telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Identitate – împletirea istoriei cu tradiția – joi, 8 FEBRUARIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Identitate – împletirea istoriei cu tradiția – joi, 8 FEBRUARIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi… relatăm de la conferința Avram Iancu – erou național al românilor în memoria posterității, manifestare culturală desfășurată, la Iași, duminică, 4 februarie a.c., începând cu ora 14, în incinta Cercului Militar.

Întâi de toate, de la acest eveniment, stăm de vorbă cu domnul Romeo Luchian, profesor de acordeon și canto popular la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, cel care ne prezintă Ansamblul Folcloric „Flori de primăvară”, amintindu-ne despre membrii și repertoriul acestuia. Ansamblul amintit a susținut un frumos program artistic, program pe care, domnul profesor Romeo Luchian, pe scurt, astăzi, ni-l prezintă.

Mai apoi, scriitorul Liviu Apetroaie ne vorbește despre viața și personalitatea lui Avram Iancu.

Imediat după, facem popas în localitatea Rediu, Iași, iar de la tatăl – Mihai Ailenei și fiul – Mihai Aielenei – aflăm amănunte despre tradițiile, de ieri și de astăzi, din această frumoasă localitate a județului Iași.

Înspre finalul emisiunii, etnograful Mihai Camilar, Muzeul Obiceiurilor Populare, Gura Humorului, Suceava, ne oferă amănunte concrete despre semnificațiile lunii februarie (făurar), din perspectiva calendarului popular; un alt subiect pe care ni-l prezintă etnograf Mihai Camilar este – Dicționarul etnologic bucovinean, volum apărut, la Suceava, la Editura „George Tofan” în anul 2015.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit și sigur am făcut-o – vă invit să fiți alături de Radio Iași, urmărind emisiunea Tradiții, joi, 8 februarie 2024 – de la 21:03 până la ora 22. AUDIO:

Dragi prieteni, după cum bine știți, astăzi… relatăm de la conferința Avram Iancu – erou național al românilor în memoria posterității, manifestare culturală desfășurată, la Iași, duminică, 4 februarie a.c., începând cu ora 14, în incinta Cercului Militar din Dealul Copoului.

Primul interlocutor al emisiunii este Romeo Luchian, profesor de acordeon și canto popular la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, cel care coordonează Ansamblul Folcloric „Flori de primăvară”, ansamblu care, la manifestarea de zilele trecute din târgul Iașilor, a susținut un frumos concert. Concret, domnul Romeo Luchain ne prezintă grupul, amintindu-ne membrii acestuia, dar ne vorbește, pe scurt, și despre repertoriul pe care, cu pricepere și răbdare, îl etalează la diferite manifestări culturale din zona Iașului și nu numai. AUDIO:

 

Vă reamintim că relatăm de la conferința: Avram Iancu – erou național al românilor în memoria posterității, manifestare culturală desfășurată, la Iași, duminică, 4 februarie, începând cu ora 14, în incinta Cercului Militar din Dealul Copoului.

Până a-i oferi cuvântul scriitorului Liviu Apetroaie, pe scurt, conturăm un portret biografic al lui Avram Iancu.

S-a născut la 1824 în Vidra de Sus, Comitatul Turda-Arieș, Imperiul Austriac, Marele Principat al Transilvaniei, localitate care, astăzi, îi poartă numele, și s-a stins la 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara.

A fost avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Stimați prieteni, în ton cu toate acestea nu ne rămâne decât să postăm dialogul cu scriitorul Liviu Apetroaie, cel care, la evenimentul amintit, a susținut o conferință – de excepție – despre viața, personalitatea și proiectele mărețe ale lui Avram Iancu. AUDIO:

 

Dragi prieteni, în următoarele minute relatăm de la manifestarea „REDIU ARE COMORI”, eveniment desfășurat, nu demult, în localitatea Rediu, județul Iași, spectacol care a făcut parte dintr-un proiect iniţiat şi susţinut de către Asociaţia Rediu lui Tătar, cu scopul promovării tradiţiilor în rândul copiilor din comunitate, a tinerelor talente şi punerea în valoare a moştenirii culturale locale.

De la acest eveniment, în cele ce urmează, astăzi, difuzăm un interviu în care protagoniști sunt: tatăl, Mihai Ailenei, și fiul, Mihai Ailenei, fiul clarinetist la Filarmonica de Stat Moldova din Iași, ambii fiind prinși în hora tradițiilor, de ieri și de astăzi, din ținutul Iașilor și nu numai. AUDIO:

 

Tatăl, Mihai Ailenei, și fiul, Mihai Ailenei, fiul clarinetist la Filarmonica de Stat Moldova din Iași, prinși în hora tradițiilor

Tatăl, Mihai Ailenei, și fiul, Mihai Ailenei, fiul clarinetist la Filarmonica de Stat Moldova din Iași, prinși în hora tradițiilor

Dragi prieteni, în cele ce urmează, facem un scurt popas în incinta Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Gura Humorului, Suceava și de la etnograf Mihai Camilar, pentru că suntem la începutul lunii februarie, aflăm amănunte concrete despre tradițiile specifice acestei luni, făurar, credințe, datini reflectate în incinta muzeului pe care l-am amintit. AUDIO:

Din următoarea înregistrare pe care o postăm… de la etnograf Mihai Camilar aflăm amănunte concrete despre – Dicționar etnologic bucovinean, volum care a văzut lumina tiparului în anul 2015, Suceava, la Editura „George Tofan”.

Lucrarea a apărut apărut sub auspiciile Centrului Cultural Bucovina, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, instituție aflată sub coordonarea domnului Călin Brăteanu.

Lucrarea „cuprinde câteva mii de termeni, cuvinte şi expresii referitoare la întreg arsenalul ocupaţional şi spiritual tradiţional: ocupaţii, meşteşuguri, arhitectură tradiţională, instalaţii tehnice populare, biserici de lemn, port popular, datini şi obiceiuri, sărbători populare şi religioase”. AUDIO:

 

Raportat la toate cele pe care le-am discutat astăzi… încheiem prin câteva cuvinte care aparțin istoricului Nicolae Iorga: „Datinile sunt drumurile cele mari ale societăţilor; legile sunt doar parapetele de pe margini, care opresc de-a cădea pe cei nedeprinşi şi slabi”.

Dragi prieteni, sigur v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am prezentat, așa că, vă invit, în ziua de joi, 8 FEBRUARIE 2024, imediat după ora 21, să fiți alături de Radio România Iași, urmărind emisiunea Tradiții.

Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto (secvențial): Calistrat ROBU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Apa Iașilor, trecut și prezent (I) – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 8 MARTIE 2024, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBANApa Iașilor, trecut și prezent (I) – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 8 MARTIE 2024, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN

Atât astăzi, cât și într-o ediție viitoare a emisiunii Dialog intercultural împreună cu domnul Nicolae Peiu, de profesie geochimist, povestim despre – Lungul drum al apei pentru Iași. Istoricul alimentării

Târgul lui Pintilie călătorul, ediția I – joi, 7 SEPTEMBRIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanTârgul lui Pintilie călătorul, ediția I – joi, 7 SEPTEMBRIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Astăzi, relatăm de la prima ediție a Târgului lui Pintilie călătorul, eveniment desfășurat la Negrești, în perioada 29 – 30 iulie 2023, manifestare care a avut loc pe Esplanada Casei