În emisiunea de luni, 10 octombrie 2022, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, poposim acasă la etnicii rromi din Municipiul Iași, mai exact în incinta sediului Asociației Pro Roma de pe Strada Ion Creangă, Numărul 56 A, acolo unde, la 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației, am participat la evenimentul – Iașul în sărbătoare. Vă invităm la șezătoare. Manifestarea a fost organizată de către reprezentanții Asociației Pro Roma din Iași, alături de meșterul popular Luminița Tudose, membru al Asociației Meșterilor Populari din Moldova.
Concret, am participat la o șezătoare unde s-a cusut, s-a țesut, s-a împletit, s-au tăiat cordele pentru țesut țoale, s-a cântat, s-au discutat, vrute și nevrute, s-a băut un pahar de must și s-a mâncat zacuscă pregătită de către gospodinele prezente la eveniment… înviind, în târgul Iașilor, atmosfera de altădată din timpul șezătorilor de prin cătunele, satele noastre.
Alături de organizatori au fost prezente la șezătoare și meșterițele populare din Comuna Ungureni, județul Botoșani, deja vestite în toată țară, în frunte cu Aurica Cojocariu… originară din satul Mihai Viteazu, sat component al comunei amintite, proaspăt Tezaur Uman Viu, a cărui meșteșug este prelucrarea fibrelor și firelor textile. Știut este faptul, din bătrâni, că un lucru bine făcut începe cu o Rugăciune, așa că și întâlnirea care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre, a început cu o frumoasă rugăciune pe care, mai jos, o puteți asculta.
Șezătoarea noastră, imediat după Rugăciunea de început, că așa stă bine unui lucru bine făcut, a continuat prin vocea meșterului popular Maria Zoițanu, profesor… din satul Mihai Viteazu, Comuna Ungureni, județul Botoșani, cea care atât pentru tinerii prezenți la manifestare, cât și pentru cei de vârsta a doua – a oferit explicațiile necesare privind simbolistica șezătorii pe de o parte, iar, pe de altă parte a conturat, prin cuvânt, amănuntele necesare în ceea ce privește claca de altădată de prin satele noastre.
Apoi, invităm la dialog pe Margareta Herțanu, președinte al Asociației Pro Roma și pe Luminița Tudose, membru al Asociației Meșterilor Populari din Moldova. Doamna Margareta Herțanu ne creionează o imagine a familiei Domniei Sale, oameni ancorați, încă din cele mai vechi timpuri în ceea ce privește practicarea meșteșugurilor tradiționale din rândul etnicilor rromi, vorbindu-ne și despre invitații prezenți la manifestarea – Iașul în sărbătoare. Vă invităm la șezătoare. Pe de altă parte, meșterul popular Luminița Tudose ne povestește cum, încă din copilărie, a fost apropiată de meșteșug, spunându-ne și cum a prins contur acesta, în ultima perioadă, în viața Domniei Sale, demonstrând prin cele pe care ni le precizează că a munci este o binecuvântare.
Continuăm, înspre finalul emisiunii, dialogul cu meșterul popular Luminița Tudose, membru al Asociației Meșterilor Populari din Moldova, cea care ne vorbește despre prietenia cu Margareta Herțanu, președinte al Asociației Pro Roma din Iași, spunându-ne concret cum a început a prinde contur șezătoarea la care am asistat la 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației, vorbindu-ne și despre identitatea neamului nostru, cu accent pe faptul că atât timp cât avem meșterii cu părul nins lângă noi, bine ar fi să profităm de știința pe care o au și să învățăm din tainele meșteșugurilor pe care le practică, cu multă pricepere, măiestrie și răbdare.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu interlocutorii amintiți, dar și cu subiectele pe care aceștia ni le prezintă, vă invit ca, luni, 10 octombrie a.c., începând cu ora 20:30… până la ora 21, să fiți alături de Radio Iaşi, urmărindu-ne.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/