telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Tradiție și continuitate în Comunitatea Rușilor Staroveri din Botoșani… miercuri, 5 oct. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute (I)

Tradiție și continuitate în Comunitatea Rușilor Staroveri din Botoșani… miercuri, 5 oct. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute (I)

Stimați prieteni, atât în ediția de astăzi a emisiunii noastre, cât și în cea de miercurea viitoare, 12 oct. 2022, relatăm de acasă de la Rușii Staroveri din Municipiul Botoșani, acolo unde, la 1 octombrie, am participat la Festivalul Culturii Tradiționale Bălușeni, Bălușeni – comună din județul Botoșani, eveniment organizat de către reprezentanții Asociației Arlechin România, fundație coordonată de către domnul director general Flavius Damean, în parteneriat cu reprezentanții Comunității Rușilor Staroveri din Municipiul Botoșani.

Acțiunea și-a propus realizarea unui schimb de experiență intercultural și interconfesional între copiii din comuna Bălușeni și copiii rușilor lipoveni din Municipiul Botoșani.

Oferim cuvântul înainte de toate domnului Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, cel care ne vorbește despre proiectul amintit, conturându-ne obiectivele acestuia.

AUDIO – Ovidiu Ivanov, președinte al CRL Botoșani

După cum bine știți, astăzi, facem popas acasă la rușii staroveri din Municipiul Botoșani. Dialogăm cu domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani. În cele ce urmează, interlocutorul nostru ne zugrăvește o imagine a principalelor activități culturale la care comunitatea amintită a participat în ultima perioadă, punctându-ne – inaugurarea muzeului comunității, muzeu vizitat pe parcursul unui an calendaristic de peste 1000 de persoane; invitatul nostru amintindu-ne și principalele parteneriate pe care Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani le are atât în țară, cât și în afara granițelor, de exemplu cu Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu” din Bălţi, Republica Moldova.

AUDIO – Ovidiu Ivanov, președinte al CRL Botoșani

Reamintim că relatăm, astăzi, de acasă de la rușii staroveri din Municipiul Botoșani. Dialogăm cu Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Staroveri din Botoșani, cel care în următoarea secvență audio pe care o difuzăm ne conturează un tablou al bunei comunicări dintre membrii comunității cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică; amintindu-ne alte activități culturale organizate, în ultima perioadă – atât de către Comunitatea Staroveră Botoșăneană sau la care Rușii Lipoveni au fost parteneri. Toate aceste activități culturale au ca scop promovarea mărcilor identitare ale comunității – și nu numai – în rândul tinerei generații, pentru că aceasta e cea care trebuie să respecte specificul comunității și, mai mult… tânăra generație este cea care duce mai departe din valorile înaintașilor.

AUDIO – Ovidiu Ivanov, președinte al CRL Botoșani

Stimați prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre facem popas în Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani. Reamintim că dialogăm cu domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Staroveri din Botoșani, iar – în următoarele minute – ne vorbește despre realizarea unui Compact Disc, în conținutul căruia sunt melodii specifice staroverilor din România, Compact Disc înregistrat cu Ansamblul „Novaia Zaria”, „Zori Noi”, grup folcloric al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, CD care conține 20 de melodii… care va fi lansat, în următoarea perioadă, la Botoșani.

De asemenea, în cele ce urmează, domnul Ovidiu Ivanov ne vorbește despre grija pe care Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a arătat-o, în ultima perioadă, pentru refugiații ucrainieni, ajunși pe meleagurile noastre, în urma conflictului despre care se vorbește.

Aproape de finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre, invităm la dialog pe Flavius Alin Damean, coordonator al Fundației Arlechin România din Botoșani, asociație care a organizat Festivalul Culturii Tradiționale Bălușeni, Bălușeni – comună din județul Botoșani, eveniment organizat în parteneriat cu reprezentanții rușilor staroveri din Municipiul Botoșani. Flavius Alin Damean, în cele ce urmează… ne punctează, concret și la obiect, obiectivele proiectului de față, conturându-ne o imagine a Asociației pe care o coordonează, spunându-ne și cui se adresează proiectele pe care le implementează; înspre finalul intervenției audio ne spune și cum au văzut copiii din Bălușeni acțiunile organizate în cadrul proiectului de față… acasă la rușii staroveri din Municipiul Botoșani, de pe Strada Popa Șapcă, numărul 37.

AUDIO – Flavius Alin Damean, coordonator al Fundației Arlechin România din Botoșani

Stimați prieteni cu domnul Flavius Alin Damean, coordonator al Fundației Arlechin România din Botoșani, asociație care a organizat Festivalul Culturii Tradiționale Bălușeni, eveniment organizat în parteneriat cu reprezentanții rușilor staroveri din Municipiul Botoșani, ne reîntâlnim și în deschiderea ediției de săptămâna viitoare a emisiunii – Comunități Etnice/Ruși Lipoveni; de asemenea, în ediția de săptămâna viitoare continuăm și dialogul cu domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani; tot în ediția de miercurea viitoare – audiem și o frumoasă lecție de limba rusă pe care ne-o oferă Matiușka Olga Zakoliukina împreună cu două fiice ale Domniei Sale – Ana și Kira – pentru că plăcut impresionați am rămas de modul cum știu să învețe limba rusă, expunând, prin cuvânt, celor prezenți la eveniment din mărcile identitare ale Comunității.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit – miercuri, 5 octombrie 2022, între ora 20 și 30 – până la ora 21, pe toate frecvențele Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

CELEBRI ACORDEONIȘTI ai tuturor timpurilor, de prof. Mihai Doloton − joi, 4 IANUARIE 2023, ora 21 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanCELEBRI ACORDEONIȘTI ai tuturor timpurilor, de prof. Mihai Doloton − joi, 4 IANUARIE 2023, ora 21 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Astăzi, stăm de vorbă cu Mihai Doloton, profesor la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Călărași, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, absolvent al Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași,