Atât în ediție de astăzi, cât și în cea de săptămâna viitoare invitat la microfonul Radio Iași avem pe domnul profesor Mihai Doloton din Republica Moldova.
Dacă în urmă cu ceva timp în emisiunea Tradiții din grila de programe a Radio Iași, emisiune realizată de către subsemnatul, am vorbit despre cercetarea Celebri acordeoniști ai tuturor timpurilor, semnată de către profesorul Mihai Doloton atât astăzi, cât și lunea viitoare în spațiul emisiunii Viața Rromilor, împreună cu domnia sa povestim despre volumul Viața și activitatea lui Sile Ungureanu.
Sile Ungureanu este de etnie rromă, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați acordeoniști pe care i-a avut poporul român, stins, din păcate, în august 1972, la vârsta de doar 42 de ani. Volumul pe care l-am amintit a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Pontos din Chișinău.
Până a vorbi despre volumul Viața și activitatea lui Sile Ungureanu, amintim că Mihai Doloton este profesor la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Călărași, Republica Moldova, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, absolvent al Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași, specializarea Instruirea muzicală; Mihai Doloton, între anii 2010 – 2014 – urmează Universitatea de Stat Tiraspol, fiind lecențiat în Științe ale Educației, specialitatea Geografie.
Până a afla amănunte despre tema pe care o prezentăm, propun ca, pe scurt, să creionăm un portret al lui Sile Ungureanu, cel care a fost unul dintre cei mai mari acordeoniști și dirijori ai noștri, lăsându-ne un repertoriu impresionant.
Concret, maestrul SILE UNGUREANU s-a născut la 1 ianuarie 1930 în satul Crivina, comuna Poenarii Apostoli din județul Prahova. Din anul 1938 începe să învețe să cânte la acordeon, iar în 1940 devine membru al tarafului violonistului Petre Tinosu Nițescu. În anul 1950 devine solist al orchestrei Uzinelor 1 Mai din Ploiești, dar și dirijorul orchestrei Uzinelor Mecanice din Plopeni.
În anul 1954 este numit instructor cultural al Ansamblului Sindicatelor Ploiești. Din perioada 1955 – 1957 datează primele înregistrări de la Radio și de la casa de discuri Electrecord. Este angajat ca solist al Orchestrei Ansamblului Artistic al Armatei. Ultimele înregistrări le realizează în anul 1970 pentru fonoteca Radiodifuziunii Române.
A susținut turnee în: Germania, Franța, Israel, Spania; a colaborat cu Gabi Luncă şi Irina Loghin la Clubul Uzinei 1 Mai din Ploiești.
Propun să începem dialogul cu domnul profesor Mihai Doloton, cel care prin tot ceea face este ancorat în a promova, păstra și conserva din zestrea marilor acrdeoniști ai țării: Marcel Budală, Sile Ungureanu, Ilie Udilă și mulți alții. AUDIO:
În următoarea secvență audio pe care o postăm, invitatul nostru ne vorbește despre volumul Viața și activitatea lui Sile Ungureanu, carte care a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Pontos din Chișinău, Republica Moldova. Cartea este însoțită de o prefață intitulată Florilegiu de melodii populare de odinioară – semnată de către muzicianul Lilian Ungureanu, fiul acordeonistului, dirijorului Sile Ungureanu. Lilian Ungureanu, despre volumul de față, susține că „este foarte important pentru cei care vor să cunoască din tainele folclorului românesc de odinioară”. AUDIO:
Reamintim că dialogăm cu profesor Mihai Doloton. Vorbim despre volumul Viața și activitatea lui Sile Ungureanu, carte care a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Pontos din Chișinău, Republica Moldova.
