telefon:

+40741405281

Dumitru Serban IAȘUL CULTURAL Vitalie Butescu, pictorul de suflete (AUDIO și FOTO)

Vitalie Butescu, pictorul de suflete (AUDIO și FOTO)

La 8 aprilie a.c., la Iași, începând cu ora 14, în incinta Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, am participat la vernisajul „Vibrații înalte”. Expoziția este semnată de către pictorul Vitalie Butescu, originar din Purcari, raionul Ștefan-Vodă, Republica Moldova. Vitalie Butescu a urmat cursurile Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău la clasa profesorului Sergiu Fusu. În anul 1997 și-a dat licența sub îndrumarea profesorului Ioachim Nica, la Academia de Arte „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.

Înainte de începerea evenimentului, l-am invitat la dialog pe artistul Vitalie Butescu, cel care ne-a vorbit despre originea sa, oferindu-ne amănunte și despre povestea picturii din universul domniei sale, cu accent pe temele pe care le surprinde pe pânzele prezentei expoziții. AUDIO:

 

Expoziția a fost prezentată de către criticul de artă Mirela Ștefănescu, cercetăror științific la Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă din cadrul Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” din Iași. Mirela Ștefănescu afirmă că „Vitalie Butescu pictează cu sufletul pentru suflet”, amintind subiectele surprinse în pânzele sale (peisaje citadine, decoruri din lumea satului etc). AUDIO:

 

Imediat după vernisaj, în Parcul Copou, artistul a dezvăluit publicului prezent o serie de tehnici și tușe printr-o demonstrație în plein air. Expoziția cuprinde o impresionantă colecție de lucrări (în număr de 48) cu diverse teme abordate de-a lungul timpului, subiecte prezentate în cele două înregistrări pe care le-am postat. Expoziția este deschisă publicului până la 28 aprilie 2024.

AMĂNUNTE, AICI http://www.radioiasi.ro/emisiuni/dialog-intercultural/vitalie-butescu-pictorul-de-suflete/

De asemenea, înregistrările le urmărim într-o viitoare ediție a emisiunii Dialog intercultural, emisiune pe care o difuzăm în fiecare seară de vineri, între 20:30-21:00, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) Radio România Iași.

Emisiunile pot fi urmărite online – AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post