O tînără lesbiană de origine iraniană, pariziana Kimiā Sadr vrea să aibă un copil prin inseminare artificială.
Noaptea mixează muzică şi face aranjamente de sală pentru trupe de rock alternativ.
Ziua se duce la Spitalul Cochin pentru proceduri medicale. Oare perspectiva de a deveni mamă e cea care o împinge să deschidă uşa trecutului său? Sau latura ei orientală ce iese la iveală odată cu aşteptarea şi-o determină să se transforme într-o Șeherezadă modernă, care se foloseşte de cuvinte pentru a-şi alunga teama, ruşinea şi remuşcările de a se fi înstrăinat de familie?
Astfel se ivesc din negura amintirilor chipurile strămoşilor din ţinutul îndepărtat al Mazandaranului şi întâmplările care au modelat destinul familiei, dar şi evenimente cruciale din istoria frământată a Iranului: declinul dinastiei Pahlavi, Revoluţia iraniană din anul 1979, venirea la putere a ayatollahului Khomeini.
NÉGAR DJAVADI s-a născut în anul 1969, în Iran, într-o familie de intelectuali oponenţi atât ai regimului şahului Reza Pahlavi, cât, mai târziu, şi celui al ayatollahului Khomeini. A studiat la liceul francez din Teheran. După izbucnirea Revoluţiei iraniene din 1979, a părăsit Iranul şi a fugit în Franţa. A studiat cinematografia la Institutul Naţional Superior al Artelor Spectacolului (INSAS) din Bruxelles. Între 1996 şi 2000 a ţinut cursuri de cinematografie la Université Paris 8. Este scenaristă şi regizoare de scurtmetraje. Locuieşte în Paris.
Dezorientală, romanul ei de debut, a fost recompensat cu Prix de L’Autre Monde (2016), Prix du Style (2016), Prix Emmanuel-Roblès (2017), Prix Première (2017), Prix littéraire de la Porte Dorée (2017).