În ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la prezentarea cărții Marele Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice (Konstantin Leontiev, Vladimir Soloviov, Vasili Rozanov, Serghei Bulgakov, Nikolai Berdiaev, Dmitri Merejkovski, Semion Frank, Nikolai Losski), eveniment desfășurat în ziua de joi, 14 noiembrie 2024, începând cu ora 14, la Iași, în incinta Librăria Tafrali, corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Organizatorii manifestării au fost reprezentanții Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Cartea a apărut într-o ediție îngrijită, traducere, prefață, note și comentarii realizate de către profesor universitar, specialist în Filologie, Leonte Ivanov la Editurile Doxologia, Iași și a Comunității Rușilor Lipoveni din România, București.
Volumul a fost prezentat de către profesor universitar, specialist în Filologie, Marina VRACIU; scriitorul Valentin TALPALARU și Mircea PLATON, scriitor, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”.
În finalul lansării a luat cuvântul domnul profesor, specialist în Filologie, Leonte Ivanov, traducătorul volumului de față, discurs pe care-l difuzăm, pentru o înțelegere profundă a subiectului, spre finalul emisiunii de astăzi.
Din partea Editurii Doxologia a vorbit Dragoș Mîrșanu, coordonatorul colecției „Historia Christiana”, secretar științific al Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor.
Înaintea deschiderii manifestării, scriitorul Valentin Talpalaru ne-a creionat o imagine a volumului de față, accentuând noutatea pe care o aduce în comparație cu prima ediție, ediție care a văzut lumina tiparului, în urmă cu câțiva ani, la Editura POLIROM din Iași. Colaborarea dintre cele două edituri în ceea ce privește publicarea volumului de față, un alt subiect pe care ni-l prezintă scriitorul Valentin Talpalaru. AUDIO:
Astăzi, după cum bine știți, relatăm de la prezentarea cărții Legenda Marelui Inchizitor. Dostoievski în interpretări teologico-filosofice. Lansarea volumului a avut loc în ziua de joi, 14 noiembrie 2024, începând cu ora 14, la Iași, în incinta Librăria Tafrali, corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Organizatori ai manifestării au fost reprezentanții Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
În cele ce urmează, îl ascultăm pe sciitorul Mircea Platon, redactor-șef al Revistei „Convorbiri literare, periodic al Uniunii Scriitorilor din România, fondat de către membrii Societății Junimea din Iași, la 1 Martie 1867.
Mircea Platon ne spune, pe scurt, cât de actuală este ediția cărții de față, precizând că „nu există o astfel de antologie în marile culturi ale lumii”. Mircea Platon are cuvinte de apreciere pentru traducătorul volumului, amintindu-ne că „toți scriitorii, gânditorii prin eseurile din volum aprofundează diversele direcții de interpretare pe care le identificăm în Legenda Marelui Inchizitor”. AUDIO:
În cele ce urmează, stăm de vorbă cu domnul Dragoș Mîrșanu, coordonatorul colecției „Historia Christiana”, Editura Doxologia, secretar științific al Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor.
Dragoș Mîrșanu ne creionează o imagine a parabolei „Marelui Inchizitor”; colaborarea dintre reprezentanții celor două edituri (Doxologia și a Comunității Rușilor Lipoveni din România) în ceea ce privește apariția volumului Marele inchizitor. Dostoievski în lecturi teologico-filosofice, o altă temă a dialogului. AUDIO:
În cele ce urmează, postăm în format audio discursul domnului profesor, specialist în Filologie, Leonte Ivanov, traducătorul volumului; aflăm amănunte concrete despre geneaza Legendei Marelui Inchizitor; mai aflăm amănunte unde o găsim în creația scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski, creație care este imensă; diavolul ca personaj în literatura rusă, alt subiect pe care ni-l prezintă domnul profesor; prezența lui Hristos în literatura rusă, altă temă despre care aflăm amănunte. În final, domnul profesor aduce mulțumiri tuturor celor implicați în apariția volumului de față. AUDIO:
Raportat la cele prezentate, încheiem prin cuvintele domnului profesor Leonte Ivanov: „O primă versiune a acestei cărți a fost publicată la Editura Polirom în anul 1997, sub titlul Marele Inchizitor. Dostoievski – lecturi teologice. Cartea de față vine cu trei noi studii privitoare la poemul lui Ivan Karamazov, semnate de două nume mari ale gândirii ruse și europene: Dmitri Merejkovski și Nikolai Losski; în plus, în finalul volumului, am selectat din documentele vremii opiniile lui Dostoievski însuși despre legenda personajul său. Schițele biografice ale autorilor cuprinși în volum au fost dezvoltate, traducerea textelor a fost revizuită și a fost mărit considerabil volumul de note și comentarii”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de miercuri, 20 NOIEMBRIE 2024, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN