În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții relatăm, întâi, de la manifestarea Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani, Botoșani, 5 – 7 august 2022, eveniment la care meșterul popular Aurica Cojocariu, originară din satul Mihai-Vitezu, comuna Ungureni, a primit, din partea reprezentanților actului cultural din Botoșani, distincția de Tezaur Uman Viu. Mulți dumneavoastră, fideli auditori ai emisiunii noastre, știți că, în urmă cu ceva timp, am stat de vorbă cu meșterul popular amintit, așa că, astăzi, audiem pe meșterul popular – profesor – Maria Zoițanu, cea care ne spune povestea tradițiilor din Comuna Ungureni, Botoșani prin ceea ce a fost, este și va fi Aurica Cojocariu.
Apoi, îl audiem pe scriitorul Alexandru Cordunenau, din Chișinău, cel care ne prezintă cartea – Chișinăul de altădată – volum scris de către istoricii Andrei și Valentina Eșanu. Încheiem relatarea de la evenimentul din Botoșani cu un dialog în care avem invitată pe doamna Doina Elena Federovici, președinte sl Consiliului Județean Botoșani, cea care ne conturează o imagine a sărbătorii, spunându-ne că, tot timpul, a fost și este alături de cultura populară, alături de actul cultural din Ținutul Botoșanilor… și dacă o veți audia, veți înțelege cele precizate.
În a doua parte a emisiunii, facem popas în orașul Hârlău, relatându-vă de la ediția a V-a a Zilelor Meșterilor Populari, eveniment desfășurat în perioada 6 – 7 august 2022, iar Radio Iași a fost partener media al manifestării.
Dialogăm, astăzi, despre tradițiile Ținutului Hârlăului, cu Ioan Curcă, director al Căminului Cultural din Pârcovaci, cel care ne prezintă fanfara din localitate, cu accent pe repertoriul acesteia, dar și pe straiele de sărbătoare pe care membrii fanfarei le îmbracă și le păstrează cu sfințenie.
De la același eveniment, din discursurile de deschidere a manifestării îi audiem pe Gheorghe Curcă, primar al orașului Hârlău și pe Marcel Lutic, etnograf, președinte al Asociației Meșterilor Populari din Moldova.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele amintite, dar și cu invitații enumerați, vă invit să stați alături de aparatul de radio, alături de Radio Iași, joi, 29 septembrie a.c., urmărind emisiunea Tradiții, până la ora 22, mulțumindu-vă.
Stimați prieteni, vineri, 5 august, am asistat la interesant simpozion – Tradiție și contemporaneitate, la Botoșani, mai exact în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Hotelului Rapsodia, acolo unde am audiat prezentarea cărții – Chișinăul de altădată – autori: Andrei Eșanu, scriitor, profesor cercetător, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române din 2011… și Valentina Eșanu, istoric, volum prezentat de către scriitorul Alexandru Corduneanu, unul dintre coordonatorii proiectului; apoi am asistat la expozeul cărții – Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, scrisă de către etnograf Marcel Lutic, expozeu întreprins de către etnolog Angela Paveliuc Olariu, pentru ca între toate aceste acțiuni să asistăm la premierea meșterului popular Aurica Cojocariu din satul Mihai-Viteazu, comuna Ungureni, Botoșani, cu distincția de TEZAUR UMAN VIU, premieră pentru cultura tradițională din Botoșani, meșter popular al cărui meșteșug este prelucrarea firelor și fibrelor textile.
Pentru a întări acest din urmă subiect pe care l-am amintit o audiem pe doamna profesoară Maria Zoițanu, meșter popular, originar din satul Mihai Viteazu, Comuna Ungureani, Botoșani, cea care ne zugrăvește povestea tradițiilor din comuna Ungureni prin inițiativele culturale, începute încă din anul 2004, prezentându-ne, cu pricepe și răbdare, meșteșugurile din comună; apoi, invitata noastră ne vorbește despre participarea la evenimente – de înaltă ținută – în Franța, acolo unde oamenii noștri au impresionat pe francezi prin măiestria de care au dat dovadă; în tot și toate cele pe care ni le prezintă doamna Maria Zoițanu sunt puse – emoție, dăruire, trăire, suflet – ale proaspătului Tezaur Uman Viu – Aurica Cojocariu, invitându-vă să audiați, cu atenție, pentru că rar ne este dat să întâlnim astfel de oameni.
