Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, facem popas în incinta Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău (Str. Hristo Botev 4, MD- 2043).
Primul interlocutor al emisiunii este doamna Victoria Reaboi, director al centrului, cea care ne creionează o imagine a instituției, cu accent pe principalele obiective ale acesteia, specialități, activități, cursuri, dascăli, realizări pe exuberantul tărâm al muzicii populare și nu numai.
În incinta Centrului am fost în ziua de vineri, 28 martie, acolo unde am participat la ediția a III-a a Concursului „Mărțișorul armoniilor”, invitat fiind de către profesorul Mihai Doloton.
În programul concursului (Mărțișorul armoniilor) elevii catedrei Instrumente Tradiționale Românești „Vasile Roșcovan” împreună cu Orchestra de Muzică Populară „Tinerii Rapsozi”, coordonată de către maestrul dirijor Vasile Panaite, au interpretat melodii din volumul al doilea – Melodii populare pentru acordeon –, de profesor Mihai Doloton.
Mihai Doloton, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, ne spune spune povestea celor două volume – Melodii populare pentru acordeon, dar ne vorbește atât despre concurs, cât și despre juriul acestuia, comisie formată din specialiști în etnomuzicologie.
Concret, în contextul celor amintite, astăzi dialogăm cu muzicianul Valeriu Cașcaval, președinte al juriului concursului; apoi cu tânărul dirijor aranjor Mihai Stratu, cel care a obținut în urma concursului Premiul cel Mare cu lucrarea – Ostropăț de la Hogineşti –, alături de Ion Ceban, solo la acordeon, interpretare realizată alături de Orchestra de Muzică Populară „Tinerii Rapsozi”, grup al Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău.
Victor Ghilaș, cercetător științific, muzicolog, Maestru în Artă, Doctor habilitat în studiul artelor, director al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe al Moldovei, un alt interlocutor al emisiunii, cel care ne povestește despre concursul „Mărțișorul armoniilor”, dar ne oferă și alte amănunte de pe tărâmul muzicii populare din ținuturile locuite de români.
Acordeonistul Mihai Sorocan, cel care a semnat prefața cărții Melodii populare pentru acordeon, volumul al doilea, de Mihai Doloton, un alt interolcutor al ediția de astăzi. PROMO AUDIO:
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio România Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), joi, 3 APRILIE 2025, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN