telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Cultura populară reflectată în pictură, țesut și scris – joi, 5 APRILIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Cultura populară reflectată în pictură, țesut și scris – joi, 5 APRILIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

În ediția de joi, 5 aprilie 2024, relatăm de la trei manifestări culturale desfășurate, la Iași, respectiv Chișinău, evenimente în care s-a făcut vorbire despre tradițiile neamului românesc.

Întâi, de la vernisajul expoziției pictoriței Iulia Albu, manifestare desfășurată în incinta Cercului Militar Iași, stăm de vorbă cu autoarea, criticul de artă Mihai Dorin și artistul plastic Costel Iftinchi. AUDIO:

 

 

 

Apoi, muzeograf Andrei Prohin ne spune povestea expoziției „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român”.

Vernisajul acesteia a avut loc la Chișinău, nu demult, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Expoziția a fost organizată cu prilejul împlinirii a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. AUDIO:

 

În a doua parte a emisiunii, relatăm de la prezentarea Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei, Numărul XXIII, publicație științifică lansată, la Iași, nu demult, în Sala „Petru Caraman” din incinta Muzeului Etnografic al Moldovei, Palatul Culturii, publicație inițiată de către regretatul om de cultură Vasile Munteanu (1966-2012).

Volumul (531 p.) a văzut lumina tiparului la Editura Palatul Culturii, Iași, 2023 și a fost prezentat de către prof. univ., dr. în Filologie, Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, și de specialist în filologie Ioana Repciuc, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași.

După cum mulți dintre dumneavoastră știți, sarcinile prezentării acestui număr din Anuar au fost împărțite între etnologii Ion H. Ciubotrau și Ioana Repciuc.

În una din edițiile trecute ale emisiunii Tradiții am difuzat discursul etnologului Ioana Repciuc iar, într-o ediție viitoare, vom difuza discursul domnului profesor Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române.

Paginile Anuarului reunesc studii, materiale, pagini de corespondență, documente, restituiri, recenzii, prezentări, semnate de nume consacrate în domeniul etnografiei, al muzeografiei și al patrimoniului.

Întâlnirea a fost moderată de către Victor Munteanu, șef al Muzeului Etnografic al Moldovei, pe care, înainte de începerea manifestării, l-am invitat la un scurt dialog.

Victor Munteanu ne vorbește despre continuitatea publicației de față, amintindu-ne de cel care a avut această inițiativă, fiind vorba despre regretatul om de cultură, Vasile Munteanu.

Domnul Munteanu ne vorbește și despre secțiunea „ANIVERSĂRI” a Anuarului dedicată savantului Dimitrie Cantemir, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la naștere, respectiv a 300 de ani de la moarte. AUDIO:

Înainte de începerea manifestării, am stat de vorbă și cu muzeograf Anton Coșa de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, cel care, în paginile Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei, Nr. XXIII, semnează textul „Colecția de etnografie din cadrul Muzeului Diecezan al Catolicilor din Moldova de la Săbăoani (județul Neamț)”, paginile 295 – 318, pagini însoțite de fotografii de excepție care reflectă… clădirea Muzeului; interiorul tradițional dintr-o casă bătrânească din Săbăoani, evident, reconstituire în incinta Muzeului; țesături tradiționale pe lada de zestre; obiecte de port popular femeiesc „pe culme”; ștergare de cui; ștergare de cap; costume populare – de femeie, de bărbat, de fetiță; coșulețe cu ouă încondeiate; lăicere pe laiță; suveica; sucala; roata de tors; războiul de țesut și multe, multe altele. AUDIO:

Stimați prieteni, imediat după prezentarea Anuarului (Nr. XXIII), subiect despre care vorbim, domnul profesor Ion H. Ciubotaru, membru de onoare al Academiei Române, despre această inițiativă editorială avea să declare:

Relatăm, după cum bine știți, de la prezentarea Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei, Numărului XXIII, publicație științifică lansată, la Iași, nu demult, în Sala „Petru Caraman” din incinta Muzeului Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

După prezentarea publicației, Numărul XXIII, Ioana Repciuc, specialist în Filologie, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, a susținut:

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, și sigur am făcut-o, vă invităm să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 5 APRILIE 2024, imediat după ora 21, urmărind emisiunea Tradiții.

„ANUARUL…” poate fi citit – AICI – https://biblioteca-digitala.ro/?tip-publicatie=periodic&volum=24870-anuarul-muzeului-etnografic-al-moldovei-amem-xxiii-2023

Ne auzim online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post