Vă reamintim că relatăm de la – Zilele Culturii Tradiționale… Zilele Chișinăului la Botoșani, manifestare desfășurată, la Botoșani, în perioada 5 – 7 august 2022, manifestarea organizată de către Consiliul Județean Botoșani prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Primăria Municipiului Chișinău. Radio Iași a fost partener media al manifestării.
În cele ce urmează, de la evenimentul amintit, îl audiem pe scriitorul Alexandru Corduneanu, cel care ne creionează două proiecte mărețe în ceea ce privește trecutul istoric al Chișinăului, prezentându-ne rolul țării noastre, de-a lungul timpului, în ceea ce privește resuscitarea actului cultural în Chișinău și nu numai; discursul domnului Alexandru Corduneanu este pliat pe mărcile identitare ale românilor din ținuturile la care face referire, oameni ancorați în păstrarea, conservarea și promovarea, pe cât s-a putut, a tradițiilor locale; scriitorul Alexandru Corduneanu ne prezintă volumul Chișinăul de altădată, 1436 – 1812. Studiu monografic, corpus de documente și alte materiale, Prut Internațional, 2021, dar și proiectul din care face parte, proiect măreț, de înaltă ținută academică, lucrare în care sunt implicați oameni de cultură… scriitori, istorici, arheologi.
Stimați prieteni, după cum bine știți, astăzi, în prima parte a emisiunii, relatăm de la – Zilele Culturii Tradiționale… Zilele Chișinăului la Botoșani, manifestare desfășurată în perioada 5 – 7 august 2022, fiiind organizată de către Consiliul Județean Botoșani prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Primăria Municipiului Chișinău. Radio Iași – partener media al evenimentului.
În următoarele minute, dialogăm cu doamna Doina Elena Federovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani, cea care ne conturează o imagine a sărbătorii care constituie unul dintre subiectele ediției de astăzi a emisiunii Tradiții, spunându-ne că, tot timpul, a fost și este alături de cultura populară, alături de actul cultural din Ținutul Botoșanilor, un exemplu fiind sfințirea, respectiv deschiderea pentru public, nu demult, a Muzeului „Ștefan Luchian” din Ștefănești, județul Botoșani.
Stimați prieteni, următorul popas îl facem în orașul Hârlău… acolo unde reprezentanții Primăriei, alături de cei ai Casei de Cultură Hârlău, împreună cu cei ai Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova au organizat, în perioada 6-7 august 2022, cea de-a V-a ediție a manifestării – Zilele Meşterilor Populari, în Piața Tineretului din centrul orașului, manifestare care a reunit circa 25 de meşteri populari și artizani din zona Moldovei și nu numai.
Obiectivele principale ale evenimentului au fost aceleași ca și la edițiile precedente: promovarea meşteşugurilor artistice tradiţionale şi educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul cunoaşterii, preţuirii şi respectului pentru tradiţii şi bun gust.
Precizăm faptul că acest eveniment anual este dedicat, încă de la prima ediție, memoriei muzeografului și omului de cultură Paul Iancu, profesionistul care a păstorit, vreme de peste un deceniu, cu mult har și dăruire, tradițiile neamului românesc la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău.
Până a asculta discursului – din deschiderea evenimentului – al domnului Gheorghe Curcă, edilul șef al orașului Hârlău, invităm la dialog pe domnul Ioan Curcă, director al Căminului Cultural din Pârcovaci, sat component al Hârlăului, cel care ne conturează o imagine a tradițiilor specifice acestor ținuturi, ținuturi binecuvântate de către Dumnezeu. Ioan Curcă ne vorbește despre fanfara din Pârovaci, cu accent pe membrii acesteia, iscusiți instrumentiști, oferindu-ne amănunte despre repertoriul pe care-l interpretează – Trandafir de la Moldova, Bătută, Rusască, Hora de mână și altele – cu pricepere și multă dăruire; de asemenea, interlocutorul nostru ne vorbește și despre straiele membrilor acestui frumos grup, spunându-ne că, în fiecare sărbătoare, oamenii din Pârcovaci merg la sfânta biserică îmbrăcați cu straie populare, dorindu-și ca, în următoare perioadă, evident, împreună cu oamenii din sat, să poată reînvia o parte dintre eveniemntele, acțiunile de altădată…
Dragi prieteni, după cum bine știți – în a doua parte a emisiunii noastre – relatăm din orașul Hârlău… acolo unde reprezentanții Primăriei, alături de cei ai Casei de Cultură Hârlău, împreună cu cei ai Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova au organizat, în perioada 6-7 august 2022, cea de-a V-a ediție a manifestării – Zilele Meşterilor Populari, în Piața Tineretului din centrul orașului, manifestare care a reunit circa 25 de meşteri populari și artizani din zona Moldovei și nu numai. Radio Iași – partener media al manifestării. În cele ce urmează, din deschiderea evenimentului difuzăm discursul edilului șef al orașului Hârlău, Gheorghe Curcă, cel care ne creionează o imagine a sărbătorii, aducând mulțumiri organizatorilor, dar și meșterilor populari prezenți la eveniment.
Relatăm din orașul Hârlău, acolo unde, în perioada 6-7 august 2022, am participat la cea de-a V-a ediție a manifestării – Zilele Meşterilor Populari. În cele ce urmează, îl audiem pe etnograf Marcel Lutic, președinte al Asociației Meșterlor Populari din Moldova. Domnul Marcel Lutic ne vorbește despre lupta dintre tehnologie și tradiție, amintind că ar fi bine ca noi, românii, să rămânem ancorați în tradițiile înaintașilor, spunându-ne că avem, comparativ cu alte neamuri, o zestre spirituală și materială de invidiat; la manifestarea de la Hârlău, invitatul nostru a înmânat carnetele de membru de onoare al Asociației Meșterilor Populari din Moldova… primarului orașului Hârlău – Gheorghe Curcă și alte două carnete pentru doi meșteri populari, care au intrat în rândurile meșterilor Asociației, fiind vorba despre – Doamna Miron Cristina Elena, Iași, și domnului Constantin Curecheriu, originar din satul Sticlăria, comuna Scobinți, Iași. Dragi prieteni, în timpul discursului domnului Marcel Lutic, atât domnul primar, cât și meșterul popular Curecheriu – aduc mulțumirile cuvenite pentru onoarea de a face parte din acest grup al Asociației Meșterilor Populari din Moldova, asociație coordonată de către etnograful Marcel Lutic. Așadar, vă invit, dragi prieteni, să audiați, cu atenție, pentru că, pe calea undelor Radio Iași ni se oferă o frumoasă lecție de viață, o lecție de bunătate, de bun simț, de atitudine în ceea ce privește păstrarea, conservarea și promovarea identității neamului românesc.
Raportat la subiectele pe care vi le-am prezentat în emisiunea de astăzi, se cuvine a încheia prin cuvintele sociologului Ernest Bernea: „Omul nu este ceva dat definitiv. Omul are în însăși natura sa condiția unei creșteri continue, el merge către o realizare deplină. Aș fi sieși îndeajuns înseamnă a fi animal sau Dumnezeu; omul nu e nici una nici alta. Omul reprezintă cea mai de sus formă a existenței de aici. Și aceasta este cu putință tocmai prin conștiința ce o are, prin năzuința care stărue dincolo de ființa sa efemeră, prin setea de absolut prinsă în făptura sa. Omului i-a fost hărăzit să se sforțeze către noui cuceriri, să se înalțe, să se caute pe sine în forma desăvârșită. De aceea viața sa este atât de dramatică, dar și atât de frumoasă”, lăsându-vă pe dumnevaoastră, dragii noștri ascultători să trageți concluziile acestor cuvinte.
În speranța că doriți să audiați amănunte despre toate cele prezentate – vă invităm ca, joi, 29 septembrie 2022, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții.
Ne putem auzi – online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/