Astăzi, în deschiderea emisiunii povestim despre – imaginea țiganilor în literatura română și universală, iar cel care ne vorbește este regretatul prof. univ., dr. în filologie, Nicolae Crețu de la Catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Mai apoi, vorbim despre romanul Șatra, de Zaharia Stancu, al cărui manuscris a fost trimis în toamna anului 1968 către Editura pentru literatură din București, iar redactorul responsabil al editurii l-a dat la cules la 11 octombrie 1968, dându-și acordul pentru tipărire la 14 noiembrie 1968. AUDIO:
Astăzi, după cum bine știți, difuzăm un interviu, realizat de către subsemnatul, cu regretatul profesor, specialist în filologie, Nicolae Crețu de la Catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. În următoarle minute invitatul nostru ne oferă o introducere din perspectiva criticului literar în ceea ce privește subiectul romanului Șatra, de Zaharia Stancu, carte care a apărut, la București, în anul 1968. AUDIO:
Reamintim că, astăzi, difuzăm un dialog realizat, chiar înainte de a se stinge, cu prof. univ., dr. în filologie, Nicolae Crețu de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
După cum bine știți vorbim despre romanul Șatra, de Zaharia Stancu, apărut în anu 1968 la București. În opinia reagretatul critic academician Eugen Simion, specialist în filologie, Șatra este „o lamentație lungă, ca și Ce mult te-am iubit, și o meditație despre moarte”, în care este descrisă dispariția unei comunități străvechi, eveniment asemănător cu exterminarea colectivităților biblice. Exodul din Șatra nu seamănă însă cu exodul biblic către Țara Făgăduinței, ci este o călătorie către moarte. AUDIO:
Astăzi, după cum bine știți, vorbim despre romanul șatra, de Zaharia Stancu. În acest context difuzăm un interviu cu regretatul dascăl Nicolae Crețu – prof. univ., dr. în filologie, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Aproape de final – ascultăm amănunte concrete despre – aurul șatrei, despre răul și binele din șatră; regretatul dascăl – Nicolae Crețu – susținând că „este o opera frumoasă, o opera care are și multă poezie”, știut fiind faptul că Zaharia Stancu a început prin a scrie versuri. AUDIO:
Ne reauzim, miercuri, începând cu ora 20 și 30 de minute, atunci când – vă invit să ascultați emisiunea Comunitți Etnice/Ruși Lipoveni. De asemenea, nu uitați de întâlnirea de joi, ora 21 și 3 minute, atunci când vă invit să urmăriți emisiunea Tradiții.
Raportat la subiectul despre care am vorbit astăzi – conchidem – Șatra lui Zaharia Stancu este romanul exodului unei comunităţi greu încercate, nicidecum o epopee eroi-comico-satirică, precum cea scrisă la 1800, de către Ioan Budai Deleanu. Şatra despre care povesteşte Zaharia Stancu este forţată de jandarmi să plece spre o destinaţie incertă… „Asta era. Pretutindeni, lor, oamenilor oacheşi, şi acum ca şi mai înainte, când erau vremuri de pace, li se cerea de către jandarmi aur. Dădeau. Şi, în schimb, căpătau dreptul să umble prin sate şi să lucreze. Acum, de când cu războiul, aurul se ascundea, era mai rar şi mai scump, şi dacă războiul avea să mai dureze, aurul avea să devină şi mai scump. În timp de război, numai oamenii erau ieftini, atât de ieftini, că aproape nu preţuiau nimic”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca luni, 8 mai 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN