telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Întâlnire cu prozatoarea Gabriela Adameșteanu – în emisiunea Dialog intercultural din 24 MAI 2024, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

Întâlnire cu prozatoarea Gabriela Adameșteanu – în emisiunea Dialog intercultural din 24 MAI 2024, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

În perioada 9-10 mai 2024, prozatoarea Gabriela Adameșteanu a fost la Iași pentru două întâlniri cu cititorii, prilejuite de o dezbatere în jurul unuia dintre cele mai puternice și memorabile personaje din literatura română contemporană, Letiția Branea, eroina tetralogiei formată din romanele: Drumul egal al fiecărei zile, Provizorat, Fontana di Trevi și Voci la distanță, volume care au văzut lumina tiparului la Editura POLIROM din Iași.

Concret, în ziua de joi, 9 mai 2024, începând cu ora 18, în incinta Librăriei Cărturești din Palas Mall, prozatoarea s-a întâlnit cu cititorii și a oferit acestora autografe.

Despre temele surprinse în romanele Gabrielei Adameșteanu au vorbit criticii literari Șerban Axinte, Bogdan Crețu și Andreea Mironescu.

Manifestarea a fost moderată de către Violeta Cincu, jurnalist.

Înaintea manifestării, am invitat la dialog pe criticul literar Șerban Axinte, cel care a dedicat un volum vieții și operei Gabrielei Adameșteanu. Este vorba despre cartea: Gabriela Adameşteanu (Monografie, Antologie Comentată, Receptare Critică). Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Tracus Arte din București în anul 2015.

Atât despre volumul amintit, cât și despre temele pe care le surprinde în narațiunile sale Gabriela Adameșteanu, aflăm amănunte concrete de la criticul literar Șerban Axinte. AUDIO:

 

Vă reamintim că relatăm de la prezentarea romanelor Drumul egal al fiecărei zile, Provizorat, Fontana di Trevi și Voci la distanță, de Gabriela Adameșteanu. Cărțile au văzut lumina tiparului la Editura POLIROM din Iași.

Manifestarea s-a desfășurat, la Iași, în ziua de joi, 9 mai 2024, începând cu ora 18, în incinta Librăriei Cărturești din Palas Mall.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/intalnire-cu-prozatoarea-gabriela-adamesteanu-in-emisiunea-dialog-intercultural-din-24-mai-2024-h-20-si-30-de-minute-cu-dumitru-serban/

Până a sta de vorbă cu prozatoarea, difuzăm un scurt dialog pe care l-am realizat cu Bogdan Crețu, critic literar, cel care ne zugrăvește o imagine a prozei Gabrielei Adameșteanu. AUDIO:

 

După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la prezentarea romanelor Drumul egal al fiecărei zile, Provizorat, Fontana di Trevi și Voci la distanță, de Gabriela Adameșteanu. Romanele au văzut lumina tiparului la Editura POLIROM din Iași.

Evenimentul s-a desfășurat, la Iași, în ziua de joi, 9 mai 2024, începând cu ora 18, în incinta Librăriei Cărturești din Palas Mall.

Până a o urmări pe Gabriela Adameșteanu, pe scurt, îi conturăm un portret.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/intalnire-cu-prozatoarea-gabriela-adamesteanu-in-emisiunea-dialog-intercultural-din-24-mai-2024-h-20-si-30-de-minute-cu-dumitru-serban/

Gabriela ADAMEȘTEANU este absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti. Redactor de dicţionare (1965-1984) şi literatură (1985-1989). A condus revista „22” (1991-2005) şi suplimentul acesteia, „Bucureştiul Cultural” (2005-2013). Vicepreşedintă (2000-2004) şi apoi preşedintă (2004-2006) a Centrului PEN (Poets – Essayists – Novelists) Român. Membră a Juriului Uniunii Latine (2007-2009). Preşedintă de onoare a primei ediţii a premiului Goncourt Românesc (2013). Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2014). Premiul de Excelență, acordat de Radio România Cultural (2024).

Dragi prieteni, în următoarele minute, difuzăm un interviu cu prozatoarea Gabriela Adameșteanu, dialog prin intermediul căruia încercăm a vă stârni interesul pentru cărțile sale; crearea, la Iași, a grupării din jurul ALECART (revistă de atitudine culturală) constituie un alt subiect al dialogului nostru.

Prozatoarea Gabriela Adameșteanu, în cele ce urmează, trage un semnal de alarmă în privința atragerii tinerilor spre lectură, spunându-ne și cine ar trebui să fie responsabil de acest act. Pe lângă subiectele amintite, am abordat în dialogul cu prozatoarea Gabriela Adamșeteanu și alte teme de interes. AUDIO:

 

Dragi prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la prezentarea romanelor Drumul egal al fiecărei zile, Provizorat, Fontana di Trevi și Voci la distanță, de Gabriela Adameșteanu.

Romanele au văzut lumina tiparului la Editura POLIROM din Iași. Evenimentul s-a desfășurat, la Iași, în ziua de joi, 9 mai 2024, începând cu ora 18, în incinta Librăriei Cărturești din Palas Mall.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/intalnire-cu-prozatoarea-gabriela-adamesteanu-in-emisiunea-dialog-intercultural-din-24-mai-2024-h-20-si-30-de-minute-cu-dumitru-serban/

Imediat după eveniment, am invitat la dialog pe criticul literar Andreea Mironescu, cea care-și exprimă opinia atât despre manifestare, cât și despre profunzimea temelor surprinse în proza Gabrielei Adameșteanu, stârnindu-ne, astfel, interesul pentru a-i citi romanele. AUDIO:

 

Pentru că s-a amintit de romanul Voci la distanță, apărut în două ediții la Editura POLIROM, vă spunem că a obținut: premiul Agenţia de Carte, la secțiunea Proză, ediţia 2023; Premiul Cartea de Proză a anului 2022, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, ediția 2023; Premiul Cartea anului, la categoria Proză, acordat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2023; Romanul a fost nominalizat la Premiile revistei „Observator cultural”, ediția 2023, la categoria Proză; Roman nominalizat la Premiul Leibniz pentru Proză, acordat de Societatea Leibniz din România, ediția 2023. Romanul este tradus în Bulgaria.

Raportat la toate cele pe care le-am prezentat, conchidem prin câteva cuvinte care aparțin criticului literar Alexandru Cistelecan: „Gabriela Adameșteanu e, aproape prin excelență, romancieră a actualității. Romanele ei sunt plasate în contemporaneitatea imediată, confruntându-se cu problematica socială la zi, în care acțiunea epică se încheie în chiar ziua apariției cărții. Gabriela n-are nevoie de mult spațiu epic pentru a da identitate unui personaj. Potențialul epic al romanului e intensificat prin destine prinse în chihlimbar și inserate în clasoarele biografice. De un roman-reper e vorba, cu siguranță”.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/intalnire-cu-prozatoarea-gabriela-adamesteanu-in-emisiunea-dialog-intercultural-din-24-mai-2024-h-20-si-30-de-minute-cu-dumitru-serban/

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu temele prezentate – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 24 MAI 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.

 Ne auzim, online, AICIhttp://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: Andrei Morariu/ Cărturești Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Jocuri rituale din Moldova, de Alin Rus – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 28 DECEMBRIE 2023, Ora 21… cu Dumitru ȘerbanJocuri rituale din Moldova, de Alin Rus – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 28 DECEMBRIE 2023, Ora 21… cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi, relatăm de la prezentarea cărții – Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, o carte scrisă de antropologul Alin Rus. Evenimentul a avut loc