Astăzi, relatăm de la Școala de vară a Facultății de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, manifestare care a avut tema: Iași – istorii, oameni, monumente, desfășurată, la Iași, în perioada 3 – 8 iulie, proiect finanțat de către Primăria Municipiului Iași.
Concret, dialogăm, până la ora 21, cu profesorii – Adrian-Bogdan Ceobanu, Ionuț Nistor, specialiști în istorie, de la Facultatea de Istorie; Elvira Rotundu, Carmen Tomescu, profesori de istorie, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Acea Lorena Mihaela, elev participant la manifestările Școlii de vară, respectiv Andrei Bordeianu, student voluntar implicat în organizarea evenimentului care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre.
Înainte de toate, oferim cuvântul domnului profesor Adrian-Bogdan Ceobanu, specialist în istorie, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pentru a ne oferi un cadru general al Școlii de vară – Iași – istorii, oameni, monumente.
Vă reamintim că, astăzi, povestim despre Școala de vară a Facultății de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, eveniment care a avut tema: Iași – istorii, oameni, monumente, desfășurat, la Iași, în perioada 3 – 8 iulie, proiect finanțat de către Primăria Municipiului Iași. În următoarele minute, invităm la dialog pe domnul profesor Ionuț Nistor, specialist în istorie, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, pentru a ne oferi amănunte concrete despre acțiunile culturale dedicate elevilor în cadrul Școlii de vară de zilele trecute din târgul Iașilor. Domnul profesor Ionuț Nistor, specilaist în istorie, a prezentat celor 23 de elevi care au participat la această frumoasă manifestare – temele: Iașul în vreme de război, respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – trecut și prezent, acest din urmă subiect fiind expus participanților împreună cu istoric Adrian-Bogdan Ceobanu.
Vă reamintim că reprezentanții Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au organizat – în perioada 3-8 iulie 2023 – Școala de vară: Iași – istorii, oameni, monumente, manifestare adresată elevilor din liceele ieșene, clasele IX-XI. În cadrul evenimentului a fost vizionat și filmul documentar – „Medici în linia întâi 1916 – 1918”, peliculă urmată și de o interesantă dezbatere, subiecte despre care, în cele ce urmează, ne vorbește doamna profesor de istorie Carmen Tomescu de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.
În următoarele minute, stăm de vorbă cu doamna profesor, specialist în istorie, Elvira Rotundu de la Colegiul Național „Costache Negruzii” Iași. Invitata noastră este inițiatoarea unui interesant proiect editorial dedicat Iașilor – IAȘI. O istorie a orașului. Ghid practic pentru elevi, Editura Junimea, Iași, 2022, subiect de la care pornește dialogul nostru, pentru ca, mai apoi, să ne povestească despre obiectivele Școlii de vară, 3 – 8 iulie, cu accent pe tema – Adoptă un monument istoric din orașul Iași.
Stimați prieteni, pentru a întări cele precizate până acum – în emisiunea noastră – în cele ce urmează… invităm la dialog pe eleva Acea Lorena Mihaela de la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași, constatând, astfel, că obiectivele acestui interesant proiect – Școala de vară a Facultății de Istorie – Iași – istorii, oameni, monumente, 3 – 8 iulie – au fost atinse, fapt foarte important, pentru că dacă nu strângem roadele, atunci – mă întreb – de ce am mai organiza astfel de manifestări?
Ultimul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre, este Andrei Bordeianu, masterand, anul II – Instituţii şi ideologii ale puterii în Europa, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, cel care ne vorbește despre pulsul Școlii de vară, subiect al emisiunii noastre, fiind implicat în bunul mers al activităților organizate pe parcursul celor șase zile cât a durat acest interesant proiect și se cuvine a transmite organizatorilor felicitările cuvenite.
Raportat la cele prezentate astăzi, închei prin câteva cuvinte – întâi despre istoria noastră, cuvinte care aparțin istoricului Nicolaie Densușianu, iar – mai apoi, prin câteva cuvinte care aparțin lui Nicolae Iorga, despre Iași: „Istoria poporului român din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre este numai o lungă serie de lupte uriaşe răsboinice, ce a trebuit să le susţină cu multă vitejie şi devotament poporul român pentru apărarea ţerilor române, a naţionalităţii, limbii, religiunii şi libertăţilor sale”, Nicolaie Densușianu; „Iaşul este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei. Printre zidurile sale sălăşluiesc comori de artă pe care nici o urbe a României de azi nu le posedă cu atâta îmbelşugare”, Nicolae Iorga.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca vineri, 14 IULIE 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN