telefon:

+40741405281

Dumitru Serban PROMO EMISIUNE, de Dumitru ȘERBAN „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

„Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, manifestare care s-a desfășurat în localitatea Victoria, județul Iași, în incinta Căminului Cultural, în ziua de 28 mai 2024, începând cu ora 10.

Concursul s-a aflat la ediția a IX-a și s-a desfășurat pe secțiunile: creație literară, creație plastică, secțiunea cu participare directă în care au fost adresate participanților întrebări din viața și opera scriitorului Ionel Teodoreanu și secțiunea caligrafie. Responsabil de cea din urmă secțiune a fost domnul Teofil Olaru, preot paroh al parohiei Gura Bohotin, județul Iași, cel pe care în deschiderea emisiunii de astăzi, îl urmărim cu amănunte concrete.

Mai apoi, stăm de vorbă cu artistul plastic Eduard Olaru, cel care-și exprimă o părere despre secțiunea de creație plastică, oferindu-ne amănunte despre participanți, dar și despre subiectele surprinse în desenele acestora.

Despre edițiile anterioare ale concursului, dar și despre ediția de anul acesta ne vorbește doamna profesor de limba și literatura română Monica Olaru, director al Școlii Profesionale „Ionel Teodoreanu” din Victoria.

Următorul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre este domnul Gheorghe Gonciaruc, profesor de Educație muzicală, coordonator al Ansamblului Folcloric „Busuioc” din Mănoilești, Ungheni, Republica Moldova, cel care ne povestește mai tot ce se întâmplă pe teritoriul culturii populare din localitatea amintită.

Aproape de finalul emisiunii, stăm de vorbă cu doamna învățătoare Mariana Zăhărescu, cea care ne povestește despre grupul folcloric din localitatea Victoria și dragostea membrilor acestuia pentru tradițiile străbune. PROMO AUDIO:

Așadar, astăzi facem popas în localitatea Victoria, județul Iași, comună formată din satele Frăsuleni, Icușeni, Luceni, Sculeni, Stânca, Șendreni. Comuna se află la marginea de est a județului Iași, pe malul drept al râului Prut și pe malurile Jijiei, la granița cu raionul Ungheni din Republica Moldova.

Concret, în ziua de 28 mai 2024, începând cu ora 10, în incinta Căminului Cultural din Victoria s-a desfășurat Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”.

Una din secțiunile concursului a fost dedicată caligrafiei, scrierii frumoase de mână, secțiune despre care ne povestește domnul Teofil Olaru, preot paroh al parohiei Gura Bohotin, Iași.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/traditii-2/lumea-copiilor-in-opera-lui-ionel-teodoreanu-subiect-al-emisiunii-traditii-de-joi-13-iunie-a-c-ora-2103-cu-dumitru-serban/

Teofil Olaru ne amintește și reacțiile primite despre edițiile trecute ale concursului, răspunzându-ne și la câteva întrebări esențiale despre scrisul de mână. Toate acestea sunt într-o frumoasă sincronie cu tradițiile neamului nostru. AUDIO:

 

Astăzi, în emisiunea Tradiții relatăm de la Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, manifestare care s-a desfășurat în comuna Victoria, județul Iași. Evenimentul a avut loc în incinta Căminului Cultural din localitatea Victoria, în ziua de 28 mai 2024, începând cu ora 10. Concursul s-a aflat la ediția a IX-a și s-a desfășurat pe secțiunile: creație literară, caligrafie, secțiunea cu participare directă în care au fost adresate participanților întrebări din viața și opera scriitorului Ionel Teodoreanu și creație plastică.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/traditii-2/lumea-copiilor-in-opera-lui-ionel-teodoreanu-subiect-al-emisiunii-traditii-de-joi-13-iunie-a-c-ora-2103-cu-dumitru-serban/

Despre aceasta din urmă, în cele ce urmează ne povestește artistul plastic Eduard Olaru, cel care ne amintește de faptul că participanții au surprins în lucrările expuse secvențe din opera lui Ionel Teodoreanu, operă în care sunt prezente imagini din tradițiile neamului românesc. AUDIO:

 

Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la  Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, manifestare care s-a desfășurat în ziua de 28 mai 2024 începând cu ora 10 în incinta Căminului Cultural din comuna Victoria, județul Iași.

În următoarele minute, invităm la dialog pe doamna profesor de limba și literatura română Monica Olaru, director al Școlii Profesionale „Ionel Teodoreanu” din comuna Victoria, județul Iași.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/traditii-2/lumea-copiilor-in-opera-lui-ionel-teodoreanu-subiect-al-emisiunii-traditii-de-joi-13-iunie-a-c-ora-2103-cu-dumitru-serban/

Doamna profesor ne oferă amănunte concrete despre concurs, cu accent pe secțiunile acestuia; aflăm amănunte și despre actul educațional din comuna Victoria.

Toate acestea sunt într-o frumoasă împletire cu tradițiile locului, tradiții care sunt sădite, pe cât se poate, în sufletele copiilor din localitate, dar și în sufletele participanților la Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, subiect al emisiunii de astăzi. AUDIO:

 

În cele ce urmează, stăm de vorbă cu domnul profesor Gheorghe Gonciaruc, profesor de Educație muzicală, coordonator al Ansamblului Folcloric „Busuioc” din Mănoilești, Ungheni, Republica Moldova.

Gheorghe Gonciaruc ne povestește mai tot ce se întâmplă pe teritoriul culturii populare în localitatea amintită. Aflăm amănunte concrete despre ansamblul folcloric pe care-l coordonează, cu accent pe repertoriul acestuia, un repertoriu cules de la oamenii locului.

Gheorghe Gonciaruc ne vorbește și despre tânăra generație, implicată, pe cât se poate, în a păstra, conserva și promova din mărcile identitare specifice zonei.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/traditii-2/lumea-copiilor-in-opera-lui-ionel-teodoreanu-subiect-al-emisiunii-traditii-de-joi-13-iunie-a-c-ora-2103-cu-dumitru-serban/

Profesor Gh. Gonciaruc, coordonator al Ansamblului Folcloric „Busuioc” din Mănoilești, Ungheni, Republica Moldova, ne amintește despre proiectele inițiate, în localitatea de origine, în ceea ce privește păstrarea, conservarea și promovarea culturii populare; interlocutorul nostru ne creionează și o imagine a grupului pe care l-a adus la acest frumos eveniment din localitatea Victoria; aflăm detalii și despre repertoriul îndrăgit de copiii din Mănoilești.

Comunicarea dintre copiii de pe cele două maluri ale Prutului, după cum ne spune invitatul nostru, constituie unul dintre principalele obiective ale unui astfel de concurs, eveniment aflat la ediția a IX-a, temă a emisiunii noastre. AUDIO:

 

În ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, manifestare care s-a desfășurat, în comuna Victoria, județul Iași, în incinta Căminului Cultural, în ziua de 28 mai 2024, începând cu ora 10.

Concursul s-a aflat la ediția a IX-a și s-a desfășurat pe secțiunile: creație literară, creație plastică, secțiunea cu participare directă în care au fost adresate participanților întrebări din viața și opera scriitorului Ionel Teodoreanu și secțiunea caligrafie.

AMĂNUNTE, AICI: http://www.radioiasi.ro/emisiuni/traditii-2/lumea-copiilor-in-opera-lui-ionel-teodoreanu-subiect-al-emisiunii-traditii-de-joi-13-iunie-a-c-ora-2103-cu-dumitru-serban/

Concursul a fost presărat de foarte multe momente artistice susținute atât de copiii veniți din afara localității Victoria, dar și de către vlăstarele locului.

Am rămas plăcut impresionat de elevii locului care au prezentat publicului câteva dansuri specifice. Despre acest subiect, cu accent pe actul educațional din comună ne povestește doamna învățătoare Mariana Zăhărescu, având din partea noastră felicitările cuvenite pentru tot ceea ce întreprinde pe ogorul tradițiilor specifice zonei. AUDIO:

Raportat la cele pe care le-am prezentat, încheiem prin câteva cuvinte care aparțin lui Spiru Haret: „Patria o face limba și istoria, religia și tradițiile. A da cu piciorul în toate acestea este a se lepăda cineva de patria sa”.

În speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am prezentat, vă invit să fiți alături de Radio Iași (pe toate frecvențele 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 13 IUNIE 2024, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Ne auzim online – AICI http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Cultura populară reflectată în pictură, țesut și scris – joi, 5 APRILIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru ȘerbanCultura populară reflectată în pictură, țesut și scris – joi, 5 APRILIE 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

În ediția de joi, 5 aprilie 2024, relatăm de la trei manifestări culturale desfășurate, la Iași, respectiv Chișinău, evenimente în care s-a făcut vorbire despre tradițiile neamului românesc. Întâi, de

Noaptea Muzeelor la Sate, ediția I, subiect al emisiunii TRADIȚII de joi, 12 octombrie 2023, ora 21:03… cu Dumitru ȘerbanNoaptea Muzeelor la Sate, ediția I, subiect al emisiunii TRADIȚII de joi, 12 octombrie 2023, ora 21:03… cu Dumitru Șerban

În emisiunea de astăzi, împreună cu Virgil Leițoiu, consilier în cadrul Serviciului Comunicare, Relații Internaționale și Protocol, Consiliul Județean Iași, povestim despre prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, manifestare