telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN CALISTRAT ROBU, ESENŢA TRADIŢIEI ÎN ARTĂ – subiect despre care vorbim – joi, 26 ianuarie 2023, h. 21 și 3 minute – în emisiunea TRADIȚII

CALISTRAT ROBU, ESENŢA TRADIŢIEI ÎN ARTĂ – subiect despre care vorbim – joi, 26 ianuarie 2023, h. 21 și 3 minute – în emisiunea TRADIȚII

Calistrat Robu, Vernisaj

Stimați prieteni – bine ne-am regăsit, la o nouă emisiune dedicată tradițiilor, respectului pentru autentic, dar – mai ales, o emisiune închinată valorilor unui popor mare, prin care încercăm să conservăm diamantul şlefuit de generaţiile străbune prin consideraţia pe care o avem pentru neamul românesc, pentru originile strămoşeşti, asupra cărora ne întoarcem cu reverenţă şi cu pioşenie, supunându-ne smeriţi în faţa unei seminţii alese şi iubite de Dumnezeu… chiar dacă, mult încercată de veacuri. În faţa unui asemenea norod, ne închinăm, făcându-ne răspunzători direcţi de moştenirea primită, av\nd grijă să păstrăm cu credinţă zestrea de valori dobândită. În acest context se cuvine a aminti versurile: „În seara răzvrătirii care vine, de la străbunii mei până la tine… /Prin râpi şi gropi adânci, suite de bătrânii mei pe brânci/şi care tânăr, să le urci te aşteaptă”. Așadar, pornind de la îndemnul lui Tudor Arghezi, să purcedem la drum, pentru că în emisiunea de astăzi, avem un invitat special, invitat care are multe să ne spună şi să ne prezinte, dar, veţi afla despre toate acestea doar dacă veţi fi alături de noi, alături de emisiunea Tradiţii, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Reamintim că invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre este pictorul naiv Calistrat Robu, un om iubitor de frumos, de neam și țară, cel care în cele ce urmează exprimă – prin cuvânt – ce zugrăvește și pictează, ilustrează, cu pasiune și răbdare, în tablourile domniei sale. Până a asculta amănunte despre temele pe care le surprinde în tablourile domniei sale, se cuvine a aminti cuvintele regretatului artist și critic de artă Aurel Istrati: În creaţia lui Calistrat Robu comicul şi gravul, firescul şi grotescul, în fine – realul şi imaginarul se opun şi se împacă în cele din urmă în plăsmuirile insolite ale artistului care, ispitindu-ne parcă cu o anume maliţiozitate, ne invită să participăm la un ritual păgân, desfăşurat chiar sub ochii noştri, după un scenariu absurd.

Calistrat Robu ne vorbește – din pânzele sale – despre lăcomia clasei politice, despre suferința de ieri și de azi a unui neam, a unui neam încercat de veacuri, percum spuneam și în incipitul emisiunii, despre înstrăinarea pământului, despre suferința copiilor, pentru că, mulți dintre ei, după cum știm au rămas singuri, pe aici, pe acasă, fără căldura părintească, părinții fiind plecați pe meleaguri străine, pentru a oferi copiilor un trai mai bun. Calistrat Robu ne amintește și de simbolurile pe care le pictează, simboluri care vin de departe și prin măiestria domniei sale merg spre eternitate.

Reamintim că invitat la microfonul Radio Iași este pictorul naiv Calistrat Robu, originar din vatra etnofolclorică Pufești, Vrancea, astăzi locuitor al Iașului, participant activ al vieții cetății, de ani buni, prin opera domniei sale. În următoarele două secvențe audio pe care le difuzăm, Calistrat Robu ne răspunde la întrebările: Cromatica este diversă, aprinsă, cu precădere, accent mult pe roșu și albastru, ce semnifică, pentru dumneavoastră, fiecare culoare? Ce culori ați folosi pentru a ilustra lumea de astăzi? Aveți tablouri care reflectă lumea în care trăim? Zestrea dumneavoastră artistică a fost transmisă și urmașilor, întrucât fiul dumneavoastră este moștenitor direct, fiind înzestrat cu același talent. Interveniți cu sfaturi în tablourile fiului sau este o lucrare individuală?

Aflăm, în următoarele minute – cum este reflectat satul natal în lucrările domnului Robu și ne mai spune cum îi pedepsește pe cei răi și ce loc ocupă cei buni în tablourile domniei sale, cu alte cuvinte, cum este văzut iadul, dar raiul…? Calistrat Robu este mânuitorul pensulei care surprinde și arde tot răul… făcâd, astfel, apel la unire între oameni și spunându-ne că ceea ce face domnia sa nu face cu ură, ci, poate, de a trage un semnal că… sub acest soare frumos, de ce nu? Avem loc toți… pentru a juca hora înfrățirii, a iubirii. Ne oferă, interlocutorul nostru, câteva detalii despre simbolurile pe care le surprinde în lucrările domniei sale… calul, boul și ce semnificații au acestea!?!

