telefon:

+40741405281

Dumitru Serban BOTOȘANIUL CULTURAL Eveniment – „Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare” – 31 ianuarie și 1 februarie 2023, Ștefănești

Eveniment – „Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare” – 31 ianuarie și 1 februarie 2023, Ștefănești

Ștefan Luchian (n. 1/13 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani, România – d. 28 iunie 1916, București) a fost un pictor, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris. Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.

Muzeul Județean Botoșani și Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează o serie de activități în cadrul proiectului educațional interșcolar ,,Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare”, cu prilejul sărbătoririi a 155 de ani de la nașterea artistului.

Manifestările, derulate în parteneriat cu Liceul „Ștefan D. Luchian” Ștefănești și cu Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Albești, Botoșani, vor debuta cu vernisajul expoziției „Pictând ca Ștefan Luchian”, care cuprinde creații plastice ale doamnei profesor Mihaela Guriuc și ale elevilor Liceului „Ștefan D. Luchian”.

Muzeul Județean Botoșani și Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează o serie de activități în cadrul proiectului educațional interșcolar ,,Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare”, cu prilejul sărbătoririi a 155 de ani de la nașterea artistului.

Muzeul Județean Botoșani și Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează o serie de activități în cadrul proiectului educațional interșcolar ,,Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare”, cu prilejul sărbătoririi a 155 de ani de la nașterea artistului.

Vor urma activitățile „Cu ce și cum exprimăm ceea ce simțim”, „Din penel, în condei”, prezentarea și cunoașterea creației lui Luchian prin corelarea acesteia cu știința și istoria, respectiv „O carte, un glas, multe urechi”.

Programul cultural se va desfășura la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești, Botoșani, în zilele de 29 ianuarie și 1 februarie 2023, începând cu ora 10.

Ștefan Luchian (n. 1/13 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani, România – d. 28 iunie 1916, București) a fost un pictor, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris.Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.

Ștefan Luchian (n. 1/13 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani, România – d. 28 iunie 1916, București) a fost un pictor, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris. Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Muzeul Județean Botoșani, în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, prezintă, în perioada 21 noiembrie – 14 decembrie 2023, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția „25 de ani de perspectivă artistică la Iași”, o expoziție  retrospectivă de desen care celebrează un sfert de secol de reprezentare în perspectivă în învățământul artistic ieșean.

21 nov. 2023, ora 13, Vernisaj al Expoziției – „25 de ani de perspectivă artistică la Iași”21 nov. 2023, ora 13, Vernisaj al Expoziției – „25 de ani de perspectivă artistică la Iași”

Muzeul Județean Botoșani, în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, prezintă, în perioada 21 noiembrie – 14 decembrie 2023, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția „25 de