telefon:

+40741405281

Dumitru Serban BOTOȘANIUL CULTURAL Zilele Eminescu la Memorialul Ipotești, 14 – 16 ianuarie 2023

Zilele Eminescu la Memorialul Ipotești, 14 – 16 ianuarie 2023

Mihai Eminescu, „Arheul spiritual al neamului românesc”

Reprezentanții Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Botoșani, organizează, la Ipotești, comuna Mihai Eminescu, în perioada 14-16 ianuarie 2023, Zilele Eminescu.

Manifestările vor începe în ziua de sâmbătă, 14 ianuarie, h:13,  prin vernisajul expoziției stradale: „Poeți contemporani cu Eminescu”, în parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Expoziția a fost concepută sub aspect grafic de către Liliana Grecu, selecție și texte – Lucia Țurcanu, fiind realizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană  „George Coşbuc” din Bistrița-Năsăud.

În aceeași zi, începând cu h:14, în Sala „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, organizatorii invită publicul la o după-amiază de folk, în compania lui Doru Ionescu, care va face o prezentare despre Folk & rock pe versuri de Eminescu, și Ovidiu Mihăilescu, care va susține un recital de muzică folk.

Duminică, slujba de Te Deum, oficiată cu ocazia zilei de 15 ianuarie, va avea loc în Bisericuța familiei Eminovici de la Ipotești, începând cu h:11, fiind urmată de depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu din incinta Memorialului Ipotești.

În ziua de 15 ianuarie, începând cu h:11.45, va avea loc ceremonia de acordare a Premiului Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene. Premiul este acordat de Memorialul Ipotești anual, în baza deciziei unui juriu național din care fac parte profesorii și criticii literari: Iulian Costache, Mircea A. Diaconu, Andrei Terian. Discursul de Laudatio va fi susținut de către prof. Mircea A. Diaconu, fiind urmat de răspunsul la Laudatio. Un mesaj pentru laureat îl va avea Acad. prof. dr. Mircea Martin. Ceremonia de premiere va fi urmată de conferința „Eminescu al timpului său – Eminescu al timpului nostru”, susținută de Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Apoi, activitățile vor continua, începând cu h:13.30, în sala „Horia Bernea” cu ediția din ianuarie a proiectului Poeți în dialog, organizată în parteneriat cu Liceul „Regina Maria” Dorohoi. Invitații acestei ediții sunt poeții Octavian Soviany și Claudiu Komartin, iar moderator fiind Lucia Țurcanu.

Începând cu ora 15.00, va avea loc masa rotundă Despre cultura română, traduceri și alți conectori în câmpul global al culturiila care vor participa profesorii și scriitorii: Magda Cârneci, Caius Dobrescu, Bogdan Ghiu, Mircea Martin, Călin-Andrei Mihăilescu, Carmen Mușat, Radu Vancu.

Luni, în ziua de 16 ianuarie 2023, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești, organizează, la ora 10.00, Concursul de recitare Dor de Eminescu, cu participarea elevilor înscriși în competiție și a actorilor Teatrului „Mihai Eminescu” și ai Teatrului „Vasilache” din Botoșani. În deschiderea concursului, va fi lansat apelul pentru ediția 2023 a concursului „Porni Luceafărul…”, iar Rareș Prisacariu va susține un recital din Eminescu.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești, organizează, la ora 10.00, Concursul de recitare Dor de Eminescu, cu participarea elevilor înscriși în competiție și a actorilor Teatrului „Mihai Eminescu” și ai Teatrului „Vasilache” din Botoșani.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești, organizează, la ora 10.00, Concursul de recitare Dor de Eminescu, cu participarea elevilor înscriși în competiție și a actorilor Teatrului „Mihai Eminescu” și ai Teatrului „Vasilache” din Botoșani.

La ora 12.00, în sala „Horia Bernea” va avea loc premiera filmului documentar „Eminescu și Cernăuții”, regia: Mihai Petre Grosu; scenariul: prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Bycu; producător: GCC Film Global, GCC Film ILM Worrldwide, București.

14 - 16 ianuarie 2023: Zilele Eminescu la Memorialul Ipotești

14 – 16 ianuarie 2023: Zilele Eminescu la Memorialul Ipotești

Începând cu ziua de 15 ianuarie, Memorialul Ipotești va oferi publicului câteva expoziții, atât la Ipotești, cât și în țară: în sala „Horia Bernea” – expoziția de fotografie „Glose”, panotată de graficianul Liliana Grecu – selecție din fotografiile participanților la taberele de fotografie organizate de Memorialul Ipotești în perioada 2016-2021; la biblioteca Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița – expoziția „Memorialul Ipotești – retrospectivă” (concepție grafică – Lilian Grecu); la Casa de cultură „Mihai Sadoveanu” din Pașcani – expoziție de grafică Spiru Vergulescu; la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia, Republica Moldova – expoziția „Poeți contemporani cu Eminescu”  (selecție text și prezentare – Lucia Țurcanu; concept grafic – Liliana Grecu).

Mihai Eminescu, „Arheul spiritual al neamului românesc”

Mihai Eminescu, „Arheul spiritual al neamului românesc”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

4 – 13 iunie 2024 – Expoziție personală de pictură „Univers interior” – Lila Lungulescu4 – 13 iunie 2024 – Expoziție personală de pictură „Univers interior” – Lila Lungulescu

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 4-13 iunie 2024, în spațiul Colecției de Artă, expoziția personală de pictură „Univers interior”, cu lucrări semnate de către artista Lila Lungulescu. Absolventă de

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 13 februarie 2023.

Expoziția „Hibernalia” până la 13 februarie 2023, Muzeul Județean Botoșani, în spațiul Colecției de ArtăExpoziția „Hibernalia” până la 13 februarie 2023, Muzeul Județean Botoșani, în spațiul Colecției de Artă

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică–Etnografie vă invită să vizitați expoziția „Hibernalia”, în spațiul Colecției de Artă. Evocând iernile de altădată, aducem în fața publicului lucrări de grafică și