telefon:

+40741405281

Dumitru Serban IAȘUL CULTURAL 18 MAI 2024, h 11:30 – LANSARE – Seria de autor Marin Tarangul

18 MAI 2024, h 11:30 – LANSARE – Seria de autor Marin Tarangul

Editura Junimea publică, pentru prima dată în spațiul cultural românesc, Seria de autor Marin Tarangul, cuprinzând texte inedite și reeditări ale scrierilor autorului care afirma în volumul Nocturnal (2010) „vom vedea că, de fiecare dată, lucrul important care a schimbat cursul vieții noastre a fost o idee”.

Marin Tarangul (1938-2010) a studiat mai întâi teologia la Sibiu și București. Între 1961 și 1964 este deținut politic, rechizitoriul pornind de la organizarea de ceaiuri dansante pe muzică americană. După eliberare nu mai poate să continue doctoratul în teologie la București și se înscrie la Institutul de arte Plastice (1966-1971). După licență se angajează la Studioul Animafilm. În paralel, publică poezie, povești, eseuri.

În 1979 primește o bursă din partea Institutului Catolic din Paris și reușește să părăsească țara. În Franța studiază filosofie la Institutul Catolic și la Sorbona-Paris IV, apoi scrie două doctorate: unul tot la Sorbona și Institutul Catolic despre experiența icoanei (1985) și altul la Institutul de Studii Orientale despre poezia lui Nichita Stănescu (1987).

Trăiește precar, din burse și slujbe temporare, precum cea de „supraveghetor” de bancă sau de „responsabil cultural” în Nemours-St. Pierre.

Din anul 1995 revine în România an de an și reia vechi legături cu prieteni din tinerețe, precum este Andrei Pleșu. Scrie cărți și articole, lucrează la un opus despre mistică, pe care nu îl termină.

Primele patru volume ale seriei oferă cititorilor texte care abordează principalele teme ale gândirii lui Marin Tarangul: teologie (Icoana, experiență și realitate. Discurs acrotatic), filosofie (Canonul Teoretic, Scrisori filosofice. Arta teoretică), estetica și teoria artei (Filosofia picturii. Cartea privirii).

Lansarea seriei va avea loc în ziua de 18 mai 2024, ora 11:30, la Palatul Culturii din Iași, sala „Henri Coandă”.

Invitat special este Domnul Andrei Pleșu, alături de care vor mai vorbi Doamna Simona Modreanu, Director al Editurii Junimea și Domnul Ioan Alexandru Tofan, coordonatorul Seriei de autor Marin Tarangul.

Redacția

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post