telefon:

+40741405281

Dumitru Serban IAȘUL CULTURAL AUDIO − Scriitorul Constantin Parascan face lumină în viața povestitorului Ion Creangă

AUDIO − Scriitorul Constantin Parascan face lumină în viața povestitorului Ion Creangă

Povestitorul Ion Creangă - (n. 1 martie 1837, Humuleștii Noi, Neamț, România – d. 31 decembrie 1889, Iași, România) a fost un scriitor, dascăl și diacon; cunoscut pentru autobiografia Amintiri din copilărie, precum și pentru nuvelele și povestirile sale

Știați că Ion Creangă a fost student? Unde a fost Ion Creangă student? Ce școli a absolvit Ion Creangă? Știați că Ion Creangă avea o bibliotecă proprie? Mai știați că – Ion Creangă a fost părtaș al Unirii Principatelor de la 1859? Știați că Ion Creangă a fost dat afară din preoție? De ce a fost dat afară din preoție? Cum reușește să se descurce? Știați că Ion Creangă împreună cu alți profesori și preoți au constitit – în vremurile la care facem referire – o bancă? Cum începe ruina vieții marelui povestitor? Știați că Ion Creangă mergea la teatru? Mai află amănunte despre prietenia dintre Creangă și Eminescu. Creangă și Eminescu erau oameni credincioși.

Ei, despre toate acestea, aflăm detalii concrete în următoarele secvențe audio. Înainte de a vorbi despre viața și opera lui Ion Creangă, vă propun ca să aveți reper cele pe care ni le prezintă scriitorul Constantin Parascan.

 

Scriitorul Constantin Parascan - povestind despre viața și opera lui Ion Creangă

Scriitorul Constantin Parascan – povestind despre viața și opera lui Ion Creangă

În anul 2023, mai pe la început, am realizat o ediție a emisiunii Tradiții, imediat după ce am făcut câteva înregistrări în incinta Capelei Sfinții Împărați „Constantin și Elena” a Seminarului Ortodox Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din târgul Iașilor. Am ajuns aici, la invitația preotului, profesor de limba română și limba rusă, Bogdan Anistoroaei.

Concret, am participat, în preajma zilei de 1 Martie, cu prilejul nașterii povestitorului Ion Creangă, la cunoașterea vieții și operei acestuia, prezentate, într-un mod inegalabil, elevilor Seminarului, de către doamnul profesor, specialist în filologie, Constantin Parascan.

Apelăm la aceste înregistrări, pentru că, în ultima perioadă, în mediul online atât despre Bojdeuca din Țicău, cât și despre viața lui Ion Creangă, apar tot felul de „bazaconii”.

Vă invit, cu răbdare, să aflați/să ascultați amănunte concrete, mai ales despre viața marelui povestitor din Humulești. Amănuntele ni le prezintă unul dintre cel mai mari specialiști în ceea ce privește cercetarea vieții și operei lui Ion Creangă. Este vorba despre profesorul, specialist în filologie, Constantin Parascan.

Așadar, din prima intervenție audio pe care o postăm… aflăm detalii despre originea profesorului Constantin Parascan, despre muzeul înființat, în urmă cu ceva timp, în satul natal; imediat după ce aflăm detalii despre toate acestea, domnul profesor Constantin Parascan, specialist în filologie, ne povestește despre Bojdeuca din Țicău, primul muzeu literar din România; vorbește despre ineditul vieții lui Ion Creangă, un Creangă mai puțin cunoscut publicului larg. AUDIO:

În cele ce urmează, domnul profesor Constantin Parascan, specialist în filologie, ne vorbește despre tumultul vieții povestitorului din Humulești; dat afară din preoție, aflăm cum reușește să se descurce; Ion Creangă, dragi prieteni, a fost student; aflăm amănunte despre prima universitate modernă din țară, înființată la Iași; ce școli a absolvit Ion Creangă? Aflăm răspuns la această întrebare. Știați că Ion Creangă avea o bibliotecă proprie? Mai știați că Ion Creangă a fost părtaș al Unirii Principatelor de la 1859?

Despre toate acestea, aflăm amănunte și răspunsuri, din următoarele două secvențe audio pe care le postăm. AUDIO:

 

 

Povestitorul Ion Creangă - (n. 1 martie 1837, Humuleștii Noi, Neamț, România – d. 31 decembrie 1889, Iași, România) a fost un scriitor, dascăl și diacon; cunoscut pentru autobiografia Amintiri din copilărie, precum și pentru nuvelele și povestirile sale

Povestitorul Ion Creangă – (n. 1 martie 1837, Humuleștii Noi, Neamț, România – d. 31 decembrie 1889, Iași, România) a fost un scriitor, dascăl și diacon; cunoscut pentru autobiografia Amintiri din copilărie, precum și pentru nuvelele și povestirile sale

Deducem din toate cele pe care ni le destăinuie filologul Constantin Parascan că importantă, poate cea mai importantă, a fost credința lui Ion Creangă, o credință întărită de educația primită acasă, în locurile de origine.

