Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în calitate de partener al Asociaţiei „ART – Meşteşugurile Prutului” Iaşi, invită publicul să participe la manifestarea cultural – interactivă „Mărțișor – simbol și tradiție”, eveniment care se va încheia duminică, 3 martie 2024. Manifestarea are loc în Piața Unirii din Iaşi.
Cea de-a IX-a ediție a evenimentului este organizată de către reprezentanții Asociaţiei „ART – Meşteşugurile Prutului”, în parteneriat cu cei ai Primăriei Municipiului Iaşi, Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași prin cei ai Muzeului Etnografic al Moldovei, Asociației Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM); Asociației „Dialog Pentru Dezvoltare”-Iași; Palatului Copiilor- Iași; Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Iași; Primăriei Comunei Scânteia – jud. Iași; Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași, respectiv cei ai Centrului de Informare Turistică Iași.
Aproximativ 30 meşteri populari, atât din Moldova, cât şi din alte zone etnografice ale ţării, precum și din Republica Moldova, sunt prezenți la Iași pentru a promova mărțișorul, obicei și simbol tradițional inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.
Publicul găsește, poate admira, achiziționa, în Piața Unirii, mărțișoare tradiționale sau în spirit tradițional și are ocazia să participe la demonstrațiile practice susținute de către meșterii populari, pentru că unul dintre principalele obiective ale acestei manifestări constă în transmiterea către tânăra generație a semnificației mărțișorului tradițional și a tehnicii confecționării acestuia.
Deschiderea oficială a evenimentului „Mărțișor – simbol și tradiție” s-a desfășurat în ziua de joi, 29 februarie 2024, ora 13.00, în Piața Unirii și a fost urmată de momente artistice susținute de elevi de la Palatul Copiilor și de Ansamblul folcloric de copii „Flori de Sânziene” al comunei Scânteia, județul Iași, sub genericul „Dor de primăvară”.
Dumitru ȘERBAN