telefon:

+40741405281

Dumitru Serban IAȘUL CULTURAL AUDIO – Asociaţia Literară „Păstorel” Iaşi – ședința lunară (10 MARTIE 2024)

AUDIO – Asociaţia Literară „Păstorel” Iaşi – ședința lunară (10 MARTIE 2024)

Duminică, 10 MARTIE 2024, începând cu ora 10, în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, s-a desfășurat o nouă manifestare culturală a Asociaţiei Literare „PĂSTOREL” Iaşi (ALPI). Evenimentul a fost moderat de către scriitorul şi comandorul (r.) Mihai Batog-Bujeniţă.

În deschiderea manifestării Grupul Folcloric „Zorile”, cu prilejul zilei de 8 Martie – Ziua Internațională a Femeii – a interpretat două melodii populare specifice (Dor de chipul mamei mele; Când e omul fain și tânăr), prima din repertoriul interpretei de muzică populară Maria Șalaru, versuri de Rodica Murgu, iar cea de-a doua din repertoriul Valeriei și Traian Ilea.

În programul evenimentului au fost prezentate ultimele apariții editoriale ale membrilor asociației și nu numai iar, imediat, am asistat la un recital de epigrame, poezii și proză.

Concret, s-a făcut vorbire despre: Ascensiunea internetului: implicații mediatice, de Victor Moraru și Ionel Pintilii, carte care a văzut lumina tiparului la Editura TipoMoldova din Iași în anul 2023; Neutră singurătate, de Constantin Anton, volum apărut la Editura PIM din Iași în anul 2024; Cvinta ritmurilor clasice – 555 epigrame, de Mihai Haivas, carte care a apărut la Editura PIM din Iași în anul 2024.

De asemenea, în timpul evenimentului din ziua de 10 martie 2024, scriitorul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat, pe scurt, revista „BOOKLOOK!” – Nr. 70/2024 (50), Serie nouă, publicație trimestrială de umor internațional, produs cultural care apare sub egida Asociației Literare „Păstorel” din târgul Iașilor.

S-a mai făcut vorbire și despre periodicele: „Epigrama”, Nr. 107, Martie 2024, publicație a Uniunii Epigramiștilor din România; „ACIDAVA”, revistă trimestrială de umor, Nr. 31, Anul XII, Februarie 2024; „Surâsul Bucovinei”, Nr. 1 (35), Februarie 2024, revistă de istorie, literatură și umor editată de Cenaclul „NECTARIE” din Vama, județul Suceava.

Vasile Larco, recital de epigrame

În programul manifestării – de zilele trecute – din incinta sălii de lectură a Bibliotecii Județene „Gh Asachi” Iași, am avut prilejul să-l urmărim și pe scriitorul Vasile Larco, originar din Bucecea, județul Botoșani.

Vasile Larco ne-a încântat auzul cu epigramele: Protejarea prietenilor, Îngrijorare, Comportament, Relații umane, Strategie de luptă, Abordare, Sfat și Calmul unui ardelean. AUDIO:

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasile Larco este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău, din anul 2006, transferat la Iaşi din anul 2019; Membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România, în anul 1990; Membru al Asociației Literare „Păstorel” Iași; Președinte de onoare al Cenaclului Literar „Nectarie” Vama, județul Suceava; Cetăţean de onoare al oraşului Bucecea, Botoșani, din anul 2009.

