Stimați prieteni, până în ziua de 28 noiembrie 2024, la Iași, în incinta Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, Sala Diotima, se desfășoară proiectul Multiculturalitate în arta cinematografică, manifestare care se află la ediția a a IV-a.
În ziua de joi, 17 octombrie 2024, începând cu ora 17, în Sala „Diotima” din incinta Casei de Cultură a rulat filmul documentar Miutyun, film regizat de către Armine Vosganian.
Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași împreună cu cei ai Uniunii Armenilor din România.
Până a o asculta pe Armine Vosganian, invităm la dialog pe criticul de film Ioana Petcu, cea care ne creionează o imagine generală a proiectului Multiculturalitate în arta cinematografică, amintind de filmele din programul proiectului; subiectul filmului documentar Miutyun, un alt subiect al dialogului. AUDIO:
Dragi prieteni, în cele ce urmează Armine Vosganian, regizor al filmului documentar Miutyun, ne creionează, prin cuvânt, o imagine a peliculei. Concret, filmul Miutyun ne propune o călătorie, alături de omul de televiziune Virgil Ianțu și de o valiză simbol a refugiaților armeni, din Marea Neagră până în centrul Bucureștiului, mai exact în cartierul armenesc. Realizat într-un moment de cumpănă pentru armeni, și anume în timpul războiului din Nagorno Karabakh, amintiri și anecdote construiesc ca un puzzle istoria armenilor nu doar din România, ci din întreaga lume și moștenirea lor culturală din Antichitate și până astăzi. AUDIO:
Stimați prieteni, în contextul subiectului pe care-l discutăm și anume filmului documentar Miutyun, film regizat de către Armine Vosganian, peliculă care a rulat, la Iași, în ziua de joi, 17 octombrie 2024, începând cu ora 17, în Sala „Diotima” din incinta Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din dealul Copoului, am invitat la un scurt dialog și pe domnul Moshe Groper, responsabil de minorități din cadrul Primăriei Municipiului Iași. AUDIO:
În următoarele minute, relatăm de la Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, manifestare care s-a desfășurat în perioada 4-9 noiembrie 2024.
În ziua de 6 noiembrie, am asistat la SIMPOZIONUL cu PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ – BIBLIOTECA și PATRIMONIUL. Una din prelegerile simpozionului s-a intitulat Valoarea istorico-documentară a cărților de patrimoniu, conferință susținută de către doamna Veronica Cosovan, șef secție Carte Veche și Rară, Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Imediat după susținerea conferinței, am invitat-o la dialog. Concret, ne zugrăvește un tablou al temei prezentate iar în finalul dialogului are un mesaj de apreciere pentru întreaga echipă a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din târgul Iașilor. AUDIO:
Dragi prieteni, ultimul subiect al emisiunii de astăzi este dedicat volumului Memoria Fumului, volum semnat de către Ștefan Mitroi.
Concret, în ziua de vineri, 18 octombrie 2024, la Iași, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou, am asistat la prezentarea volumului pe care l-am amintit. Cartea este ilustrată cu desene făurite de către artistul plastic Ștefan Câlția. Cuvântul însoțitor al volumului este semnat de către criticul literar Adrian Dinu Rachieru.
Volumul lansat zilele trecute, la Iași, a fost prezentat de către scriitorii Daniel Corbu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Emilian Marcu. Moderator al manifestării a fost doamna profesor, specialist în Filologie, Simona Modreanu, director al Editurii Junimea. Cartea semnată de către Ștefan Mitroi a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Junimea din Iași.
Înaintea deschiderii manifestării, am invitat la dialog pe scriitorul Ștefan Mitroi, cel care ne spune povestea volumului de față, amintindu-ne principalele teme surprinse în poemele din paginile acestuia, ajungând la concluzia că „toate formele de deviație, de deraiere socială pleacă de la absența cărții din clădirea oamenilor de când sînt ei mici”. AUDIO:
Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii noastre încheiem prin câteva cuvinte care aparțin filozofului Immanuel Kant: „Un popor fără cultură e un popor ușor de manipulat”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 15 NOIEMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN