Stimați prieteni, ediția de astăzi a emisiunii noastre este una specială. Concret, este dedicată Medicinei Tradiționale Chineze, iar cea care ne oferă amănunte e doamna doctor Vali Ilieș, specialist în medicină de familie, atestat în acupunctură, cu studii de specialitate în China.
Vali Ilieș este într-o continuă comunicare cu specialiștii în domeniu atât din țară, cât și din China. Doctor Vali Ilieș este absolventă, anul 2003, a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași. Apoi, urmează rezidențiatul în specialitatea medicină de familie. Dr. Vali Ilieș, în paralel studiază masaj și reflexoterapie.
În anul 2005 devine formator în masaj și reflexoterapie în cadrul Centrului de Calificare Adulți din târgul Iașilor. Este absolventă a unui masterat în Psihoterapie la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
În anul 2006 continuă cu Atestatul de Competență în Acupunctură, după care urmează o specializare în China (anul 2008), la Spitalul de Pareze și Paralizii Infantile din Taiyuan, acolo unde aprofundează noțiunile de acupunctură și nu numai.
China continuă să fascineze întreaga planetă atât prin civilizația sa milenară, cât și prin inovațiile pe care le aduce în foarte multe domenii. De data aceasta, în emisiunea noastră, ne conectăm, prin cuvinte, la medicina specifică. Pentru început, de la interlocutorul nostru aflăm câteva date biografice, dar și cum se împletesc toate ramurile medicinei clasice cu mai tot ce Domnia Sa întreprinde în ceea ce privește aplicarea medicinei tradiționale chineze. AUDIO:
În ediția de astăzi a emisiunii noastre împreună cu doamna doctor Vali Ilieș povestim despre China și medicina tradițională chineză. Invitata noastră este apropiată de cultura chineză atât prin ceea ce face în viața de zi cu zi prin intermediul profesiei pe care o exercită – cu pasiune, pricepere și multă răbdare -, cât și printr-o continuă pregătire, ca drept dovadă că are deja câteva expediții în China. Știm cu toții că de la o zi la alta nu numai în domeniul tehnicii, cât și în celelalte domenii există schimbare.
Iată că, de data aceasta, fiind atenți la ce ne oferă medicina tradițională chineză putem preveni, numai că ideal ar fi să aplicăm ceea ce presupune acest exuberant domeniu. Așadar, cui ne adresăm prin intermediul a tot ceea ce ne propune medicina tradițională chineză? Cum sunt oamenii din țara dinastiilor Xia, Shang, Zhou, Qin, Han, Xin, Sui, Tang; Song, Liao, Jin și Xia de Vest; Yuan, Ming, Qing… până la China modernă, Republică Populară din anul 1949 până în prezent? Răspunsuri la aceste întrebări, aflăm de la doamna doctor Vali Ilieș, din următoarele două secvențe audio pe care le postăm. AUDIO:
Vă reamintim că stăm de vorbă cu doamna doctor Vali Ilieș, specialist în medicină tradițională chineză. Din ultima secvență audio pe care o difuzăm, de la interlocutorul nostru aflăm amănunte despre importanța pe care trebuie să o arăți atât pentru a cunoște limba unei mari civilizații, precum cea a Chinei, cât și modul de transmitere prin intermediul limbii a specificității domeniului la care facem referire; aflăm amănunte și despre cercetările care stau la baza medicinei tradiționale chineze, cercetări care sunt reper pentru invitatul ediției. AUDIO:
Raportat la cele prezentate, conchidem printr-un vechi proverb chinezesc : „Perlele nu se află pe malul oceanului. Dacă vrei una, trebuie să te scufunzi după ea”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 20 SEPTEMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: dr. Vali ILIEȘ