îl difuzăm într-o viitoare ediție a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Raportat la cele pe care le-am prezentat, conchidem prin cuvintele scriitorului german Thomas Mann: „Valoarea unui lucru creşte proporțional cu dificultatea de a-l dobândi”.

Despre toate acestea veți afla mai multe amănunte, în ediția de astăzi a emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni… pe care o difuzăm începând cu ora 20 și 30 de minute… până la ora 21, pe toate frecvențele Radio Iași.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Noaptea Muzeelor la Sate, ediția I, subiect al emisiunii TRADIȚII de joi, 12 octombrie 2023, ora 21:03… cu Dumitru ȘerbanNoaptea Muzeelor la Sate, ediția I, subiect al emisiunii TRADIȚII de joi, 12 octombrie 2023, ora 21:03… cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi, împreună cu Virgil Leițoiu, consilier în cadrul Serviciului Comunicare, Relații Internaționale și Protocol, Consiliul Județean Iași, povestim despre prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, manifestare