telefon:

+40741405281

Dumitru Serban IAȘUL CULTURAL Dialog intercultural: România și cultura polonă

Dialog intercultural: România și cultura polonă

Expoziție în aer liber, la Muzeul Unirii din Iași: „Despre limba polonă”

Reprezentanții Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași propun publicului o nouă expoziție în aer liber, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București, un proiect stradal dedicat limbii polone.

Concret, ieșenii și nu numai sunt invitați să descopere frumusețea acesteia în cadrul expoziției „Despre limba polonă”. Ansamblul de afișe poate fi admirat în perioada 5 martie – 22 aprilie 2024, iar lucrările sunt amplasate pe gardul Muzeului Unirii (Str. Alexandru Lăpușneanu, Nr. 14).

Așadar, primul izvor care atestă limba polonă este un document papal de la începutul secolului al XII-lea. Acolo apar cele mai vechi nume și prenume poloneze. Primul text mai lung este scris aproximativ 200 de ani mai târziu. În secolul al XV-lea existau deja poezii, proză și documente în limba polonă.

Concepută în versiunea românească de către specialiștii Institutului Polonez din București, expoziția prezintă o scurtă istorie a acestei limbi, principalele reguli de pronunție, precum și numeroase curiozități. Privitorul va afla, printre altele, care este cea mai veche propoziție scrisă în polonă, care sunt literele „ciudate” ale alfabetului polonez, dar și expresii onomatopeice care sună amuzant și literal.

Acest proiect expozițional nu doar că ne permite să descoperim mai multe despre limba polonă, dar ne încurajează să învățăm această limbă interesantă pe care o vorbesc peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume.

Cu acest prilej, atât despre expoziție, cât și despre actul cultural la care putem asista în incinta Muzeului Unirii, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, am invitat la dialog pe muzeograf Brândușa Munteanu. AUDIO:

 

O altă voce pe care am înregistrat-o cu prilejul expoziției de față este a profesorului Dariusz Kasprzyk de la Lectoratul de limba polonă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cel care, în prima secvență audio pe care o postăm, ne oferă un istoric al limbii polone. AUDIO:

 

Olimpiada națională de limba polonă

În perioada 8 – 10 martie a.c., s-a desfășurat, la Suceava, Olimpiada națională de limba polonă maternă. Concursul a avut loc la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”. La olimpiadă au participat 39 de elevi din clasele V-VIII și nouă elevi de la liceu. Atât despre participanți, cât și despre organizatorii concursului, prof. Dariusz Kasprzyk de la Lectoratul de limba polonă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași ne oferă amănunte. Să-l ascultăm:

 

Câștigătorii vor participa la cea de-a 54-a ediție a Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă de la Varșovia. Aceștia sunt: Rafael Marculeac din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava și Darius Curuț din clasa a X-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Suceava.

Sezonul Cultural România-Polonia – 2024-2025

România și Polonia organizează pentru prima dată în istorie un sezon cultural bilateral. Calendarul bogat în evenimente și schimburile culturale din toate domeniile artistice contribuie la aprofundarea relațiilor de prietenie dintre cele două țări. În acest context, la 3 martie 2024 a fost serbată, pentru prima dată, Ziua Solidarității Româno-Polone, zi instituită prin acte adoptate de către reprezentanții Parlamentelor din celor două țări.

Despre toate acestea, dar și despre alte două manifestări culturale desfășurate în București, în zilele de 2 și 3 martie, aflăm mai multe amănunte din următoarea secvență audio pe care o postăm de la prof. Dariusz Kasprzyk.

Concret, la 2 martie a.c., s-a desfășurat vernisajul expoziției „Au fost trei surori și doar două cămăși” a fotografei poloneze Justyna Mielnikiewicz. Manifestarea a avut loc în incinta Muzeului Național al Țăranului Român.

Justyna Mielnikiewicz a descoperit multiculturitatea și ospitalitatea Bucovinei în anul 2023, atunci când a vizitat comunitățile poloneze: Pleșa, Solonețu Nou și Poiana Micului.

Expoziția „Au fost trei surori și doar două cămăși” poate fi vizitată  în sala „Irina Nicolau”, până la 28 aprilie, din incinta Muzeului Național al Țăranului Român din capitală.

Un alt eveniment a avut loc în ziua de 3 martie 2024. Este vorba despre concertul pianistului polonez de jazz Leszek Możdżer. Acesta s-a desfășurat în incinta Ateneului Român din capitala României. AUDIO:

 

Din următoarele două secvențe audio pe care le postăm, de la domnul profesor Dariusz Kasprzyk (Lectoratul de limba polonă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași), aflăm detalii concrete privind conținutul expoziției „Despre limba polonă”.

De asemenea,  Dariusz Kasprzyk ne vorbește și despre organizatorii expoziției, amintindu-ne care sunt obiectivele acesteia.

Expoziția poate fi văzută până la data de 22 aprilie 2024. Lucrările acesteia sunt amplasate pe gardul Muzeului Unirii, strada Alexandru Lăpușneanu, Nr. 14 din târgul Iașilor. AUDIO:

 

 

Înregistrările postate le urmărim într-o viitoare ediție a emisiunii Dialog intercultural, emisiune pe care o difuzăm în fiecare seară de vineri, între 20:30 – 21, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5; 96,3 MHz/FM) Radio România Iași.

Emisiunile pot fi urmărite online – AICIhttp://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto (secvențial):  Dariusz Kasprzyk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humuleștii Noi, Neamț, România – d. 31 decembrie 1889, Iași, a fost un scriitor, dascăl și diacon român. Figură principală a literaturii române din secolul al XIX-lea, este cunoscut pentru autobiografia Amintiri din copilărie, precum și pentru nuvelele și povestirile sale. Principala contribuție a lui Creangă la literatura fantastică și pentru copii include narațiuni structurate în jurul unor protagoniști eponimi (Ivan Turbincă, Dănilă Prepeleac, Stan Pățitul), precum și basme care pictează tabloul valorilor autohtone (Povestea porcului, Capra cu trei iezi, Soacra cu trei nurori, Punguța cu doi bani, Fata babei și fata moșneagului). Considerate pe scară largă drept capodopere ale limbii și umorului românesc, scrierile sale ocupă o poziție de mijloc între o culegere din surse folclorice și o contribuție originală la un realism literar de inspirație rurală.

Dialog filosofic – HARAP ALB. Călătorie inițiatică – 21 ianuarie 2023, h:14, la Muzeul „Poni-Cernătescu”Dialog filosofic – HARAP ALB. Călătorie inițiatică – 21 ianuarie 2023, h:14, la Muzeul „Poni-Cernătescu”

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” Filiala Iași organizează sâmbătă, 21 ianuarie 2023, începând cu ora 14,

Palatul Braunstein găzduiește Expoziția de pictură „Glose retrospective II”, de Constantin Tofan… până la 15 APRILIE 2024Palatul Braunstein găzduiește Expoziția de pictură „Glose retrospective II”, de Constantin Tofan… până la 15 APRILIE 2024

Reprezentanții Muzeului Municipal ,,Regina Maria” din Iași împreună cu cei ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași au plăcerea de a invita publicul ieșean și nu numai la expoziția