În următoarea secvență audio pe care o postăm, facem vorbire despre repertoriul maestrului Sile Ungureanu. Concret, repertoriul său reunește categorii diferite de melodii, ilustrând bogatele sale disponibilități interpretative: pe de o parte, o serie de melodii de joc, antologice pentru muzica țărănească și a lăutarilor de țară din județul Prahova și zonele limitrofe şi, pe de alta parte, o categorie, mai restrânsă, de melodii de „masă mare”, cântece de dragoste și de lume, cărora li se alătură și câteva cântece din repertoriul ceremonial lăutăresc al nunții. Mai sunt, apoi, câteva melodii orășenești, hore și sârbe cu caracter concertant, care vădesc și tendința lui Sile Ungureanu de a crea unele melodii în contextul curentului de urbanizare a muzicii lăutărești, care lua amploare la nivelul orchestrelor profesioniste începând cu anii 40 ai secolului trecut. AUDIO:
După cum bine știți, povestim despre volumul Viața și activitatea lui Sile Ungureanu, carte care a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Pontos din Chișinău.
Invitat al celor două ediții (12 și 19 august 2024, h 20:30) ale emisiunii noastre este chiar autorul, profesor Mihai Doloton la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Călărași, Republica Moldova, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, absolvent al Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași, specializarea Instruirea muzicală; Mihai Doloton, între anii 2010 – 2014 – urmează Universitatea de Stat Tiraspol, fiind lecențiat în Științe ale Educației, specialitatea Geografie.
Mihai Doloton este fondator al Festivalului Naţional de Interpretare Instrumentală „Marcel Budală”; autor al volumelor Melodii populare pentru acordeon, Viaţa şi activitatea lui Marcel Budală, Celebri acordeoniști ai tuturor timpurilor, fiind și autorul a două volume de versuri Nopți albe și Frământări din morminte.
În următoarele minute de la prof. Mihai Doloton, aflăm amănunte concrete despre cercetarea de față, carte care a fost lansată, nu demult, la Chișinău.
În timpul evenimentului Orchestra de muzică populară „Tinerii Rapsozi” a interpretat melodii populare din repertoriul acordeonistului Sile Ungureanu.
Grupul pe care l-am amintit activează sub egida Centrului de Exelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău.
Imediat după ce aflăm amănunte despre toate acestea, domnul profesor Mihai Doloton ne spune și cui se adresează lucrarea de față. AUDIO:
Dragi prieteni, se cuvine ca împreună cu invitatul nostru să tragem concluziile celor două ediții ale emisiunii Viața Rromilor, ediții dedicate vieții și activității virtuosului acordeonist Sile Ungureanu, născut la 1 ianuarie 1930, Poenari, județul Prahova și stins, într-un accident de mașină, la 2 august 1972, în București.
Prin urmare, până a încheia, din prefața cărții Viața și activitatea lui Sile Ungureanu – amintim și câteva cuvinte care aparțin muzicianului Lilian Ungureanu, fiul lui Sile Ungureanu: „În anii 60, la Băicoi, a auzit-o cântând pentru prima dată pe interpreta Gabi Luncă și a ajutat-o să cucerească scena mare. Împreună cu Gheorghe Zamfir au mers în turnee în China, Germania și Spania. Sile Ungureanu a avut o carieră extraordinară, a știut într-un mod înțelept să adune creații instrumentale autentice, muzica lăutărească adevărată. A fost un om bun, generos, care ajuta pe orice persoană care avea nevoie de susținere. A fost un tată iubitor, dar prea puțin l-am avut alături. În 1972, la doar 42 de ani, în urma unui accident rutier, Dumnezeu l-a luat la El. Mulțumesc mult autorului acestei cărți – Mihai Doloton, pentru profesionalismul, dragostea, dăruirea, valorificarea și promovarea muzicii lăutărești de altădată, inclusiv a creației tatălui meu, Sile Ungureanu”. AUDIO:
Raportat la toate cele pe care le-am prezentat,conchidem: „Muzica este leacul minții”; „Muzica purifică sufletele de praful vieții cotidiene”; „Muzica este o revelație mai înaltă decât înțelepciunea și filozofia”; „Muzica trebuie să aducă foc în inimile bărbaților și lacrimi în ochii doamnelor”.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca luni – edițiile din zilele 12 și 19 AUGUST 2024 – între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Ne auzim, online, AICI – http://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN