Astăzi facem popas în comuna Cozmești, județul Vaslui și dialogăm, în prima parte a emisiunii cu domnul Hristache Sima, edilul șef al acestei frumoase comune din județul Vaslui, formată din satele – Bălești, Fâstâci, Cozmești și Hordilești.
Anul trecut, în satul Fâstâci, mai exact în incinta Sfintei Mănăstiri de aici – s-au serbat 300 de ani de la ctitorirea acesteia, zona fiind vizitată de reprezentanți de marcă atât de la nivel județean, național, cât și internațional.
Mănăstirea, cu hramul „Sfântului Nicolae” se află la marginea de nord-est a satului Fâstâci, pe partea de răsărit și spre obârșia văii râului Fâstâca, afluent al râului Stemnic, acesta din urmă unduindu-și albia înspre râul Bârlad.
Subiectele amintite ni le creionează, într-un mod aparte, edilul șef al Comunei Cozmești, Vaslui, prezentându-ne și reacțiile celor prezenți la evenimentul de anul trecut, continuând a ne descrie zona cu toate investițiile întreprinse în ultimii ani, descriindu-ne și un interesant circuit spiritual, chiar turistic, care să facă legătura între județul Vaslui și județul Iași. Să audiem, dragi prieteni, cu atenție, pentru că, în exclusivitate, pe undele Radio Iași, ne sunt aduse informații rare:
Stimați prieteni, după cum bine știți, astăzi, facem popas în comuna Cozmești din județul Vaslui. Stăm de vorbă cu Domnul Hristache Sima, edilul șef al comunei. Înspre finalul emisiunii, din arhiva Radio Iași, îl audiem pe regretatul om de cultură Dan Ravaru, cel care ne creionează o imagine a zonei Fâstâci, cu accent pe muzica de fanfară, amănunte prețioase, care lămuresc originea și ceea ce fac oamenii, etnici rromi, în special, de pe aceste ținuturi.
În cele ce urmează, Hristache Sima ne oferă amănunte despre formarea Grupului de Fanfară „Stemnicul Junior” din localitate, având prioritate ca, în următoarea perioadă să pună bazele funcționării celei de a doua generații în cadrul acestei prestigioase fanfare.
Invitatul nostru ne vorbește și despre educația elevilor din comuna pe care o păstorește, spunându-ne că aceasta este prioritate pentru autoritățile locale.
Un alt subiect pe care-l dezbatem cu edilul șef al comunei Cozmești, Vaslui, este legat de bătrânii satului, ancorați de-a lungul zecilor de ani la valorile identitare ale zonei, implicați, trup și suflet, întru perpetuarea muzicii de fanfară, ca drept dovadă că, și astăzi, aceasta este prioritate pentru tinerii locului, prezenți – an de an – la mai toate evenimentele, concursurile specifice din zona Moldovei.
Înspre finalul dialogului, Hristache Sima ne spune că treaba se face cu oameni, iar aceștia, cetățeni ai comunei, trebuie să fie implicați, ei fiind cei care duc mai departe viața familiei cu ce are ea mai frumos, educația copiilor, apropierea de sfânta biserică, în special de Mănăstirea Fâstâci, cea mai importantă ctitorie a Familiei Cehan-Racoviță, schit cu hramul „Sfântul Nicolae”, atestat documentar la 24 ianuarie 1635, întemeiat de Iftodie-Racoviță Cehan, cel care a fost mare logofăt al Moldovei și fondator al familiei Racoviță.
În cele ce urmează, din arhiva Radio Iași, difuzăm vocea regretatului profesor, folclorist, etnograf, publicist – Dan Ravaru, cel care ne creionează o imagine a istoricului zonei unde astăzi am făcut popas, dar ne zugrăvește și un tablou al muzicilor tradiționale din comuna Cozmești, județul Vaslui, propunându-vă, dragi prieteni, spre ascultare o voce rară, un om de o calitate morală extraordinară, fie iertat; mai aflăm și de ce se numește, astăzi, fanfara din comuna Cozmești, Stemnicul?
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu interlocutorii amintiți, dar și cu subiectele pe care aceștia ni le creionează, vă invit ca, astăzi, 5 septembrie 2022, începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/