telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Tradiție și continuitate în Comunitatea Rușilor Staroveri din Botoșani… miercuri, 12 oct. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute (II)

Tradiție și continuitate în Comunitatea Rușilor Staroveri din Botoșani… miercuri, 12 oct. a.c., în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni, de pe undele Radio Iași, h. 20 și 30 de minute (II)

În deschiderea emisiunii de astăzi, invităm la dialog pe domnul Flavius Alin Damean, coordonator al Fundației Arlechin România din Botoșani, asociație care a organizat Festivalul  Culturii Tradiționale Bălușeni, Bălușeni – comună din județul Botoșani, manifestare culturală organizată în parteneriat cu reprezentanții rușilor staroveri din Municipiul Botoșani, eveniment despre care am vorbit în ediția de săptămâna  trecută a emisiunii noastre, dar – despre care – și astăzi aducem amănunte concrete.

Așadar, pentru început, Flavius Alin Damean, director Arlechin România, ne punctează, concret și la obiect, obiectivele proiectului de față, conturându-ne o imagine a Asociației pe care o coordonează, spunându-ne și cui se adresează proiectele pe care le implementează, iar, înspre finalul primei intervenții audio pe care o difuzăm – ne spune și cum au văzut copiii din Bălușeni acțiunile organizate în cadrul proiectului de față – unde? – acasă la rușii staroveri din Municipiul Botoșani, mai exact în sediul comunității de pe Strada Popa Șapcă, numărul 37.

AUDIO – Flavius Alin Damean, coordonator al Fundației Arlechin România din Botoșani

Apoi, de la același eveniment – Festivalul Culturii Tradiționale Bălușeni – organizat de către Fundația Arlechin, în parteneriat cu Rușii Staroveri din Botoșani, invităm la dialog pe domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, cel care ne-o prezintă pe doamna Olga Zakoliukina, un om implicat, trup și suflet, în toate activitățile culturale ale comunității, Domnia Sa fiind referentul cultural al acestui frumos grup etnic din Botoșani, iar – invitatul nostru – ne spune că pentru rușii lipoveni din Botoșani, în special pentru copiii comunității, un lucru foarte important este învățarea limbii ruse materne, mai mult – condițiile ca acest obiectiv să fie îndeplinit sunt de excepție.

AUDIO – Ovidiu Ivanov, președinte al CRL Botoșani

După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre facem popas în Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, acolo unde, la 1 octombrie 2022, am participat la Festivalul Culturii Tradiționale Bălușeni, Bălușeni – comună din județul Botoșani, eveniment organizat de către reprezentanții Asociației Arlechin România condusă de către domnul director general Flavius Damean, în parteneriat cu reprezentanții rușilor staroveri din Botoșani. Acțiunea și-a propus realizarea unui schimb de experiență intercultural și interconfesional între copiii din comuna Bălușeni și copiii rușilor staroveri din Municipiul Botoșani.

Din timpul manifestării, în cele ce urmează – difuzăm o înregistrare în care, pentru început, domnul Ovidiu Ivanov – o prezintă pe Matiușka Olga Zakoliukina, răspunzând și unei întrebări care vine din partea unui dascăl din grupul de la Bălușeni, pentru ca, mai apoi, să asistăm la o frumoasă lecție de limba rusă, lecție pe care ne-o oferă referentul cultural al Comunității Starovere Botoșănene, împreună cu cele două fiice ale Domniei Sale – Chira și Ana Kondratov. 

AUDIO – EVENIMENT – BOTOȘANI

Vă reamintim că, astăzi, relatăm de acasă de la Rușii Lipoveni din Botoșani, acolo unde, la 1 octombrie, am participat la Festivalul Culturii Tradiționale Bălușeni, Bălușeni – comună din județul Botoșani, manifestare culturală organizată de către reprezentanții Asociației Arlechin România, fundație condusă de către domnul director general Flavius Damean, în parteneriat cu reprezentanții rușilor staroveri din Municipiul Botoșani. Acțiunea și-a propus realizarea unui schimb de experiență intercultural și interconfesional între copiii din comuna Bălușeni și copiii rușilor lipoveni din Municipiul Botoșani. Oferim cuvântul, în cele ce urmează domnului Flavius Damean, director Arlechin, cel care ne spune că, în mai toate proiectele se urmărește conservarea, păstrarea și promovarea tradițiilor grupurilor țintă în care se implementează acestea, spunându-ne și localitățile în care a implementat și va implementa astfel de proiecte.

AUDIO – Flavius Alin Damean, coordonator al Fundației Arlechin România din Botoșani

Stimați prieteni, aproape de final, domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, ne creionează o imagine a trecutului staroverilor de pe aceste meleaguri, spunându-ne că în paralel cu activitatea pe care o realizează în cadrul muzeului din incinta sediului comunității… se lucrează la realizarea unei monografii care să reflecte trecutul și prezentul rușilor lipoveni din aceste ținuturi, iar, apoi, pentru fiecare dintre dumneavoastră are o invitație de a păși – înspre comunitate – și a afla din mărcile identitare ale acesteia, frumos și select grup etnic al țării.

AUDIO – Ovidiu Ivanov, președinte al CRL Botoșani

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit – miercuri, 12 octombrie 2022, între ora 20 și 30 – până la ora 21, pe toate frecvențele Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Slavist Onufrie Vinteler - Comemorat la Iasi, Catedra de Slavistica

Oameni și cărți – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni – 12 aprilie 2023, de pe undele Radio Iași, la ora 20:30Oameni și cărți – în emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni – 12 aprilie 2023, de pe undele Radio Iași, la ora 20:30

În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la manifestările prilejuite de ZILELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” din Iași, activități culturale desfășurate în zilele de 27 și 28 octombrie