În deschiderea ediției de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la cea de a VIII-a ediție a Concursului județean de creație literară și plastică „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”. Concursul s-a desfășurat, nu demult, în incinta Căminului Cultural din comuna Victoria, județul Iași. Evenimentul a fost organizat de către reprezentanții Școlii Profesionale „Ionel Teodoreanu” din Victoria și cei ai Primăriei comunei Victoria. Competiția a reunit 80 de elevi din școli din județul Iași, dar și din Republica Moldova.
Întâi, invităm la dialog pe doamna profesor de limba și literatura română, director al Școlii Profesionale din Victoria, cea care ne conturează o imagine a actului educațional din comună, cu accent pe principalele proiecte implementate, în ultima perioadă, la nivelul școlii căreia îi amdinistrează treburile. Doamna director Olaru Monica ne zugrăvește, prin cuvânt, un tablou al evenimentului, de zilele trecute, de la victoria, concurs dediat lui Ionel Teodoreanu, romancier și avocat, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. AUDIO:
Dragi prieteni, pentru că vorbim despre scriitorul Ionel Teodoreanu, în cele ce urmează invităm la dialog pe doamna profesor de limba și literatura română Mihaela Coca de la Școala Gimnazială Vânători, comuna Popricani, județul Iași, cea care ne vorbește despre biografia și opera lui Ionel Teodoreanu. Doamna profesor Mihaela Coca ne vorbește și despre concursul dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu, născut – în Iași – la 6 ianuarie 1897, în casa părinților săi de pe strada Ștefan cel Mare. Ionel Teodoreanu era cel de-al doilea fiu al avocatului Osvald Teodoreanu și al Sofiei Musicescu Teodoreanu, profesoară de pian la conservator. AUDIO:
Reamintim că, astăzi… relatăm de la cea de a VIII-a ediție a Concursului județean de creație literară și plastică „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”. Concursul s-a desfășurat, nu demult, în incinta Căminului Cultural din comuna Victoria, județul Iași. Evenimentul a fost organizat într-o mod aparte… pentru că atât elevii, cât și dascălii prezenți la manifestare au purtat straie populare, subiect pe care îl conturăm, în cele ce urmează, împreună cu doamna profesor Olaru Monica, profesor de limba și literatura română, director al Școlii Profesionale „Ionel Teodoreanu” din Victoria. AUDIO:
În cele ce urmează, relatăm din incinta Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, acolo unde, în a doua duminică a fiecărei luni, se desfășoară o frumoasă întâlnire literară organizată de către membrii Asociaţiei Literare „Păstorel”.
În acest context, duminică, 13 AUGUST 2023, începând cu ora 10, am participat la o nouă întâlnire, eveniment moderat de către scriitorul şi comandorul Mihai Batog-Bujeniţă. La eveniment s-a făcut vorbire despre ultimele apariții editoriale, între care și cartea – Se deschid ferestrele… semnată de către Constantin Profir, carte care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura PIM. Despre manifestare, dar și despre cartea pe care am amintit-o, stăm de vorbă cu scriitorul Mihai Batog Bujeniță. AUDIO:
Stimați prieteni, o altă voce pe care am înregistrat-o, duminică, 13 august, la ședința lunară a Asociației Literare „Păstorel”, aparține scriitorului Constantin Profir, cel care, pe scurt, ne spune povestea vieții Domniei Sale, alături de licoarea bahică, invitatul nostru susținând, nu demult, o teză de doctorat despre povestea acesteia.
Constantin Profir ne vorbește și despre volumul Se deschid ferestrele…, carte care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura PIM din Iași. Cartea este dedicată familiei Domniei Sale, fiind prefațată de către scriitorul Mihai Batog-Bujeniță. Manifestarea culturală de față, încă de la începuturi, pentru scriitorul Constantin Profir… a jucat, în sufletul său, o adevărată horă culturală. AUDIO:
Aproape de final, îl ascultăm pe muzeograf Andrei Prohin de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, cel care ne vorbește despre a patra ediție a Conferinței științifice – Istorie, etnografie și spiritualitate în viziunea personalităților basarabene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului XX. In memoriam academician Iustin Frățiman.
Evenimentul se va desfășura vineri, 22 septembrie 2023, începând cu ora 10, în sala de conferințe a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.
Despre eveniment, cu accent pe biografia academicianului Iustin Frățiman, ascultăm amănunte, de la muzeograf Andrei Prohin, mulțumindu-i pentru că ne oferă, pe undele Radio Iași, amănunte despre un subiect de o însemnătate aparte. AUDIO:
Raportat la cele prezentate, conchidem prin câteva cuvinte ale poetului Mihai Eminescu – „Nivelul culturii generale a nației nu-l poate ridica nimeni cu umărul, timpul și munca umplu neajunsurile”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, de aceea vă invit ca vineri, 25 AUGUST 2023, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru ȘERBAN