Calistrat Robu este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori naivi din țară și „se lasă purtat de fantezie” – aşa cum scrie artistul plastic Daniela Gaftea în cuvântul introductiv al albumului intitulat Omul – fiinţă trecătoare “în pânzele sale făcându-şi tot mai des loc subiecte cu un profund angajament social, dând expresie protestului său împotriva regimului”.

Lucrările sale elaborate, vii, adevărate metafore picturale, „sondează – aşa cum spunea Vasile Savonea – profunzimi şi tensiuni unde firul epic este mereu intersectat de accente onirice cu dimensiuni neaşteptate”.

Ne apropiem de finalul interviului nostru cu pictorul naiv Calistrat Robu și continuă a ne vorbi, cu părere de rău, cu nostalgie, despre neimplicarea factorilor decidenți în actul cultural; Tradiție versus tehnologie – un alt subiect pe care-l dezbatem, apoi, invitatul nostru, ne mai spune că ceea ce face nu poate fi transmis nimănui, pentru că ceea ce ți-a dat Dumnzeu cu aceea rămâi… iar, spre final, ne spune cum este omul Calistrat Robu, dar artistul?

Iată-ne ajunși, aproape de finalul emisiunii – Tradiții – de astăzi.

Dumitru Șerban, realizator al acesteia, vă mulțumește pentru atenția acordată şi pentru că împreună aţi trecut în revistă o nouă ediţie a emisiunii Tradiţii, fiind martorii şi ascultătorii fideli, încât, doar aşa, cu Radio Iaşi îţi asculţi inima, îţi asculţi sufletul, vă spun – Doamne ajută – și, ori de câte ori aveți ocazia… să spuneți tare că vă iubiți neamul – spuneți-o – și – astăzi, pictorul naiv Calistrat Robu, invitatul ediției, o emisiune dedicată sufletului unui neam, a neamului românesc, a demonstrat că – a munci nu este o povară, ci e o binecuvântare, de aceea, rămâneţi voi înşivă, oameni speciali, muncitori şi harnici, aşa cum aţi moştenit din străbuni, calităţi care ne păstrează ancoraţi în spiritual.

În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, și sigur am făcut-o, teme pe care le creionăm cu inviații amintiți, vă propun ca joi, 26 ianuarie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții. Ne auzim, online, în orice colț al lumii – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Calistrat Robu (n. 4 iunie 1952) – pictor. Este fiul luiȘtefan Robu şi al Paraschivei (născută Radu), comuna Pufeşti, judeţul Vrancea. A început să picteze de când era elev, iar prima apariţie publică a fost într-o expoziţie de grup prin anul 1976. A expus la diverse Saloane, Galerii ale Muzeelor Judeţene de Artă din Piteşti, Argeş, Bacău etc.

Calistrat Robu (n. 4 iunie 1952) – pictor. Este fiul lui Ștefan Robu şi al Paraschivei (născută Radu), comuna Pufeşti, judeţul Vrancea. A început să picteze de când era elev, iar prima apariţie publică a fost într-o expoziţie de grup prin anul 1976. A expus la diverse Saloane, Galerii ale Muzeelor Judeţene de Artă din Piteşti, Argeş, Bacău etc.

Alungarea Țiganilor din PARIS

Alungarea Țiganilor din PARIS, de CALISTRAT ROBU

Regele nebun, de Calistrat Robu

Regele nebun, de Calistrat Robu

Iarna, de Calistrat Robu

Iarna, de Calistrat Robu

Vara, de Calistrat Robu

Vara, de Calistrat Robu

Crăciun, de Calistrat Robu

Crăciun, de Calistrat Robu

Masa bogată, de Calistrat Robu

Masa bogată, de Calistrat Robu

Peștele, de Calistrat Robu

Peștele, de Calistrat Robu

Calul alb, de Calistrat Robu

Calul alb, de Calistrat Robu

Foametea, Seceta și Moartea, de Calistrat Robu

Foametea, Seceta și Moartea, de Calistrat Robu

Sistemul comunist, de Calistrat Robu

Sistemul comunist, de Calistrat Robu

Visul, de Calistrat Robu

Visul, de Calistrat Robu

Calistrat Robu, Vernisaj

Calistrat Robu, Vernisaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Târgul Meșterilor Populari, Ruginoasa, ediția a IX-a, 14 – 16 IULIE – joi, 20 IULIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanTârgul Meșterilor Populari, Ruginoasa, ediția a IX-a, 14 – 16 IULIE – joi, 20 IULIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Astăzi, la sfârșitul marii sărbătorii închinată lui Sântilie, emisiunea Tradiții este consacrată celei de-a IX-a ediții a Târgului Meșterilor Populari de la Ruginoasa, județul Iași, eveniment desfășurat între 14 și