telefon:

+40741405281

Dumitru Serban VASLUIUL CULTURAL Vineri, 19 aprilie 2024, h 17:30 – „140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI PANAIT ISTRATI. CENTENAR KYRA KYRALINA”/ Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad

Vineri, 19 aprilie 2024, h 17:30 – „140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI PANAIT ISTRATI. CENTENAR KYRA KYRALINA”/ Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad

„140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI PANAIT ISTRATI. CENTENAR KYRA KYRALINA”

Reprezentanții Consiliului Judeţean Vaslui şi cei ai Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad vă invită vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 17.30, la sediul muzeului, str. Republicii, Nr. 235, să participaţi la conferinţa „140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI PANAIT ISTRATI. CENTENAR KYRA KYRALINA”.

Conferința va fi susţinută de către domnul conf. univ. dr. ZAMFIR BĂLAN, de la Muzeul Brăilei „Carol I” – Casa memorială Panait Istrati.

„140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI PANAIT ISTRATI. CENTENAR KYRA KYRALINA”

„140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI PANAIT ISTRATI. CENTENAR KYRA KYRALINA”

Expunerea va urmări momentele cheie din biografia scriitorului Panait Istrati, subliniind legăturile profunde dintre viața „omului revoltat” și opera „povestitorului înnăscut”, de la jurnalistul de stânga, din presa românească, de până la Primul Război Mondial, la „prozatorul francez contemporan”, a cărui intrare în literatura europeană a fost consacrată de pana lui Romain Rolland, în prefața povestirii Chira Chiralina, acum o sută de ani. Câteva accente vor fi puse pe succesul literar fulminant și universal al vagabondului plecat de la gurile Dunării în capitala Franței, pe gustul amar al încrederii într-o utopie care amăgea ideologic Europa începutului de secol XX și, desigur, pe opțiunea disperată a ultimilor ani pentru o atitudine paradoxală: „omul care nu aderă la nimic”. 

Organizator: muzeograf Alina Butnaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post