Joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 11, în incinta sediului Radio Iași (Str. Lascăr Catargi, Nr. 44), va fi lansată cartea − Rost și rânduială în satul românesc a sociologului Eugen D. Neculau (1900-1974), volum care a văzut lumina tiparului la Editura Vasiliana 98 din târgul Iașilor.
Prin intermediul acestei activități culturale… se marchează împlinirea a 82 de ani de la înființarea postului public teritorial Radio România Iași, la 2 noiembrie 1941, moment când se numea Radio Moldova.
Volumul surprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a sociologului Eugen D. Neculau, textele din paginile acestuia fiind prezentate la Radio Iași, în perioada 2018 și 2023, în emisiunea duminicală Matinal agrar, glasul pământului (Realizator: Petronela Cotea Mihai), rubrica „Rost și rânduială în satul românesc”.
Prezentarea cărții va fi realizată de către prof. univ. dr. Manuela Macarie (nepoata autorului) și de către editorul cărții, etnograf Marcel Lutic.
Un moment artistic, imediat după lansarea cărții, îl va avea ca protagonist pe meșterul popular Constantin Ciubotărița (Badea Costică) din satul Joldești, comuna Vorona, județul Botoșani, declarat, nu demult, Tezaur Uman Viu, cel care ne va încânta, la fluier, cu câteva momente muzicale.
Manifestarea va fi moderată de către Petronela Cotea Mihai, producător, realizator de emisiuni în grila de programe a prestigioasei instituții Radio România Iași.
Evenimentul va fi transmis pe Facebook Radio Iași, ulterior fiind difuzat în cadrul emisiunii Matinal agrar, glasul pământului, în ziua de duminică, 5 noiembrie 2023, imediat după ora 7.
Portret – Marcel Lutic
S-a născut la 28 iulie 1967, Slobozia, Cordăreni, județul Botoșani.
Studii liceale la Dorohoi, Botoșani, universitare la Iași (absolvent în anul 1993). Muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași (perioada 1993-2020). Muzeograf/Inspector de specialitate, astăzi, la Muzeul Municipal Pașcani.
Membru al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iaşi (din 1997). Secretar de redacție al „Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei” (2001-2020). Membru al Societății de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore” din Chişinău-Republica Moldova (din 2003). Expert al Comisiei Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor (Etnografie; din 2008). Membru al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (din 2010).
Președinte fondator al Asociației Meșterilor Populari din Moldova (din 2004).
Marcel Lutic, editor al manuscriselor lui Eugen D. Neculau
Cercetările din domeniul istoriei au fost efectuate sub egida Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” din Iaşi și l-au evidențiat pe Marcel Lutic, mai cu seamă… ca pe un temeinic editor al manuscrisului Sate pe Jijia de Sus (5561 p.; autor: Eugen D. Neculau) păstrat la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale din Iași. A reușit să publice, ca o utilă restitutio, patru volume (2003-2012) și opt studii (2006-2019) din acest impresionant manuscris.
Imediat după apariția volumului al patrulea din Sate pe Jijia de Sus (vol. IV. Documente, Iaşi, 2012, XXXII + 112 p.), regretatul profesor universitar doctor Gh. Macarie, pe undele Radio România Iași, în emisiunea Tradiții, emisiune realizată de către subsemnatul, atât despre opera lui Eugen D. Neculau, cât și despre viața sa ne-a precizat informații de o însemnătate aparte, amănunte pe care vă invit să le ascultați, cu atenție, pentru că personalitatea lui Neculau constituie un exemplu pentru fiecare dintre noi.
Prof. Gh. Macarie susținea că Eugen D. Neculau „și-a iubit foarte mult satul, satul era viața lui”; „tot ce a fost mai bun din el a dat acestui sat (n.n. Ungureni, Botoșani)”; „tot timpul și-a manifestat dragostea pentru oamenii locului de unde a plecat”. AUDIO:
Raportat la toate cele pe care le-ați citit, admirat, ascultat, se cuvine a conchide: prin acest eveniment Radio România Iași, precum a făcut-o de-a lungul istoriei sale, dovedește că este apropiat de valorile identitare ale neamului românesc, invitându-vă, joi, 2 nov. 2023, la prezentarea cărții Rost și rânduială în satul românesc.
LA MULȚI ANI, RADIO ROMÂNIA IAȘI!
Text și audio: Dumitru ȘERBAN