Constantin Profir, epigramă și vin

O altă voce pe care am înregistrat-o la ședința de luna aceasta (martie 2024) a Asociaţiei Literare „Păstorel” Iaşi este a domnului inginer Constantin Profir, cel care ne-a impresionat cu epigramele: Elevul român; Limba română; Azi, între oceane; Descoperire; Cugetare; Schimbare de curent; În politică; Unui demagog; Bogăția; Răul; Degustare… momente pe care vă invit să le ascultați. AUDIO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constantin Profir la PĂSTOREL, MARTIE 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Constantin Profir la PĂSTOREL, MARTIE 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Costică Anton și-al său „Poem de iubire”

La manifestarea de zilele trecute, am avut prilejul să-l urmărim și pe domnul Constantin Anton, bibliotecar, director fondator al revistei de cultură locală cu apariţie trimestrială „Etnogeneze” Mogoşeşti, Iaşi și al revistei Cenaclului de creație artistică „Metafore mogoștene” din cadrul Bibliotecii publice „Nicolae Iorga” din Mogoșești, județul Iași, cel care ne-a recitat un frumos Poem de iubire, poem pe care vă invităm să-l ascultați. Poezia este din volumul Neutră singurătate, carte care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura PIM din târgul Iașilor. AUDIO:

 

Constantin Anton, bibliotecar, director fondator al revistei de cultură locală cu apariţie trimestrială „Etnogeneze” Mogoşeşti, Iaşi

Constantin Anton, bibliotecar, director fondator al revistei de cultură locală cu apariţie trimestrială „Etnogeneze” Mogoşeşti, Iaşi

Constantin Anton s-a născut la 9 martie 1966 în localitatea Mogoşeşti, județul Iaşi. A urmat clasele I-VIII la Şcoala generală Nr. 1 din Mogoşeşti, Iaşi; a absolvit Liceul „Costache Negruzzi” din Iaşi și Facultatea de Construcţii din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. Este absolvent și al Facultății de Litere și Științe „Ștefan Lupașcu” din cadrul Institutul de Studii Europene.

Sorin Cotlarciuc, prins în „temporalitate”

Publicul prezent a fost încântat și de vocea domnului doctor Sorin-Constantin Cotlarciuc, cel care ne-a povestit despre „temporalitatea” cu urcușurile și coborâșurile acesteia. AUDIO:

 

Dr Sorin Cotlarciuc la PĂSTOREL, MARTIE 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Dr. Sorin Cotlarciuc la PĂSTOREL, MARTIE 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Sorin Cotlarciuc s-a născut la Vatra Dornei în anul 1951, fiind o figură de seamă a actului cultural din ținutul Sucevei. Cotlarciuc desfășoară o intensă activitate de păstrare, conservare și promovare a tradițiilor bucovinene. Este membru al Uniunii Epigramiștilor din România și face parte din colectivul de redacție a mai multor reviste de cultură din Iași, fiind directorul Revistei „Surâsul Bucovinei” din Vama, județul Suceava.

Doru Melnic, ancorat în poezia de dragoste

La fiecare eveniment, avem prilejul să ne întâlnim și cu Doru Melnic, un om ancorat în actul cultural al Iașilor. De data aceasta, la ședința lunară Păstorel, eveniment desfășurat în incinta sălii de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”, Doru Melnic ne-a recitat poezia de dragoste Ipostazele iubirii și parodia – Declarația unui mecanic de locomotivă, poeme pe care vă invit să le ascultați. AUDIO:

 

 

Doru Melnic la PASTOREL, MARTIE 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Doru Melnic la PĂSTOREL, MARTIE 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Asociația Literară „Pastorel” – ALPI – este un grup format din oameni de artă și cultură, oameni inimoși și cu simțul umorului. Președintele Asociației este domnul comandor Mihai Batog-Bujeniță. Scopul asociației vizează promovarea valorilor culturale, ale umorului literar de cea mai bună calitate, exprimat în poezie, epigramă sau proză.

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: Calistrat ROBU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Palatul Braunstein găzduiește Expoziția de pictură „Glose retrospective II”, de Constantin Tofan… până la 15 APRILIE 2024Palatul Braunstein găzduiește Expoziția de pictură „Glose retrospective II”, de Constantin Tofan… până la 15 APRILIE 2024

Reprezentanții Muzeului Municipal ,,Regina Maria” din Iași împreună cu cei ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași au plăcerea de a invita publicul ieșean și nu numai la expoziția