telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN Asociația ProRoma – proiecte și activități – Luni, 25 MARTIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN

Asociația ProRoma – proiecte și activități – Luni, 25 MARTIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN

Astăzi, împreună cu doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației ProRoma din Iași, povestim despre câteva proiecte implementate sau în curs de implementare în comunitățile de etnici rromi din județul Iași și nu numai. Întâi de toate, doamna Maragreta Herțanu, psiholog, ne vorbește despre un proiect pe care, chiar în această perioadă, împreună cu reprezentanții asociației ProRoma, îl împlementează în comunitatea de rromi din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași; aflăm amănunte și despre voluntarii implicați în proiectul pe care ni-l prezintă; de asemenea, în contextul acestui proiect mai aflăm amănunte și despre modul cum se arată cei cărora li se adresează, pentru ca, aproape de finalul primei secvențe audio pe care o postăm, să aflăm detalii concrete despre obiectivele proiectului. AUDIO:

 

Reamintim că, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, stăm de vorbă cu doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației ProRoma din Iași. Din următoarea secvență audio pe care o postăm, aflăm amănunte despre comunicarea dintre reprezentanții Asociației ProRoma și cei ai actului educațional, administrativ din comuna Lungani, județul Iași; aflăm amănunte și despre trupa de dansuri „Zmeenii” din satul Zmeu, comuna Lungani, Iași. AUDIO:

 

În cele ce urmează, împreună cu doamna Margareta Herțanu, președinte al Asociației ProRoma din Iași, vorbim despre ediția a II-a a a Festivalului Identității Culturale Rrome. Manifestarea a fost organizată de către reprezentanții Asociației „Iubire și Încredere”, în parteneriat cu cei ai Ateneului Național din Iași, Asociației ProRoma în cadrul proiectului ARTDENTIFY YOURSELF, Integrare Unitară prin Bariere Identitare Rome Eliminate în Regiunea Nord – Est. Evenimentul s-a desfășurat, nu demult, la Iași, în sala de spectacole „Radu Beligan” din incinta Ateneul Național.

Evenimentul a fost organizat în colaborare și cu Asociația „Asyris Supertineri”, care a adus bucurie participanților prin activitățile: expoziții de ceramică, pictură, fotografii, literatură, limba romani, muzică tradițională, vestimentație tradițională, proiecție de film. Pe lângă aceste activități, publicul s-a bucurat de un frumos spectacol coral susținut de un grup de tineri și adolescenți din județul Iași din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”. De asemenea, au fost prezentate cântece și dansuri specifice culturii rrome, precum și un program de muzică interpretat la darabană de către Ionuț Măcinoi; în cadrul activității am asistat și la un frumos program de dansuri susținut de către trupa „Zmeenii” (satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași), grup înființat în cadrul proiectului amintit, fiind coordonat de către Ionuț Măcinoi. AUDIO:

 

Din ultima intervenție audio pe care o postăm, de la Margareta Herțanu, invitat al ediției de astăzi a emisiunii Viața rromilor, aflăm detalii despre efectele proiectelor pe care, în ultima perioadă, Asociația pe care o coordonează le-a implementat în comunitățile de rromi din Iași și nu numai. Invitata noastră ne oferă câteva exemple de tineri din rândul enticilor rromi care, de-a lungul anilor, au fost implicați în activitățile și proiectele Asociației ProRoma și, astăzi, sunt angrenați în educația tinerilor din județ și nu numai. AUDIO:

Raportat la subiectele pe care le-am prezentat, se cuvine a conchide: „Munca este cel mai bun medicament pentru sufletul omului”, Galileo Galilei, astronom, fizician și filosof Italian; „Munca asiduă și perseverența sunt cheile succesului”, Benjamin Franklin, politician, om de știință, inventator, diplomat, jurnalist american; „Muncim ca să ne câștigăm timpul nostru liber”, Aristotel, filosof al Greciei Antice.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca luni, 25 MARTIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5; 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.

Ne auzim, online, AICIhttp://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: Asociația ProRoma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Scriitorul Constantin Parascan vorbind despre Ion Creangă, Mihai Eminescu și Veronica Micle

Ion Creangă – viața și opera – împreună cu scriitorul Constantin Parascan – joi, 27 aprilie 2023, 21:03 – TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanIon Creangă – viața și opera – împreună cu scriitorul Constantin Parascan – joi, 27 aprilie 2023, 21:03 – TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii TRADIȚII  relatăm din incinta Capelei Sfinții Împărați „Constantin și Elena” a Seminarului Ortodox Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Am ajuns