telefon:

+40741405281

Dumitru Serban SEMN de CARTE, de DUMITRU ȘERBAN 1937 – Oficiali ai României ajung la Fântâna Albă, acasă la credincioșii de veche credință

1937 – Oficiali ai României ajung la Fântâna Albă, acasă la credincioșii de veche credință

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” (Uspenia) din Fântâna Albă

În anul 1937 Regele Carol al II-lea vizitează Comunitatea Vechilor Credincioși din localitatea Fântâna Albă (Belaia Krinița, astăzi în Ucraina, situată la câțiva km de satul Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava), acolo unde exista prima Mitropolie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din întreaga lume.

Carol al II-lea era însoțit de către Mitropolitul Visarion Puiu, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, în acele vremuri, era Pafnutie (păstorea aproape 100.000 de suflete).

La sfârșitul întâlnirii, Mitropolitul Visarion Puiu îi lasă omologului său, Pafnutie, următoarea gramotă: Înaltpresfințite! Am dorit de multă vreme să răspund vizitei Dumnezvoastră, cu care ne-ați bucurat în timpul primei noastre întîlniri de la Cernăuți; cu toate acestea, spre regretul nostru, tot felul de griji și treburi eparhiale ce nu sufereau amînare ne-au împiedicat de la aceasta și abia astăzi ne-am permis să venim aici, pentru a Vă vedea. Acum trăim marea bucurie de a fi putut vizita un ierarh creștin, ce are în zona eparhiei noastre, o instituție bisericească separată și un popor pe care-l îndrumă duhovnicește și care de sute de ani trăiește în relații de prietenie cu poporul nostru și-și dezvoltă în mod pașnic propria-i viață pe pămîntul atît de ospitalier al României. Noi trăim în dragoste creștinească cu toate celelalte confesiuni, însă nu trebuie nimeni să se mire, dacă această dragoste creștinească noi o arătăm cu deosebire acolo, unde pe cupolele bisericilor se înalță simbolul Sfintei Cruci, lăsînd la o parte toate deosebirile care ne separă și care, cel mai probabil, provin de la oameni, și nu de la Dumnezeu, de la Domnul nostru Isus Hristos, Care le cere tuturor prin cuvinte „Ca toți să fim unul, în Numele Lui”. Cu acest gând al fratelui întru Hristos, venind astăzi în mijlocul vostru, rostim chemarea către Dumneavoastră și către turma pe care o păstoriți „Hristos în mijlocul nostru” – și bucurându-mă să Vă văd fericit, îl rog pe Dumnezeu ca prietenia care trebuie să existe între noi să rămînă de-a pururea. Amin. Imediat după aceste cuvinte este pus semnul sfintei cruci cu patru extremități și majuscule latină V.

Concluziile le trageți fiecare dintre dumneavoastră de aveți răbdarea de a citi rândurile mai sus, cuvinte pe care le-am găsit în volumul al II-lea din Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, lucrare apărută la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, București, 2023, paginile 550 și 551, ediție îngrijită, tradusă, prefațată și adnotată de către prof. univ., dr. în filologie, Leonte Ivanov.

Lucrarea apare cu binecuvântarea Înaltpresfinției Sale Leontie, Arhiepiscop de Fîntîna Albă și București și Mitropolitul tuturor ortodocșilor de rit vechi.

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” (Uspenia) din Fântâna Albă

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” (Uspenia) din Fântâna Albă

Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Orașul de la miezul nopții (The City In the Middle of the Night), roman științifico-fantastic, de Charlie Jane Anders

Orașul de la miezul nopții (The City In the Middle of the Night), roman științifico-fantastic, de Charlie Jane AndersOrașul de la miezul nopții (The City In the Middle of the Night), roman științifico-fantastic, de Charlie Jane Anders

Ianuarie este o lume muribundă. O parte a planetei este cufundată într-un întuneric înghețat, în vreme ce, pe partea cealaltă, totul e pârjolit de o lumină orbitoare. Umanitatea atârnă de