Aflăm, în cele ce urmează, detalii concrete despre viața de preot a lui Ion Creangă; s-a descurcat în plan economic, pentru că împreună cu alți profesori și preoți au constituit – în vremurile la care facem referire – o bancă.

Aflăm și cum începe ruina vieții marelui povestitor; Ion Creangă, dragi prieteni, citea reviste, mergea la teatru și asta arată cât de deschis era la minte povestitorul nostru din Humulești, pentru că nu degeaba ne-a lăsat o opera atât de așezată, atât de frumoasă, unică în lume. AUDIO:

 

Astăzi, după cum bine știți, împreună cu profesor Constantin Parascan, specialist în filologie, vorbim despre viața și opera lui Ion Creangă.

Dragi prieteni, în urma întâlnirii, din incinta Capelei Sfinții Împărați „Constantin și Elena” a Seminarului Ortodox Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din târgul Iașilor – întâlnire din preajma datei de 1 Martie 2023  – zi în care s-a născut marele nostru Creangă, domnul profesor Bogdan Anistoroaei, cel care m-a invitat la această lecție de viață, dar și de literatură, avea să suțină: Toți moștenim genele înaintașilor, dar cei aleși dintre noi poartă și dorurile neostoite ale unor suflete care s-au stins, unele prea devreme.

Un asemenea om este scriitorul și muzeograful Constantin Parascan, care și-a dedicat o viață întreagă studiului. Dumnealui ne-a arătat că nu poți vorbi despre Creangă sau Eminescu la trecut. Creangă nu a fost, ci este. Înaintașii trăiesc prin noi, așa cum spunea Lucian Blaga în poezia „Liniște”: „Se spune că strămoși cari-au murit fără de vreme,/ cu sânge tânăr încă-n vine,/ cu patimi mari în sânge,/ cu soare viu în patimi,/ vin/ vin să-și trăiască mai departe/ în noi/ viața netrăită”.

Stilul vioi al expunerii – după cum și dumneavoastră ați constatat – împrumutând din ghidușia frazeologică a lui Creangă, i-a făcut pe cei evocați să pară reali, alături de noi.

Nu poți sta o viață lângă personalitatea lui Creangă și să nu împrumuți din talentul său creator. Domnule Parascan, așa cum – la eveniment – Ion Creangă a trăit prin dvs., nu putem să nu ne întrebăm, asemenea lui Blaga, în ce suflete vă veți cânta și dvs. „odată peste veacuri/ pe coarde dulci de liniște,/ pe harfă de-ntuneric dorul sugrumat/ și frânta bucurie de viață? Cine știe?/ Cine știe?” În fața prieteniilor și iubirilor mari, timpul se face tare-tare mic și – vorba bădiei Mihai – își „întinde trupul și devine veșnicie”.

Ei, dragi prieteni, despre aceste subiecte… ne vorbește, în cele ce urmează, domnul profesor Constantin Parascan, mulțumindu-i.

Aflăm despre credința, greu de zdruncinat, din sufletele înaintașilor noștri, Creangă și Eminescu, exemple pentru fiecare dintre noi, cu bucurii, dar și cu amaruri. AUDIO:

 

Încheiem prin a mulțumi, din nou, scriitorului Constantin Parascan, pentru că atât de frumos ne-a vorbit despre viața și opera lui Ion Creangă.

Așa că, înainte ca fiecare dintre noi să vorbescă despre subiect, să ia ca punct de reper cele pe care le-am putut asculta prin vocea scriitorului Constantin Parascan.

Am făcut acestă postare, pentru că, astăzi, 31 decembrie 2023, în ultima zi a anului, este bine să ne amintim despre marele nostru povestitor, cunoscut atât de puțin, zi în care, în anul 1889, a plecat „din lumea cu dor în lumea fără de dor”.

Dumnezeu să-l ierte!

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

UN VEAC ȘI JUMĂTATE DE OLĂRIT LA LESPEZI

10 FEBRUARIE 2023, h:17, Pașcani, CASA DE CULTURĂ „MIHAIL SADOVEANU”, Vernisaj – UN VEAC ȘI JUMĂTATE DE OLĂRIT LA LESPEZI10 FEBRUARIE 2023, h:17, Pașcani, CASA DE CULTURĂ „MIHAIL SADOVEANU”, Vernisaj – UN VEAC ȘI JUMĂTATE DE OLĂRIT LA LESPEZI

La 10 februarie 2023, începând cu ora 17, în sala „Arcadia” din incinta Casei de Cultură „Mihail Sadovenau” din Pașcani, va avea loc vernisajul expoziției temporare UN VEAC ȘI JUMĂTATE